Provident
blog

Szeptemberi túlköltekezés? Segítünk!

Az iskolakezdés hónapja rettegett része mindannyiunk naptárának: megszokott költségvetésünk rengeteg új kiadással bővül, szinte naponta szembesülünk újabb és újabb tételekkel. Ennek ellenére nem szabad kétségbeesni, hiszen csak egy kis spórolás, és újra egyenesbe jön a családi kassza. Eláruljuk, hogyan!

Az alapok: számoljunk utána

A legkisebb, legegyszerűbb pénzügyi terv is csak akkor működik tartósan és hatásosan, ha egy precíz költségvetésen nyugszik. Számoljuk össze a család rendszeres havi bevételét, majd a kiadásait: ami megmaradt, abból lehet a továbbiakban gazdálkodni. Fedezhetjük belőle az aktuális pluszköltségeket, ideális esetben pedig minden hónapban félretehetünk egy kicsit – ha másért nem, akkor vésztartaléknak a váratlan kiadásokhoz.

A bevásárlás szabályai

Jelentős összeget takaríthatunk meg már havi szinten is, ha rendszeresen alkalmazunk pár egyszerű, költséghatékony trükköt. Az egyik alapszabály, hogy minél kevesebb alkalommal vásárolunk, annál kevesebb „járulékos”, azaz felesleges dolgot veszünk. A tanulság? Érdemes hetente egy nagybevásárlást tartani, és aztán messziről elkerülni a boltokat. Az akciók követése szinte kötelező, ha karcsúsítani szeretnénk a költségvetésen: ezekről az áruházak ingyenes, online és nyomtatott formában is elérhető kiadványaiban tájékozódhatunk. Közismert bölcsesség, hogy nem szabad éhesen közértbe menni, mert akkor sokkal több ételt megkívánunk, mint amire igazából szükségünk van, így a végösszeg is súlyosabb lesz. A blokkot mindig érdemes ellenőrizni, hogy véletlenül se fizessünk ki olyan tételt, ami nincs a szatyrunkban (mindenki hibázhat, a pénztárosok is). Az emlegetett szatyrot pedig érdemes mindig a táskánkban tartani, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal újat venni. Ezzel az aprósággal meglepően sokat spórolhatunk, ráadásul még a környezetkímélő is!

Provident tipp

Nincs ebben semmi gyerekes: gyűjtsük az aprót egy perselybe! A pénztárcánkat elnehezítő fémpénz nagy könnyebbséget jelenthet karácsonykor vagy szülinapok alkalmával, hiszen félév alatt különösebb odafigyelés nélkül összegyűlhet tíz-húszezer forint.

Konyhai praktikák

Elképesztő mennyiségű pénz folyik ki a zsebünkből, ha étkezésről van szó, de éppen ezért egyszerű itt elkezdeni a kiadásaink megzabolázását. Az első lépés is végtelenül egyszerű: főzzünk magunknak! A töredékét költjük majd az eddigieknek, ha a céges büfé helyett az otthoni szendvicset, a gyorséttermek helyett az előző este elkészített házi kosztot, házhozszállítás helyett a frissen készített vacsorát választjuk! Itt azonban nem ér véget a történet: számtalan riport szól már arról, hogy a világ szerencsésebb felén hány tonna élelmiszert dobunk ki felesleges. Ebbe se kell beletörődnünk: a maradék ételt, amihez éppen nincs gusztusa a családnak, egyszerűen fagyasszuk le, később majd biztos jólesik. A hűtőt és a fagyasztót amúgy érdemes rendszeresen leengedni, így kevesebbet fogyaszt és megnő a készülékek élettartama is. A tartósítás és a spórolás vonalán maradva érdemes még elgondolkodni a házi befőzésen: sok munka házilag elkészíteni a lekvárt és a savanyúságokat, de anyagilag és az ízek szempontjából is megéri!

Kevesebb energia

Egyre többször hívják fel rá a figyelmünket, mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni: háztartási eszközeink, elektromos készülékeink a konnektorba dugva akkor is fogyasztják az áramot, ha éppen nem használjuk őket. Egy-egy mozdulat az ára az alacsonyabb villanyszámlának. Rengeteget spórolhatunk továbbá a benzinen, hiszen nem kell mindenhova autóval menni! Kisebb távokat akár gyalog is megtehetünk, a városokban emellett pedig a tömegközlekedés lehet gyors és költséghatékony alternatívája az állandó kocsikázásnak. A bérletes megoldásokon belül is érdemes a számunkra leginkább kedvezőt választani: amennyiben az egészéves konstrukcióra éppen nincs elegendő anyagi forrásunk, a negyedéves még mindig jobban megéri, mint a havi változatok.

 

Ugye, hogy ezekkel a trükkökkel már nem is olyan nehéz átvészelni a szeptembert?