Provident
blog

10 tipp pénztárcabarát utazáshoz

Szeretnél utazni, bebarangolnál gyönyörű tájakat, és ismeretlen városokban korzóznál? Az utazás nem kell, hogy egy vagyonba kerüljön! Olcsó repjegy, kedvezményes szállás, ingyenes programok – 10 tippünkkel segítünk abban, hogyan legyen pénztárcabarát utazásod!

Legyél gyors és rugalmas!

 

  1.   A pénztárcabarát utazás egyik titka a rugalmasság: ha rátalálsz egy akciós repjegyre, akkor tudnod kell gyorsan dönteni, és az 10_tipp_penctarcabarat_utazashoz_infografikautazás időpontját rugalmasan kezelni. Ha márciusban indulnál útnak, de áprilisban fél áron utazhatsz, akkor tervezz újra, és válaszd az olcsóbb megoldást!
  2. Nézd meg a szállásokat is! Ha olcsó repjegyre bukkansz, akkor gyorsan nézd meg, hogy milyen áron találsz szállást az úti célodon. Hiszen lehet, hogy maga a repjegy kifejezetten jó áron van, de ha drága városról van szó, akkor a szállás ára jelentősen megdobhatja a költségeidet.
  3. Tervezz meg mindent! Egy utazás olcsó is lehet, ha előre megtervezed a nyaralásodat. Nézd ki az úti célt, majd jöhet az információgyűjtés: mit szeretnél megnézni, melyik napokon mire juthat idő, hol és mit fogsz enni, mennyibe kerül egy bevásárlás. Ha kellően felkészülsz, nem érhetnek meglepetések az áraknál.
  4. Tájékozódj, mielőtt pénzt váltasz! Ha az olcsó utazás külföldre szól, akkor figyeld az árfolyamokat, és spórolj a pénzváltáson is. Érdemes utánakérdezned a bankodnál annak is, hogy milyen költséggel fizethetsz és vehetsz fel pénzt külföldön.
  5. Gondolkodj előre! Köss utasbiztosítást, és ha Európán belül utazol, az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is váltsd ki, ami az EU-n belül alap egészségügyi ellátásra jogosít fel.
  6. Nézd meg, hogy mennyibe kerül a tömegközlekedés, és számold ki, hogy mivel jársz a legjobban! A legtöbb nagyvárosban 1-3 napos, vagy egy hetes jegyeket is lehet venni, vagy épp a zónákra szóló bérletekkel spórolni.
  7. Ha múzeumokba készülsz, nézz utána a kombinált jegyeknek, mivel több intézmény kínál olyan jegyet, amivel több múzeumba, történelmi emlékhelyre ellátogathatsz. Kérdezz utána az ünnepnapoknak is, hiszen sok helyen ilyenkor ingyenes a belépés a múzeumokba.
  8. Fogd vissza a kiadásokat az utazás alatt! Készülj szendvicsekkel napközbenre, vegyél egy csomag kávét a szállásodra. Nagyobb áruházakban és ne kisboltokban vásárolj élelmiszert, vagy menj el a helyi piacra és vásárolj be termelőktől.
  9. Pakolj ügyesen! Az olcsó utazás repülővel akkor éri meg igazán, ha a csomagokra sem kell költened sokat. Csak azt pakold el, amire szükséged lehet, így elég egy kézipoggyász a nyaralásodhoz.
  10. Ne vállald túl magad! Se időben, se anyagilag nem fog beleférni minden egy pár napos nyaralásba – ezt tartsd észben a tervezés alatt, így nem leszel csalódott az utad végén sem.

 

Te hova utaznál a legszívesebben? Írd meg nekünk kommentben!