Provident
blog
5 tipp a költséghatékony iskolakezdéshez

2019-07-26

Észtárca

5 tipp a költséghatékony iskolakezdéshez

Egy család számára mindig óriási kihívás, hogy a nyári szünet és a nyaralás után visszarázódjon a hétköznapokba. Az iskolakezdés ráadásul nemcsak emiatt indul nehezen, de anyagilag is megterhelő. Ha a szülők tudatosan készülnek rá és néhány egyszerű tippet is alkalmaznak, akkor sokat spórolhatnak az egy gyermekre jutó, átlagosan 30-50 ezer forintos kiadáson.

Tervezz előre!

Az összes költség persze számtalan tényező függvénye lehet, de beiskolázás és a ballagás is olyan extra kiadással jár, amikre előre felkészülhetünk. A táncórák, a ruhák és a tanszerek mellett azzal is számolnunk kell, hogy az iskola a közösen használt eszközök megvásárlásának támogatására is felkéri a szülőket. A tanórákon kívüli tevékenységek és szakkörök szintén plusz költséget jelentenek, legyen szó úszásról, fociról vagy jazz balettről. Lényeges tehát, hogy minden várható kiadást feljegyezz, így könnyebb lesz majd a tervezés és a pénz beosztása is.

A KSH 2018-2019-es tanévre vonatkozó adatai szerint egy átlagos magyar család minimum 35-40000 forintot költ gyermekenként.

 

A tankönyvcsomagok áraiban lehetnek eltérések az állami, az alapítványi és az egyházi iskolák között, de lássuk, hogy nagyjából mire számíthatnak a szülők évkezdéskor:

  • A szükséges ceruzák és tollak, a hegyező, a vonalzó, a hurkapálcika, a dobókocka és egyéb apróságok körülbelül 1500 forintba kerülnek.
  • A füzetcsomagok ára nagyjából 2500 forint körül mozog.
  • A rajz- és technika órák felszerelése megközelítőleg 4000 forinttal növeli az összköltséget.
  • A tornafelszerelés kortól függően 5000-10000 forintért vásárolható meg.
  • Egy minőségi iskolatáska minimum 4500 forintba kerül, míg az otthoni tanuláshoz szükséges íróasztal és szék együttesen körülbelül 11000 forinttól szerezhető be.

 

A tankönyvek árai meglehetősen széles skálán mozognak, hiszen az ingyenes példányok mellett akadnak több ezer forintos, speciális kötetek is, a tankönyvcsomagok ára pedig átlagosan 12-27000 forinttal terheli a családi kasszát.

 

Garázsvásár és cserebere

Ha több gyermek van a családban és kicsi a korkülönbség, akkor sokat spórolhatunk azon is, ha nagyobbak tovább örökítik a jó állapotban lévő ruháikat, tanszereiket és tankönyveiket. A rokonságban és a baráti körben is kérdezősködhetünk, van-e feleslegessé vált írószer, iskolatáska vagy ruhanemű. A szelektálás is remek lehetőség a spórolásra, hiszen a használaton kívüli holmikból akár garázsvásárt is rendezhetünk, a bevételből pedig megvehetjük azt, amire éppen szükség van. Ha nem ódzkodunk tőle, manapság már a használtruha kereskedésekben is újszerű, divatos ruhákra és lábbelikre bukkanhatunk.

 

Fókuszban a leértékelések

Ha lista alapján keresgélünk, akár apránként is vásárolhatunk, így mindig az éppen akciós termékek kerülhetnek a kosárba, melyek az utolsó pillanatban már nem biztos, hogy ilyen kedvező áron elérhetőek lesznek. Jó ötlet felhasználni a közösségi médiát is a takarékoskodásban, hiszen sok cég ezen a felületen tudatja vásárlóival az aktuális leértékeléseket, vagy éppen kuponokkal és kedvezményekkel ajándékozza meg követőit. A ruhatár felújításával is érdemes megvárni az őszi időszakot, mert a főszezonhoz képest ekkor már 60-70 százalékos árcsökkenéssel is számolhatunk. Ez remek alkalom arra, hogy az elkopott cipők, az elnyűtt kabátok és pólók helyett újat vásároljuk, de a kissé viseltes zoknikat, trikókat és alsóruházatot is kedvezőbb áron cserélhetjük le.

 

Végezz ár-összehasonlítást!

A nagyobb kiadásoknál – mint amilyen például a laptop vagy a telefon -, érdemes ár-összehasonlítást végezni, hiszen gyakran előfordul, hogy ugyanazt a terméket, akár 15-20 százalékkal olcsóbban is megtaláljuk egy másik forgalmazónál.

 

Tudj nemet is mondani!

Ma már egyre divatosabbak a gyermekek által is könnyedén elvégezhető nyári munkák. Ezek nemcsak abban segítenek, hogy a kisdiákok plusz zsebpénzhez jussanak, de abban is, hogy megtanulják értékelni a munka gyümölcsét. A saját maguk által megkeresett pénzt valószínűleg átgondoltabban fogják majd elkölteni, és ennek később is nagy hasznát veszik majd.

 

Szülőként persze mindent szeretnénk megadni a kicsiknek, de egy határozott “nem”, sokszor jellemformáló hatással is bír. A gyermekek így tanulják meg, hogy először a legszükségesebbel kezdjék a vásárlást és ha a családi kassza megengedi, akkor jöhetnek az extra kívánságok.

 

Felkészültél az iskolakezdésre?