Provident
blog

5 tipp hogyan csökkentheted az adósságodat

Adósság két okból keletkezhet: az egyik, hogy előre tervezés miatt, saját elhatározásból, akár befektetési céllal vágunk bele egy hitelfelvételbe, a másik ok pedig egy kényszerhelyzet lehet, amikor a bevételünk nem fedez – sokszor váratlan, balszerencsés – kiadásokat. Utóbbi helyzetből még alacsony jövedelem mellett is van kiút. Körüljártuk, hogy milyen praktikákat érdemes megfogadni.

Tervezz előre!

Bár sokan azt hiszik, ha napi szükségleteinkhez csak a legszükségesebb dolgokat vesszük meg a boltban, azzal lehet a legkönnyebben pénzt megtakarítani, a valóság azonban ennek ellentmond: a kis tételek összeadva nagyobb költekezést eredményezhetnek, mintha előre megterveztük volna a vásárlásunkat. A boltba érdemes listával érkezni, valamint előre megtervezni a heti menüt. Utóbbi haszna, hogy kevesebb étel mehet kárba, mintha csak vakon válogatnánk össze az éppen szemünk elé kerülő, elsőre jó vételnek tűnő termékeket.

Ügyelj a rezsire!

A kényelem sokszor felülírja a spórolási terveket, ezért az egyik legnehezebbnek tűnő feladat a rezsin való megtakarítás. Pedig a képlet nem bonyolult: kapcsoljuk le a nem szükséges világítást és ne folyassuk a szükségesnél tovább a vizet. A fűtés a legköltségesebb, de sokat számít annak beállítása: a lakás adottságainak megfelelően érdemes egy általános, még komfortos hőmérsékletet beállítani. Szakemberek tapasztalata szerint, ha távollétünkben lekapcsoljuk a fűtést, majd hazaérve újra felkapcsoljuk, a kihűlt lakás felfűtése sokkal nagyobb energiát emészt fel, mint egy kiválasztott hőmérséklet szinten tartása.

 

Adósságrendezés, akár hitellel

Ha egyszerre több hitelünk is van, és e mellett sikerül spórolnunk, két lehetőségünk van: a legköltségesebb (legnagyobb kamatú) hitelünket érdemes előtörlesztenünk, vagy ha nincs nagy különbség, akkor mindig a legkisebb összegű tartozásunktól érdemes mihamarabb megszabadulni.

 

Megoldást jelenthet egy adósságrendező hitel felvétele is: minden tartozásunkat egy személyi kölcsönnel rendezhetjük, így csak egyetlen irányba kell törlesztenünk. Az adósságrendező hitelnél lehetőség van kedvezőbb havi törlesztést is elérni, tehát jelentős tehertől szabadíthatjuk meg a havi költségvetésünket.

 

Plusz pénz állt a házhoz? Élvezheted, de okosan

A munkahelyeden valamilyen egyszeri juttatást kapták, esetleg az extra munkáidat jutalmazták? Élvezd, de ne a teljes összeget éld fel! Érdemes az extra pénz 70 százalékát félretenni az adósságok rendezésére, vagy megtakarításként, a fennmaradó összeget viszont költsd, amire szeretnéd, így elkerülheted, hogy nyomasztóvá váljon a spórolás és értelme is lesz az extra erőfeszítéseidnek!

 

Ne feledkezz meg a célodról!

Pszichológiai megfigyelések szerint, ha felcímkézzük a spórolásunkat a kijelölt céllal, sokkal könnyebb megállni, hogy feléljük a megspórolt összeget.

Ha például egy adósságtól való megszabadulás azt eredményezi, hogy utána új telefont vagy egy rövid utazást is megengedhetünk magunknak, akkor a spórolt pénzes dobozra írjuk fel a célt. Garantáltan ritkábban fogunk hozzányúlni!