Biztosan nálatok is van otthon egy olyan bútor, ami már megadta magát az időjárás vagy az idő viszontagságainak… van megoldás, újítsd fel bútorfóliával!

Mire használhatod a bútorfóliát?

Egy olyan öntapadós anyagról van szó, amivel megunt, felújítást igénylő bútorainkat tudjuk új külsővel megajándékozni. Használhatjuk szekrény fóliázáshoz, de a konyhabútor fóliázására is alkalmas lehet, ahogyan akár egy asztalt is felújíthatunk bútorfólia segítségével. Sőt, létezik napellenző fólia is, de olyan savmart mintával készült fóliát is találunk a piacon, ami a terek elválasztásában lehet segítségünkre, hiszen a belátástól véd meg minket elsősorban. A lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét, ha te is szeretnéd felújítani a bútoraidat!

Mire lesz szükséged bútorfóliázás során?

A bútorfóliázás nem igényel különös szakértelmet, így minden gond nélkül nekiállhatunk mi is az otthonunkban.

Ezekkel készülj:

  • Öntapadós fólia elegendő mennyiségben
  • Permetező flakon
  • Egy szike
  • Applikáló/ Simító lapát  
  • Hajszárító
  • Mérőszalag

A költségek: bútorfóliázás árak

A bútorfóliázás mondhatni egy olcsóbb felújítási megoldás, hiszen egy-egy fóliát már 1000 Ft/négyzetméter alatt is találhatunk. A mintás vagy különlegesebb darabokból viszont rendkívül széles a választék: legyen szó a klasszikus márvány- vagy fa mintázatról, egyszínű fóliáról, mintásról vagy éppen glitteresről, csak keresnünk kell és megtaláljuk. Ezeknek az ára természetesen magasabb, akár 4-5000 Ft/négyzetméter körül is alakulhat.

Az applikátort 1000 Ft körüli összegért megvásárolhatjuk, a többi eszköz pedig valószínűleg megtalálható egy háztartásban.

Konyhabútor felújítás fólia segítségével

A konyhabútor felújításának több indoka is lehet. Ilyen ok például, ha valamely bútor megsérült, megkarcolódott, de egy teljes bútorcserének borsos ára lenne. Ezen túl, mivel sok időt töltünk el ott, előfordulhat, hogy megunja az ember a konyhai bútorzat kinézetét, színét, mintázatát stb. Újítsuk fel gyorsan és olcsón bútorfóliázással akár mi magunk!

Az elsődleges feladat, hogy találjunk egy olyan mintát vagy színt, ami harmonizál a fal színével és a legtöbb kiegészítővel, így egy csapásra új életet kap a szoba. Tovább fokozhatjuk az eredményt, ha az új színhez vagy mintához passzoló fogantyút, bútorgombot is vásárolunk.

Hogyan tegyük fel az öntapadós fóliát?

A következőkben megmutatjuk, hogyan kerülhet fel helyesen a felújítandó területre az öntapadós bútortapéta:

1. lépés: Mérjük le a felületet és számoljuk ki, hogy mennyi fóliára lesz szükségünk, ezután válasszuk ki a megfelelőt.

2. lépés: Készítsük elő a felületet! Ha búbos, egyenletlen a felület, akkor először csiszoljuk le az anyagot. Amennyiben a szegélyen vagy máshol van olyan rész, ahol az anyag már feljött, akkor azt is szedjük le. Ez például egy asztal esetében nagyon fontos, hiszen a fóliát majd vissza kell hajtanunk a belső oldalra.

3. lépés: A permetező flakon segítségével nedvesítsük be a felületet, így könnyebben tudjuk majd igazítani az anyagot, nem fog rögtön letapadni a fólia.

4. lépés: Szedjük le a fólia hátuljáról a ragasztó védőrétegét, majd igazítsuk a helyére a fóliát.

5. lépés: A fólia applikálóval/ simítóval szorítsuk ki a vizet a fólia alól.

6. lépés: Dolgozzuk el a széleket, hajtsuk le őket, ha kell, szikével vágjunk le belőle, hogy pontos legyen.

Készen is vagyunk! Te melyik bútorodat újítanád fel bútorfóliázással?