Provident
blog

Nincs légkondid? Így is hűsölhetsz!

A kánikula mindenkit megvisel, ráadásul nemcsak napközben, hanem éjjel is szenvedünk a melegben. De mit tegyünk, ha nincs légkondi? Hűsítő tippek következnek!

Hűtsd le magad!

Ha nincs a munkahelyeden vagy az otthonodban légkondi, szerezz be egy kisebb ventillátort. Ezek a készülékek nem fogyasztanak sokat, és kellemesen hűtik azt a szobát, amelyikben éppen vagy.

Ha úgy érzed, hogy nem bírod a nyári meleget, és már az ételek sem esnek jól, akkor tarts egy kis szünetet és egyél-igyál frissítő finomságokat: fagyi, dinnye, jégkása, hideg gyümölcsleves, paradicsomsaláta, isteni limonádék és szörpök. Jól fog esni a kánikulában a hideg étel, inni pedig napi 2,5-3 litert szükséges ilyenkor, igyál hát olyan italokat, amik jól is esnek!

Készülj előre!

A hűtő mindig legyen tele ásványvízzel, szörpökkel, és hűts be dinnyét, barackot és bármilyen lédús gyümölcsöt, ami jólesik a nagy melegben is. Gondolj csak bele, hogy milyen jó lesz úgy hazaérned, hogy egyből felfrissítheted magad finomságokkal, italokkal.

Frissíts vízzel!

A nagyon meleg megviseli a szervezetet, így nemcsak a közérzetednek tesz jót, ha naponta többször lezuhanyzol langyos, vagy akár egészen hideg vízben, hanem a vérkeringést is serkenti egy-egy ilyen gyors fürdés. Ha egészen kábának, álmosnak érzed magad a forróságban, akkor érdemes megmosnod a hajad is, akár csak sampon nélkül, hideg vízzel.

Provident tipp

Ha nincs lehetőséged fürdeni, de úgy érzed, hogy nagyon nyom a meleg, mosd meg hideg vízzel a csuklódat, a nyakadat, az arcodat és a bokádat. Az apró hajszálereknél a hűsítő víz segít abban, hogy felélénkülj.

Árnyékolj!

Az is nagyon sokat számít, ha a nyár legmelegebb időszakában napközben leengedve hagyod a redőnyt, behúzod a függönyöket és becsukod az ablakokat. Ne engedd be a meleget, ha a lakásban jobb a klíma, csak este szellőztess, amikor már lehűlt a levegő.

Figyeld, hogy mi a várható időjárás, és élvezd az érkező nyári záporokat és frissítő szellőket! Ilyenkor a lakást is szellőztesd át, amennyire csak tudod, hűtsd le az összes helyiséget, hogy az újra beköszöntő kánikulában legalább bent hűsölhess.

 

Te mit teszel a nyári forróságban? Írd meg nekünk kommentben!