Provident
blog
Készítsük fel otthonunkat a télre!

2017-10-19

Tudatos tippek

Készítsük fel otthonunkat a télre!

A hideg évszakra még azelőtt érdemes felkészülni, hogy beköszöntenének a mínuszok. Szigetelés, vízmentesítés, a ruhatár cseréje… Összeírtuk, mi mindent szükséges elintézni az első havazásig!

1. Fűtés

Természetesen többről van szó, mint a termosztát feltekerése. Az igazi lehűlést megelőzően erősen ajánlott szakemberrel megvizsgáltatni a kazánt, kitisztíttatni a kéményt: fontos, hogy mindent ellenőrizzenek, kijavítsák az esetleges hibákat. Kályha esetén a tüzelőt is érdemes minél hamarabb beszerezni. Extra ötlet: nagy belmagasságú, ventilátorral rendelkező terekben használjuk télen is a készüléket! Hogy miért? A meleg levegő felfelé száll, mozgatásával azonban egységes hőmérsékletet tudunk teremteni a szobában.

2. Szigetelés

Itt is a meleg benntartása a cél, de érdemes külön figyelmet szentelni rá. Az ajtók és ablakok nyílászáróinak, azok tömítéseinek ellenőrzése ilyenkor rutinként kezelendő, de ez csak a kezdet. Az is előfordulhat, hogy aktuálissá válik egy ajtó- vagy ablakcsere. Kint ugyanolyan alaposan körül kell néznünk, mint a belső terekben! A falon található réseket, lyukakat muszáj betömni, hiszen csakis így kerülhetők el a rágcsálók és a jegesedés okozta károk. Mondanunk sem kell, hogy a tető is ellenőrzésre szorul: időben kell pótolni a hiányzó zsindelyeket.

Provident tipp

A télre való felkészülés során felmerült pár váratlan kiadás? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható az összes probléma! Részletek: https://providentonline.hu/kolcsonok/provident-kolcson/

3. Kert

Aki olyan szerencsés, hogy kerttel is rendelkezik az otthona, az végképp nem ülhet ölbe tett kézzel, amikor zordabbra fordul az időjárás. Ki kell tisztítani az ereszeket; ki kell folyatni, alaposan elzárni a kerti csapokat és az öntözőrendszert; az avart pedig gereblyézés helyett érdemes zsák vagy tároló nélkül használt fűnyíróval felaprítani, így jobban óvja télen a talajt. Elővigyázatosságból már ősz végén szerezzük be a járdára való sót, és kirakhatjuk a madáretetőket is.

4. Ágynemű, ruhák

Amíg a nyári hónapok alatt a puszta ágyneműhuzat is sok tud lenni, addig októberben már általában előkerülnek a vastagabb takarók (a legnagyobb hidegben a gyapjú a kedvencünk, de érzékenyebb bőrűek számára sajnos nem ajánlott). A ruhásszekrény mélyéről is ilyenkor vesszük elő a télikabátokat, a vastag pulcsikat, a kötött harisnyákat. Érdemes a nyári darabokat tisztán, szépen összehajtva eltenni a félreesőbb polcokra, így nincsenek útban, de szezonváltáskor egyből hordhatók lesznek.

5. Hangulat

Bár a kevesebb napfény nem kedvez a jókedvnek, nem kell beletörődnünk a nyomott hangulatba! A nyári fotók kirakásával megőrizhetjük a vakáció vidámságát, pár új növény és dísztárgy segítségével pedig a téli időszakban is színesebbé tehetjük a lakást. Aztán úgyis megérkezik a karácsony!

 

Ti már felkészítettétek otthonotokat a télre?