Provident
blog
Erkélyfelújításra fel!

2019-05-26

Csináld magad

Erkélyfelújításra fel!

Egy egészen aprócska panel erkély is lehet nagyon hangulatos. Ha spórolni szeretnél a hellyel, néhány praktikus tipp segít, hogy egy kis oázist alakíts ki, ahol kipihenheted a napi stresszt. A legjobb erkély megoldások egy helyen.

Csempészd be a természetet!

A városi forgatag után nagyon felszabadító érzés egy kis édenkertbe hazatérni. A színpompás virágok, a formás kaspók, a buja zöld növényzet egy rohanós munkanap után valód felüdülést jelent. Ha napos az erkélyed, akkor olyan növényeket válogass, melyek nyári melegben is bírni fogják. Akkor sem kell lemondanod a virágok látványáról, ha csak egy talpalatnyi helyed van, hiszen a falra szerelhető polcokkal vagy futtató rácsokkal máris egy függőleges kiskertet alakíthatsz ki.

 

Kicsi helyek, nagy ötletek

Ma már egyre több bútoráruház kínál kifejezetten pici helyekre tervezett bútorokat és ez alól a balkon sem kivétel. A praktikus erkély megoldások között találunk egymásba tolható étkező szettet, lehajtható és falra szerelhető bárasztalt vagy éppen korlátra rögzíthető tálcát, melyen a reggeli kávé kényelmesen elfogyasztható. Egy kisebb pad, puha, színes párnákkal máris meghitt hangulatot teremt és csak a fantáziánkon múlik, hogy alakítjuk a rendelkezésünkre álló teret.

 

Szépítsd meg saját kezűleg!

Ha igazán igényes környezetet szeretnél kialakítani a szabadban, akkor oda kell figyelned olyan részletekre is, mint a fafelületek védelme. Az erkélykorlát felújítás szó szerint új színt vihet az egész balkon megjelenésébe.

 

Első lépésként csiszold le a fát, majd, ha szükséges, fapótlóval javítsd a hiányzó részeket, ezután következhet az alapozó és a fedőfesték felvitele.

 

Az erkély burkolása szintén óriási változást hozhat, ha profira bízod, akkor a terasz aljzat kiegyenesítése, a szigetelés és a vízelvezetés után kerülhet fel a vadonatúj, fagyálló járólap. Ha a “do it yourself” megoldások híve vagy, akkor a kő feltörése nélkül is lehet szép, modern járófelületed, hiszen ma már kaphatók olyan fából vagy műanyagból készült burkolatok, melyeket a hátoldalukon található klipszekkel egyszerűen csak össze kell pattintani. Nincs törmelék, nincs betonozás csak a megszépült erkély.

 

Árnyékolás egyszerűen

Ha nyáron is szeretnéd élvezni a teraszod kényelmét, az erkély árnyékoló felszerelésre nem maradhat le a teendők listájáról. Legfontosabb a belátás elleni védelem, melyet már egy szimpla bambusz vagy nád tekerccsel is kivitelezhetünk, de léteznek színes, UV-álló anyagok is, amik ugyanezt a funkciót betöltik. A hűsítő árnyékot a legegyszerűbben napernyővel tudjuk elérni, de ha profi megoldást szeretnénk, akkor egy tokba záródó napellenzőt is felszereltethetünk.

Hangulatos megoldások

Néhány színes párna, egy kültéri szőnyeg és változatosan elhelyezett mécsesek vagy napelemes fényfűzérek már egy borúsabb napot is megmentenek, ha pedig az ellazulásról egy kényelmes függőfotel vagy az egyik sarokban kialakított pihe-puha heverő gondoskodik, akkor biztosan mindig szívesen visszatérsz ide egy fárasztó nap után.