Provident
blog

Csináld magad: erre figyelj parkettázás közben!

Mindig nagy vállalás, ha magunk vágunk bele a felújításba, de az alapok esetében különösen fontos az odafigyelés. És mi lehetne fontosabb alap egy lakás padlójánál? Segítünk, hogy a munkálatok közben ne vesszen el senki végérvényesen a szegélylécek, hajópadlók és a laminált parketta világában!

1. Kiválasztás

Először is mérlegelnünk kell, hogy számunkra melyik az ideális választás. Parketta, laminált vagy hajópadló: igazítsuk a döntést igényeinkhez és pénztárcánkhoz. Szintén fontos a fa vagy a szintetikus anyag színe és állaga, hiszen nem minden otthonba illik egy karakteres, rusztikus és sötét tölgy parketta, hiába divatos éppen. Azt is érdemes előre eldönteni, hogy csillogó lakk lesz majd a végeredménnyel, vagy inkább viaszos vagy olajos felületkezelést választanánk – bár ezt a kiválasztott fa anyaga is befolyásolhatja.

2. Előkészületek

A legfontosabb lépés a parkettázás megkezdése előtt annak ellenőrzése, hogy sikerült-e egyenletesre elrendezni a padlót, amire felvisszük. Ennek biztosítása nélkül nem szabad elkezdeni a munkát! Emellett arra is oda kell figyelni, hogy a parkettát vagy a laminált lapokat legalább 48 órát tároljuk abban a helyiségben, ahol majd lerakjuk, mert át kell vennie az adott szoba hőmérsékletét. Hajópadló lerakása esetén 2-3 hétig is érdemes várni, így a szoba páratartalma sem foghat ki rajtunk. Ezek után vegyük sorra a szükséges eszközöket: a lapokat, a szegélyléceket, az acélszegeket, a lépéscsillapítót, némi enyvet, a fűrészlapot, a sarokelemeket, a polietilén fóliát, a külső sarokelemeket és a padlóváltó profilt.

Provident tipp

Nem lehet tovább halogatni a padló felújítását, de nincs meg a szükséges anyagi fedezet hozzá? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és gyorsan orvosolható a probléma! Tudj meg még többet a hiteligényléssel kapcsolatban!

3. A lerakás

Mindegy, hogy szalagparketta vagy laminált lapok összevisszasága, mindig a lépéscsillapító, valamint szegezett rögzítés esetén a párnafák lerakása. Ez garantálja a megfelelő hőszigetelést és a stabil tartást. Nedves helységek esetén helyezzünk 0,2 mm vastagságú polietilén fóliát a lépéscsillapító és a lapok közé! Ezután lehet a szoba hosszanti irányába lerakni az előzetesen asztali körfűrésszel méretre vágott lapokat, mindig először hosszában, majd keresztben szorítva őket egymáshoz. A falak mentén hagyjunk másfél centi dilatációs hézagot! A következő lépés attól függ, hogy ragasztott (enyv), szegezett (kalapács, szögek) vagy az úsztatásnak nevezett rögzítést igénylik a burkolatok. Erről a kereskedőnél érdemes pontos tájékoztatást kérni. Aki igazán különleges padlózatra vágyik, készítsen rá egyedi parketta interziát!

4. Szegélyek és felületkezelés

A szegélylécek fedik el a fal és a padlólapok közötti hézagot. Általában a parketta vagy laminált lapra rögzítik szegecseléssel vagy ragasztással. Utóbbi esetében mindig alaposan figyeljünk oda, hogy megvárjuk a száradáshoz szükséges időt, addig ne mozgassuk, ne terheljük a felületet! Gérvágó fűrésszel érdemes méretre vágni a léceket, de használhatunk helyettük külső és belső sarokelemeket is. Rögzítésük után jöhet a felületkezelés a kiválasztott, a burkolat stílusához és textúrájához illő anyaggal (lakk, viasz, olaj).

5. Karbantartás

A parketta esetén akár félévszázados használattal is számolhatunk, és ennyi idő alatt bizony nem ritkák a sérülések, cserék. Ilyenkor elengedhetetlen a parketta csiszolás, majd a lakk újbóli felvitele. Azonban a kopást és a károkat is késleltethetjük, vagy akár meg is előzhetjük, ha rendszeresen ápoljuk a burkolatot! Ehhez remek ápolószereket, viaszos és olajos ápolókat találunk a háztartási boltok kínálatában.

Ti bele mernétek vágni önállóan egy felújításba?