Provident
blog

Babakötvény: előtakarékoskodási lehetőségek a gyermekek számára

A babakötvény ideális módja lehet a gyermekünk számára történő takarékoskodásnak. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit érdemes tudni róla!

Jelen bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvassa el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

 

Mi a babakötvény?

Számos különböző gyermekhez kapcsolódó előtakarékossági megoldás létezik jelenleg a piacon, ezek közül az egyik a magyar állam által kibocsátott babakötvény. De hogy mi is az a babakötvény? A megismeréséhez először tisztáznunk kell, hogy mi a különbség az életkezdési támogatás és a babakötvény között.

Az életkezdési támogatás egy egyszeri, fix állami támogatás – egészen pontosan jelenleg 42.500 Ft –, ami minden magyar állampolgárságú újszülöttnek alanyi jogon jár. Ezt az összeget az állam a Start-számlán, más nevén az Életkezdési letéti számlán kezeli, a gyermek pedig 18. életévének betöltését követően férhet csak hozzá. A lényeg, hogy ez egy letéti számla, ahova nem lehet önállóan befizetni.

Ha szeretnél saját magad is tudatosan félretenni gyermeked számára, akkor azt a Kincstári Start-értékpapírszámlán teheted meg, amely egy teljesen önálló, saját befizetésen alapuló és különálló gyermek megtakarítási számla. (A köznyelv általában ezt az értékpapírszámlát nevezi „simán” Start-számlának, de nem szabad összekeverni a kettőt!). A babakötvény pedig az az értékpapír, amit a – a Magyar Államkincstárnál megnyitott – Start-értékpapírszámlára történő befizetéseiddel vásárolhatsz.

Mi az a babakötvény?

 

Hogyan működik a babakötvény?

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a Kincstári Start-értékpapírszámla nem indul el automatikusan, azt külön Neked kell igényelni (nyitni) a Kincstár ügyfélszolgálatán! Emellett tudnod kell, hogy bár régen ilyen értékpapírszámla szinte bármely banknál indítható volt, ma már kizárólag a Magyar Államkincstárnál van rá lehetőség – babakötvényt korábban is és jelenleg is csak náluk „vásárolhatsz” megtakarításaidból.

És hogy hogyan működik pontosan? Nagyon egyszerű: ha befizetsz a megnyitott Start-értékpapírszámládra egy adott összeget, abból a Kincstár automatikusan babakötvényt vásárol, és abban tartja a pénzt. Így gyakorlatilag állampapírt vásárolsz a befizetéseidből.

 

Mennyi pénzt takaríthatunk meg ezen a módon?

Ami a befizetéseket illeti, a babakötvény maximális a rugalmasságot biztosít, ugyanis bármikor és korlátlan összegben (se alsó, se felső limit nincs) tehetsz erre a számlára pénzt. Így lényegében a befizethető összeg nagysága egyáltalán nem korlátozott, annyi pénzt tudsz vele megtakarítani az évek során, amennyit szeretnél, és akkor, amikor éppen van rá lehetőséged.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

A kifizetéseknél azonban már figyelni kell, hiszen gyermekünk kizárólag a 18. életév betöltését követően férhet majd hozzá a megtakarításhoz, és csak abban az esetben, ha a már legalább 3 éves a Start-értékpapírszámla.

[Best_Wordpress_Gallery id=”36″ gal_title=”Klima”]

 

Mire használható fel a babakötvény?

Az egyik előnye a babakötvénynek, hogy a lejáratkor az összeg teljesen szabad felhasználású. Nem kell tehát még a szerződéskötéskor előre meghatározni vagy konkrét célokhoz kötni a felhasználását, és utólag sem kell igazolni azt.

 

Milyen alternatívái vannak a babakötvénynek?

Bár a Start-értékpapírszámla egy viszonylag kedvező és kényelmes megtakarítási forma, de nem biztos, hogy mindenki számára ez a legjobb megoldás. Számos egyéb piaci gyermek megtakarítási lehetőség létezik, általában magasabb hozamlehetőségekkel. Ilyen megoldások lehetnek a tartós befektetési számlák, a biztosítói megtakarítási számlák, vagy akár a lakástakarékpénztárak is.

Természetesen ezeknek is meg vannak az előnyeik (pl. másra is be lehet velük fektetni, nem csak az alacsonyabb hozamú babakötvényre) és a hátrányaik (pl. kötött felhasználás vagy magas költségek), így ezeket is mérlegelni kell egy-egy döntés előtt.

Tipp: mindenképpen érdemes megismerkedned a különböző gyermek megtakarítási lehetőségekkel, de még jobb, ha egy szakemberrel is egyeztetsz végleges döntésed meghozatala előtt.

Babakötvény 2021

Készülj előtakarékossággal tudatosan az életre!