Provident
blog

Csomagolásmentes karácsony: a legjobb zero waste tippek 

A karácsony az év egyik legcsodálatosabb, de egyben legpazarlóbb időszaka is. Ilyenkor termeljük ugyanis a legtöbb szemetet, így a környezet, az élővilág és az óceánok védelme szempontjából egyáltalán nem számít örömünnepnek. De hogyan tudjuk úgy széppé varázsolni a karácsonyt, hogy ne növeljük az ökológiai lábnyomunkat, minimalizáljuk a hulladéktermelést és hozzájáruljunk a fenntartható fejlődéshez? Cikkünkben most tippeket adunk, hogy hogyan lehetsz tudatos az ünnepi ételek készítése, az ajándékok kiválasztása és a csomagolás során.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért fontos és hogyan tehetjük hulladékmentessé a karácsonyt?

Magyarországon évente több, mint 3,2 millió tonna szemetet termelünk, ami egészen elképesztő adat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021-es adatai szerint, az egy főre jutó települési hulladék mennyisége 336,11 kilogramm volt. A hulladékok 32%-át újrahasznosították, 60% -át ártalmatlanították, és 8% a technológiai veszteség, illetve az ideiglenesen tárolt mennyiség.

Az adventi és karácsonyi időszak különösen kritikusnak számít, hiszen ilyenkor nagyjából 25%-kal nő a szeméttermelés.

Ahhoz, hogy hulladék- és pazarlásmentessé tehessük a karácsonyt, nagyon fontos megvizsgálni fogyasztási szokásainkat, például:

  • Minden évben új díszeket vásárolunk? 
  • Milyen ajándékokat adunk szeretteinknek?
  • Hogyan vannak becsomagolva a meglepetések? 
  • Milyen ételeket veszünk az ünnepi időszakban? (pl. előrecsomagolt készítményeket, csomagolásmentes termékeket stb.)
  • Mennyi élelmiszer kerül a szemétbe karacsonykor?

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és lepd meg szeretteidet környezetbarát karácsonyi ajándékokkal!

Hogyan csökkentheted az élelmiszer-pazarlást és a felesleges konyhai szeméttermelést az ünnepi időszakban?

A karácsony a sütés-főzések időszaka. Ilyenkor összegyűlik a család, a barátok és a legfinomabb fogások kerülnek az asztalra. Sokszor azonban nem tudjuk felmérni, hogy milyen mennyiséget főzzünk, ezért túl sok élelmiszert vásárolunk. Az ételek egy része tehát elkerülhetetlenül a szemetesben végzi. Emellett az alapanyagok csomagolásával is az átlagosnál több hulladékot termelünk.

TUDTAD? Magyarországon évente fejenként 65 kg élelmiszer hulladék keletkezik, amelynek a fele elkerülhető lenne.

De hogyan előzhetjük meg a pazarlást? Jöjjön most néhány hasznos konyhai tipp!

#1. tipp: Nézd át a fagyasztót, mielőtt vásárolsz

Ha tele a mélyhűtő maradékokkal, akkor gondold át, hogy mit tudsz ezek közül kreatívan beépíteni a karácsonyi menübe. Például egy adag pörköltből bátran készíthetsz hortobágyi palacsintát. Ha pedig elméretezted a karácsonyi menüt, még véletlenül se dobd ki a megmaradt finomságokat, hanem tedd dobozba őket és irány a fagyasztó, jól fog az még jönni a szürkébb januári napokon.

#2. tipp: Alaposan tervezd meg az ünnepi fogásokat

Fontos, hogy tudatosan átgondold, hogy vendégeid várhatóan miből, mennyit fognak fogyasztani, így elkerülheted azt a sokkot, amikor ott állsz és azt se tudod, mihez kezdj a rengeteg megmaradt étellel.

