A tél eljövetelével jelentősen leszűkültek a szabadban végezhető tevékenységek, így érdemes otthon végezhető hobbikat keresni. Legutóbb a horgolás rejtelmeit mutattuk be, most a csokibonbon készítés van terítéken.

 

Csokibonbon karácsonyra

Ha még nem találtad ki, mivel leped meg szeretteted karácsonyra, akkor keress egy finom bonbon receptet. Ez a csoki minden alkalomra jó ajándék, de még jobb, ha saját kezűleg készíted! Nem nagy ördöngösség elkészíteni házilag, csak pár lényeges dologra kell figyelned.

Először is lássuk, hogy milyen eszközökre és alapanyagokra van szükséged! Vásárolj 150 gramm (450 forint) csokoládét (tej-, fehér-, vagy étcsoki, ez rajtad múlik), ezzel egy 15 adagos bonbon formát tudsz megtölteni.

Eszközök terén szerezd be a következőket:

  • Bonbon forma (1000-2000 forint): olyat válassz, ami az elképzeléseidnek megfelel
  • Üveg vagy fém keverőtál (3000-5000 forint): ebben kell felolvasztani a csokit gőz felett
  • Cukrász spatula (1000-1500 forint): könnyebb dolgod lesz ezzel, mint kanállal
  • Lábas (3000-5000 forint): ebben kell melegíteni a vizet az olvasztáshoz
  • Maghőmérő (1500-2000 forint): ezzel tudod ellenőrizni a csokoládé hőfokát főzés közben

DIY ajándék: csokibonbon házilag

Első lepésként vizet kell forralni a lábasban. Rakd bele egy tálba a csoki kétharmadát, és tedd az edényt a felforrt víz felé. Kevergesd, mérd a hőmérsékletét és vedd le, ha már 45 fokos a tejcsoki (ha étcsokit választottál, akkor 48 foknál tedd meg ezt). Ezután add hozzá a maradék egyharmadot és olvaszd fel benne kevergetve.

Ha ezekkel megvagy, akkor öntsd bele a csokit a bonbon formába. Ha töltött bonbont szeretnél készíteni, akkor először úgy forgasd a formát, hogy a teljes falát bevond csokival, majd, ha picit megszilárdult, mehet is bele a töltelék – akár gesztenyekrém, kevés lekvár, meggy és a többi. Ezt követően rakd hűvös helyre (lehetőleg hűtőszekrénybe) a csokival kitöltött formát. Egy óra múlva kiveheted és már fogyaszthatod is!

Ha ezek alapján úgy érzed, hogy inkább maradnál a fánk készítésnél, akkor ide kattintva mutatjuk, hogy mik közül válogathatsz.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Praliné és trüffel receptek

A trüffelt egy fokkal nehezebb elkészíteni a bonbonnál, de az sem túl bonyolult. Hasonló mennyiségű csokoládé mellett 2,5 evőkanál tej, 3 dkg vaj, 7,5 dkg porcukor, 2 tojássárgája és kakaóporra van szükséged, ezek nagyjából 500 forintból megvannak.

Csokibonbon, trüffel és praliné házilag - így csináld!

Elsőként darabold fel a csokoládét, majd alacsony hőfokon olvaszd meg tejben folyamatos kevergetés mellett. Ha ezzel megvagy, akkor keverj bele 10 dkg porcukrot, és add hozzá a tojássárgáját. Ezután olvaszd meg a vajat és keverd bele a csokiba. Ezt a bonbonnál jóval hosszabban, 2-3 órán keresztül kell hűvös helyen pihentetned. Ezt követően formálj kis golyókat a masszából. Ennél is körülbelül 15 golyóra elegendő ez a mennyiség. Végezetül hempergesd meg az egyik felét kakaóporban, a másik felét pedig porcukorban. A trüffeleket mignonpapíron tedd hűtőbe, így kényelmesen tudod tálalni később.

Ha úgy érzed, hogy az alapok már megvannak, akkor nyugodtan variálj, ízesítsd kedved szerint. A bonbont például el lehet készíteni sárgarépás, narancsos-gesztenyés, marcipános, kókuszos, nutellás vagy éppen fahéjas verzióban. Trüffelből pedig létezik mandulás, sós karamellás, tiramisus, mogyorós, illetve extrémebb verziókból whiskey-s, rumos és narancsos-vörösboros is. Persze az extra összetevők növelnek a költségen, de még így is egy megfizethető és személyes ajándék lehet bárki számának karácsonyra.

Készen állsz arra, hogy belevágj a házi csokikészítésbe?