Provident
blog
Amit a burkolásról tudnod kell

2019-05-22

Csináld magad

Amit a burkolásról tudnod kell

Igazán átütő változást szeretnél elérni a lakásban? Cseréld le a burkolatokat és minden új színben fog tündökölni. Ha nem tudod elképzelni, mi mutat majd jól, hívd segítségül a 3D tervezőprogramokat és kérd ki lakberendező véleményét.

Bízzuk a munkát profikra!

Sokan szeretnék megspórolni a szakember munkadíját és úgy gondolják, a jó alapanyagokkal kompenzálhatják a házi módszereket. Ha igazán szép eredményt szeretnénk elérni, mindenképpen hozzáértő, gyakorlott kezekre van szükség. Hagyatkozhatunk ismerőseink ajánlásaira, de akár internetes fórumokon is keresgélhetünk.

 

A referenciák is segítségünkre lehetnek a megfelelő szakember kiválasztásában. A munka megkezdése előtt kérjünk részletes árajánlatot, melyen szerepelnie kell tételesen az alapanyagok költségeinek, a munkadíjnak és a befejezés várható időpontjának. Megegyezhetünk a törmelék elszállításáról is, a számla és a garancia pedig soha ne maradjon el.

 

Burkolás, de milyen?

Laikusként leginkább a színek és a formák ragadják meg a tekintetünket, ami dizájn szempontjából persze nem mellékes. Választhatunk lágy, pasztelles árnyalatokat melyek melegséget visznek otthonunkba, de ha karakteres és modern hangulatra vágyunk, akár merész, sötét színekben is gondolkodhatunk. Aranyszabály, hogy kisebb terekbe kicsi, míg nagyobb belmagasságú és alapterületű helyiségekbe nagyobb lapokat válasszunk.

 

A hidegburkolás leginkább a vizes helyiségekben és a konyhában praktikus választás, hiszen a járólap, a csempe és a kő strapabíró és könnyen tisztán tartható. A melegburkolás – a fa, a padlószőnyeg, a parketta és a pvc – főként a nappaliban és a hálóban kellemes, ahol ennek köszönhetően akár mezítláb is járhatunk. Ezekből javasolt magas kopásállóságú, víztaszító tulajdonságúakat vásárolni.

 

Új fürdőszoba, konyha és erkély

A fürdőszobai burkolás elsődleges célja a vízzáró réteg kialakítása. Bár nagy divatja van a vízálló festékeknek, tapétáknak és a fának is a fürdőszobában, a zuhanyzó, a kád és a mosdó közelében érdemes a hagyományos csempéket választani. Kiváló minőségű ragasztó és fugázó anyagokkal elkerülhetjük a kellemetlen penészesedést is.

 

A konyhai burkolás esetében, választhatjuk a nagyon népszerű, vegyes megoldást, ahol kő és fa egyszerre van jelen. Az amerikai konyhás lakásokban rendkívül hangulatos, ha a konyhai részt járólappal, az étkezőt és nappalit pedig parkettával burkoljuk.

 

Az erkély burkolás sem ördöngösség, ha megtaláltuk a megfelelő szakembert hozzá. A kültéri burkolásnál jó minőségű, flexibilis, fagyálló ragasztót és burkolatot kell választani és ügyelni kell arra is, hogy a munkavégzés közben ne legyen kevesebb a hőmérséklet 5 foknál, majd a száradási idő végéig ne érje víz a felületet.

 

Készen állsz a lakás burkolására?