Provident
blog

A biztonságos és hatékony költözés aranyszabályai

Egy család életében a költözés mindig nagy stresszel járó folyamat, de ha néhány bevált tanácsot megfogadsz, nemcsak könnyebbé teheted, de az értéktárgyaid is biztonságban lesznek. Készíts tervet és részletes listát a teendőkről, így egyik fontos lépés sem fog kimaradni, végül pedig élvezheted az új lakás nyújtotta lehetőségeket és kényelmet.

Kis dobozkalauz

Költözés nincs doboz nélkül, ráadásul egy közepes méretű lakás esetén akár egy tucat is szükségeltetik belőle. Ám mielőtt költségekbe vernéd magad, kérdezd meg a helyi szupermarketet és a kisebb boltokat, van-e felesleges dobozuk, így akár teljesen ingyen juthatsz remek tárolókhoz. A barátoknál és rokonoknál is érdemes puhatolózni, tudnak-e nélkülözni néhány dobozt, de természetesen vásárolhatsz is pár nagy teherbírásút a biztonság kedvéért. Nagy zsákokra, buborékfóliára, széles ragasztószalagra és ollóra is szükséged lesz ahhoz, hogy mindent biztonságosan elcsomagolj.

 

Előzd meg a fejetlenséget!

A pakolás első mozzanata minden esetben a szelektálás legyen: gyűjtsd egy kupacba az összes olyan holmit, amire már biztosan nem lesz szükséged.

Ezek lehetnek ruhaneműk, könyvek, lakberendezési tárgyak, esetleg bútorok. Döntsd el, mi az, amit eladsz, elajándékozol vagy kidobsz, hogy az új lakásba már ne cipelj magaddal felesleges tárgyakat.

Ezután következhet a tematikus pakolás. Kerüljenek egy dobozba a konyha, a hálószoba, a fürdő és az előszoba kellékei, az iratok, a könyvek, a ruhaneműk és a törékeny dolgok, így a kipakolás is könnyebben megy majd. Haladj szobáról szobára, ha szükséges, használj buborékfóliát, hogy az érzékeny tárgyaidat is biztonságban tudd, de akár néhány puha zokni vagy törölköző is védelemül szolgálhat.

Ne feledkezz meg a dobozok feliratozásáról sem, hiszen ezzel a saját dolgodat egyszerűsíted, amikor majd keresel valamit. Csak annyira pakolj tele egy dobozt, hogy még fel tudd emelni.

Ékszereidet és értékeidet a költözés idejére egy bérelt széfben is elhelyezheted, hogy véletlenül se vesszenek el a hercehurca során, ha pedig minden értéktárgyadat nagy becsben tartod, akkor külön biztosítást köthetsz az egész költözésre, ha eltűnnének vagy megsérülnének a költözésben.

 

Egyedül vagy profikkal?

Városon belül, kevés csomaggal megoldható, hogy egyedül csináljátok végig a költözést, esetleg megkérjetek pár jó erőben lévő barátot, hogy segítsenek cipekedni, de ha messzebbre mentek és súlyos bútorokat vagy törékeny holmikat kell szállítani, jobb, ha egy erre szakosodott, profi költöztető cég kezébe adjátok a munka oroszlán részét.

 

tippek költözéshez

Kire bízzuk?

Nem a legjobb ötlet, ha olcsón próbálod megúszni a költöztetés procedúráját. A profi cégek komoly referenciával és ajánlásokkal is rendelkeznek, előzetes felmérést követően pedig részletes árajánlatot adnak és előre egyeztetett időpontban, pontosan érkeznek a helyszínre.

A szakigyűjtő oldalakon bátran keresgélhetsz és akár több száz véleményezett költöztető közül választhatod ki a számodra szimpatikusat. Kérj tájékoztatást az extra szolgáltatásokról, valamint a pakolási és a csomagolási díj részleteiről.

 

Rend a lelke mindennek

Egy költözés nemcsak pakolásból áll, hiszen olyan fontos dolgokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, mint a közüzemi számlák rendezése, a szolgáltatások lemondása, a levelek átirányítása és új lakcímkártya igénylése. Fontos szempont, hogy az új ház is rendelkezzen minden közművel, mire megérkeztek, hiszen az alapvető komfortérzethez hozzátartozik, hogy legyen fűtés, melegvíz és áram – különsen ezekben a stresszes napokban.

Tekints úgy a költözésre, mint egy izgalmas lehetőségre, teremts harmóniát az új otthonotokban, hogy a család minden tagja kényelemben és biztonságban érezhesse magát.

Készen állsz a hatékony és biztonságos költözésre?