Provident
blog
3 érv az elektromos autó mellett

2019-02-28

Tudatos tippek

3 érv az elektromos autó mellett

Elsőre, sőt talán másodszorra is egy igencsak komoly pénzügyi befektetésnek hangozhat egy elektromos autó megvásárlása, de a magasabb költség hamar meg is térülhet! Cikkünkben összegyűjtöttük azt a 3 érvet, ami az elektromos autó vásárlása mellett szól!

1. Alacsony fenntartási költség

Az elektromossággal működő autók egyik legnagyobb hátránya a költsége, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az igencsak kedvező fenntartási költésége egy villanyautónak! Hiszen az üzemanyag jóval kevesebbe kerül, mint hagyományos társainál, nincs olajcsere, problémát okozható alkatrészek, mint a sebességváltó, külön generátor, önindító, kettős tömegű lendkerék vagy akár a turbó. Szervízelés egy ilyen autó esetében pedig nem több, mint a futómű és a fékrendszer állapotának a felmérése, a fékbetétek és a féktárcsa cseréjének a szükségessége eléggé ritka.

 

2. Környezetkímélő opció

Szerencsére ezt már magyarázni sem szükséges, sokan alapvetően azért vásárolnak villanyautót, mert ezzel is a környezetünket tudják kímélni. Az autó az elhasznált energiát jóval nagyobb mértékben képes visszaforgatni és ezt képes az autó mozgatására felhasználni, az pedig már csak hab a tortán, hogy az ilyen járműveken a kieresztett gázok is optimálisabban szűrhetőek.

Az elektromos autó töltését sokan nyűgnek élik meg, és azt mondják, hogy meg sem éri igazán, hiszen nincs rendes töltőhálózat még kiépítve az országban. Egy részről ez igaz, másrészről viszont azok, akiknek villanyautójuk van az esetek nagy részében otthon az éjszaka folyamán, vagy a munkahelyüknél töltik a járgányukat. Az a módszer pedig már egyre elterjedtebb, hogy az elektromos autó tulajok napelemeket, sőt akár szélkereket telepítenek az otthonukba, hogy azt az energiát, amit itt kinyernek felhasználhassák a közlekedésük fedezésére!

 

3. Ingyenes parkolás és töltés

Az elektromos autókat nem csak a csendességükről ismerhetjük fel, hanem a zöld rendszámuk is felhívhatják rá a figyelmünket. Az ilyen autók már több privilégiummal is rendelkeznek, úgy, mint az ingyenes parkolás és töltés a nyilvános töltőoszlopokon! Ugyan a töltés még nem teljesen kifejlett, egyre több helyen találkozhatunk velük, ahogyan a parkolásért se kell fizetniük az autósoknak. A folyamatosan frissülő listát az ingyenes parkolóhelyekről az e-cars oldalán találhatjuk meg!

Az pedig senkit se tántorítson el, hogy az elektromossággal működő kocsikat nem kifejezetten hosszú távokra fejlesztették ki. Ugyan hosszabb kirándulásokat nem tehetünk velük, amíg nem épülnek ki sokkal szélesebb körben a töltőállomások, átlagosan 100 km-t meglehet egy töltéssel tenni, ráadásul sok modell kínál már gyorstöltés funkciót, ami 20-30 perc alatt meg is van.

 

Kinek jött meg a kedve egy elektromos autóhoz?