Provident
blog
5 dolog, amiről neked is tudnod kell, ha légkondit vásárolsz

2019-08-07

Tudatos tippek

5 dolog, amiről neked is tudnod kell, ha légkondit vásárolsz

A nagy meleg újra lecsapott, így te is elhatároztad, hogy itt az idő befektetni egy légkondiba? Ha te is választás és vásárlás előtt állsz, akkor a hasznos tippjeinkkel segítségedre lehetünk!

A megfelelő hely megtalálása

A klímaberendezés vásárlása előtt át kell gondolunk azt is, hogy hová fogjuk felhelyezni mind a kültéri, mind a beltéri egységet. Az egységes utcakép megőrzése érdekében a homlokzaton nem lehet elhelyezni a külső egységet, műemlékvédelem alatt álló házak homlokzatára pedig egyáltalán nem megoldható, így sok esetben alternatívát kell találnunk. Társasházban így szóba jöhet az erkély, a körfolyósó is, netán a padlás. Érdemes egyeztetni a közös képviselővel és a gondnokkal is, hogy nem csak a megfelelő, de az optimális helyet találjuk meg, miután a költségeinkre is kihatással van, hogy két egység milyen messze van egymástól.

 

A beltéri egység felhelyezése

A lakáson belüli pozíciójának alapos átgondolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben is maximálisan kiszolgálja a kényelmünket a berendezés. Először is fontos, hogy megfelelő áramforrás legyen a közelében, másodszor pedig érdemes úgy elhelyezni, hogy pont a helyiség bejárata felé kerüljön.

Egy 2,5 kW-os egység egy 10-30 m2 -es szoba hűtésére alkalmas, míg egy nappaliba, ami 20-35 m2 között mozog, már egy 3,5 kW-os készülékkel tudjunk optimálisan lehűteni. Arra érdemes odafigyelni, hogy a legtöbb esetben nem lehetséges egy beltéri egységgel egy egész lakást hűteni, hiszen a lakásalaprajza, a szobák elhelyezkedése, a szigetelés és a belmagasság is befolyásolhatja. Ugyan költségesebb megoldás, de megéri több helyre is felhelyezni a klímánkat, hogy elérjük a megfelelő hőmérsékletet az otthonunkban. Ebben az esetben viszont még mindig választhatunk egy multi rendszert, ami nem igényli egynél több kültéri egység felhelyezését.

 

Hogyan tudjuk majd használni?

Ha beszereztük a klímát, akkor semmiképpen se használjuk úgy és arra, hogy percek alatt télies állapotokat teremtsünk a lakásunkban, még akkor se, ha odakint nagyon meleg van és hatalmas a kísértés. Ez ugyanis, a szervezetünk számára káros: megfázhatunk, felső légúti betegségek is kialakulhatnak, sőt ízületi gyulladás elébe is nézhetünk.

Érdemes ezért is előbb megnézni, hogy pontosan mennyi a külső hőmérséklet és ahhoz viszonyítva 7-8 Celsius fokkal kevesebbre állítani a klímánkat.

Találunk már olyan készülékeket, amik lehetővé teszik, hogy ne csak hűtsünk, hanem fűtsünk is! Az árammal való fűtésnek sem kell feltétlenül költséges megoldásnak lennie, az inverteres klíma berendezések fejlesztése során, már pl. az energiatakarékosság is fontos tényező volt. A klímánk így akár kiegészítő fűtésként is szolgálhat, ha pedig egy igazán komplex, magas kategóriás konstrukciót választunk, akkor akár az is megoldható, hogy teljesen ezt használjuk.

 

A költségek

A légkondi bizony költséges beruházás, ezzel már akkor tisztában kell lennünk, amikor elkezdjük fontolgatni a lehetőségét. Nem csak a splitklíma megvásárlásával, de a felhelyezésével is számolnunk kell, ugyanis nem végezheti el bárki a szerelési munkálatok és a bekötést sem.

Az ajánlatokkal amik nem csak a kültéri és a beltéri egységet tartalmazzák, de a beszerelést is, 200 – 230 ezer forint környékén kezdődnek, de persze a határ a csillagos ég.

Attól függően változhatnak a költségeink, hogy milyen terméket választunk ki, és hová és hogyan kell felszerelni az egységet.

 

A légkondit karban is kell tartani

A légkondival azután is sokat kell foglalkozni, hogy azt felszerelték és beüzemelték. A készülék belsejében folyamatos a páralecsapódás, ami kedvez a baktériumok és vírusoknak, kellemetlen szagokat is áraszthatnak, légúti megbetegedéseket is okozhatnak, így kifejezetten veszélyes, ha nem tartjuk karban a készülékünket. A készülék megfelelő működése is biztosítható azáltal, hogy odafigyelünk a belső állapotára. A rendszeres ellenőrzéseket érdemes szakemberre bízni, hiszen a készülék karbantartásán túl, az üzemszerű működést is megnézik, a használók számára pedig mindez nagyjából 10 ezer forintba kerül.

 

Mindent összevetve arra is érdemes gondolni, hogy mikor szereltetjük be a klímánkat. A csúcsidőszakban, amikor mindenki szabadulna a melegtől az otthonában valószínűleg a szakemberből is hiány lesz. Érdemes megvárni a szezon végét, amikor fel is tudják szerelni és akár kedvezőbb áron is megtalálhatjuk a megfelelő berendezést.

 

Készen álltok a légkondi vásárlásra?