Provident
blog
5 tipp a megfelelő vasaló kiválasztásához

2019-03-29

Tudatos tippek

5 tipp a megfelelő vasaló kiválasztásához

Hőn szeretett, megszolgált háztartási eszközödben már annyi kilométer van, hogy itt az ideje egy új modell megvásárlásának? Cikkünkben összegyűjtöttünk olyan tippeket, amik segítségedre vállhatnak, ha vasaló vásárlás előtt állsz és te is vacillálsz, hogy milyen talpú, kivitelű, méretű, teherbírású stb. termékbe fektess bele!

1. Legyen a típus az első!

Talán érdekesen hangozhat, de a piacon jelenleg többféle eszköz is elérhető, így választhatunk a hagyományos vezetékes vasalók, a vezeték nélküli vasalók, a víztartályos vasalók és a gőzállomások közül is. Azon túl, hogy több márka is gyárt hasonló készüléket, amik akár közel azonos tulajdonsággal rendelkeznek, a 4 alkategóriát érdemes elkülöníteni, hiszen mindegyik más igényeket képes kielégíteni. Egy klasszikus és egyszerű vezetékes vasaló elegendőnek bizonyulhat, ha nem kell nagyobb mennyiséget kivasalnunk. Egy bizonyos mennyiség felett viszont érdemes fontolóra vennünk, különösen egy nagyobb családnál a gőzállomások áldásos működését és hatékonyságát is.

 

2. Nézzük meg a teljesítményét!

A vasalók egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy milyen és mennyi gőzt képesek kibocsátani, ez pedig természetesen kihatással lesz arra, hogy mi hogyan tudunk majd vasalni. A vasalók talpában lévő fűtőbetét, ami előállítja a gőzt, kivéve a gőzállomás esetében felelős azért, hogy milyen nagyságú gőzmennyiség előállítására képes a készülékünk, így minél nagyobb a watt, annál nagyobb a gőz. Ez a tulajdonság persze egyszerre jó és rossz is, hiszen a nagyobb teljesítményű eszköz súlya is nagyobb lesz.

 

3. Ellenőrizzük a talpát és a felszereltségét

Ahogy írtuk, a vasaló lelke a talpában leledzik, de persze az se mindegy, hogy ez a talp milyen, ahogyan az extrákra is érdemes figyelmet fordítanunk mielőtt megvásárolnánk egy készüléket. Az univerzális használatra például tökéletesen alkalmas a kerámia vasalótalp, amit könnyebb tisztántartásáért kedvelik, de a piacon már találkozhatunk acél, vagy akár üveg talppal is, amit különféle bevonatokkal vérteznek fel.

Feltétlenül érdemes arra is odafigyelni, hogyan tud a vasaló megbirkózni a vízkővel, például van-e belső vízkőmentesítő rendszere. Hasznos lehet még az automatikus kikapcsolás funkció, hiszen legalább egyszer mindenki biztosan aggódott már azon, hogy biztosan kihúzta-e a vasalót. Gyakori probléma a csepegés is, ami ellen már egyre több gyártó kifejleszt valamilyen rendszert, ezzel is megspórolva nekünk a bosszankodást.

 

4. Vasaló vagy gőzölő?

Ma már a vasalás se akkor nyűg, mint az évekkel ezelőtt volt, köszönhetően a gyorsan fejlődő technológiának és eszközöknek. Egy ruhagőzölővel már könnyedén megszabadulhatunk a kisebb ráncoktól, a kellemetlen szagoktól és még fertőtlenítésre is ideális.  Azzal viszont számoljunk, hogy nem fogja teljesen helyettesíteni a vasalónkat. Másodlagos eszköznek kiválóan használható, de a teljesítménye nem teszi lehetővé, hogy úgy dolgozzon, mint a vasalónk.

 

Te tudod már, hogy melyik vasaló lesz számodra az ideális?