Provident
blog

Zöld otthon 4. – Hogyan szigeteljünk?

„Édesem, zárd már be az ablakot, így is az utcát fűtjük!” Ugye, hogy ismerős ez a mondat gyerekkorunkból? Pedig nagyszüleink fiatalsága alatt még nem is volt annyira sürgető probléma az energiatakarékosság és a környezetünk védelme, mint ma. Éppen ezért fontos, hogy ne csak az ablakra figyeljünk oda, de a teljes hőszigetelést okosan és optimálisan alakítsuk ki az építkezés vagy a felújítás során. Elárulunk pár tippet, amivel a falakon belül tarthatjuk az otthon melegét!

Mindent vagy mindent

Az első és legfontosabb szabály, hogy az egész házat szigetelni kell: padló, talapzat, homlokzat, padlásfödém, tető. Amennyiben bármelyik kimarad, azon a részen belátható időn belül lecsapódik az a pára, melyet a többi helyen a párazáró hőszigetelés felfog: ezt nevezzük hőhídnak. A lecsapódott pára pedig hosszútávon egyet jelent a penésszel, ami a lehető legkellemetlenebb lakótárs.

Vastagság, hővezetési tényező

Logikusan azt gondolnánk, hogy minél vastagabb a szigetelés, annál hatékonyabb. Ez azonban nem pontosan így van! Ugyanis 10 cm vastagság felett már jelentősen csökken a szigetelésből fakadó energiatakarékosság, így nem érdemes ennél jelentősen nagyobb réteget alkalmazni. Hasonlóan meglepő lehet, hogy az épület falszerkezetének alapanyaga viszont akkor működik leghatékonyabban (persze csak a megfelelő szigetelőanyaggal kombinálva), ha gyengébb a hőszigetelőképessége. Ezt a hővezetési tényezőből (amit U-val jelölnek, és W/m2K a mértéke) állapíthatjuk meg: minél kisebb, annál erősebben szigetel.

Provident tipp

A tudatos tervezés híve? Számítsa ki az építkezésre vagy felújításra felvett kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól! Részletek itt találsz a kölcsönfelvétellel kapcsolatban!

Alapanyag

Rendelkezésünkre áll ásványi szálás, poliuretán, fenolhab vagy parafa megoldás is, a legelterjedtebb hőszigetelő alapanyag mégis a polisztirolhab (EPS). Hővezetési tényezője (U) igen alacsony, olcsó, nem terheli a szükségesnél jobban a környezetet, továbbá tartós, szilárd, nem érzékeny a nedvességre és nincs olyan összetevője, amely irritálhatja a szervezetünket. Azonban ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hőszigetelő anyag és a fal hővezető képességével közösen érdemes számolni, figyelembe vége együttes vastagságukat, ami akár négyzetmétereket vehet a házból.

Passzívház

A jövő természetesen a kizárólag megújuló energiát használó, gyakorlatilag önfenntartó épületeké. Ennek jelképe, és már ma is működő változata a passzív ház: nagyon szigorú építési szabvány vonatkozik ezekre az építményekre, és – nem meglepő módon – igen csak költséges a felállításuk, cserébe a jövőben nem nagyon kell aggódnunk a fűtésszámla miatt. Ez elég nagy megtakarítás, nem igaz? Az első ház, amely elnyerte ezt a minősítést, 2009-ben épült Magyarországon.

Mit gondoltok, a ti házatok hőszigetelése megfelelő?