#3. tipp: Legyen részletes bevásárlólistád

Miután kész a terv, hogy milyen fogások kerülnek az asztalra, írj egy minden részletre kiterjedő bevásárlólistát. Például, hogy miből hány darab vagy gramm kell, és hogy mit tudsz akár csomagolásmentesen megvásárolni.

#4. tipp: Készülj ételmentő receptekkel is

Találd ki azt is, hogy mihez kezdesz majd a karácsonyi vacsi készítése során megmaradó alapanyagokkal. Ha elég kreatív vagy, akkor fel tudod használni a következő napi étkezésekhez. Például a zöld leveles zöldségekből készíthetsz isteni turmixot, salátát, vagy szendvicsekbe teheted őket. A maradék főtt marha-, csirke vagy sertéshús felkockázható és összedobhatsz akár egy pirított tésztát vagy egy húsos-zöldséges salit.
További hasznos ételmentő tippeket itt találsz >>

#5. tipp:  Vásárolj helyi és szezonális termékeket

A karácsonyi nagybevásárlás során részesítsd előnyben a piacokat és a csomagolásmentes boltokat. Mindig legyen nálad újrahasználható kenyeres-, zöldséges- és gyümölcsös zsák, valamint tojástartó. Érdemes gyűjteni különféle üvegeket (pl. befőttes vagy paradicsomos üveg), hiszen ezeket aztán bátran tudod használni, amikor magvakat, gabonaféléket, olajat, tejtermékeket, szörpöket stb. veszel.

#6. tipp: Felejtsd el az egyszer használatos műanyagot

A karácsonyi asztalon amúgy sincs helye a műanyagoknak, de fontos, hogy még nagyobb társaság esetén is kerüld az eldobható tányérokat, poharakat, evőeszközöket, mert ezek óriási terhet jelentenek a környezet számára. Még több zero waste tippért kattints ide >>

Csomagolásmentes karácsony: akkor most le kell mondani az ajándékozásról?

Aggodalomra semmi ok, a csomagolásmentes karácsony egyáltalán nem azt jelenti, hogy fel kell adni a hagyományokat, bátran megajándékozhatjátok egymást szeretteiddel. Mindössze érdemes tudatosan átgondolni, hogy milyen meglepetésekkel kedveskedtek egymásnak és ezeket mibe csomagoljátok.  

Tudatosan dönthetsz például úgy, hogy egyáltalán nem csomagolsz. De már azzal is sokat tehetsz a környezetért, ha a csomagolópapírt, a masnikat és a szalagokat minden évben újra felhasználod, vagy környezetbarát verzióra cseréled.

  • Ha a csomagok kibontásánál figyelsz arra, hogy minél kevésbé sérüljön a papír, akkor jövőre ismét használhatod.
  • Az ajándékdobozokat és ajándéktasakokat is megmentheted, nem kell, hogy a szemétben végezzék, bátran vedd elő őket születésnapokon, névnapokon vagy egyéb ünnepeken.
  • Ha új csomagolópapírt vásárlása mellett döntesz, akkor csakis környezetbarát változatot válassz. Mindenképp kerüld a csillámos, fémszálas, fóliázott, laminált és viaszbevonatú nem újrahasznosítható verziókat.
  • Felejtsd el a celofánt, amely szintén növeli az ökológiai lábnyomot.
  • Gondold újra a magazinjaidat! A hagyományos csomagolópapírok helyett régi újságokba, térképekbe, képes hetilapokba bújtathatod ajándékaidat.
  • Jó ötlet lehet a zöldséges vagy kenyeres zsák is, így karácsony után is jó helye lesz a csomagolóanyagnak.
  • Régi textíliákba, például terítőkbe, függönydarabokba vagy kendőkbe is beleteheted az ajándékokat és textílfestékkel még különlegesebbé varázsolhatod.

TIPP: Nézz szét a karácsonyi vásárokban is, hiszen rengeteg kézzel készült különlegességet találsz csomagolásmentesen.

10 csomagolásmentes karácsonyi ajándékötlet

Ha a zero waste nevében szeretnél ajándékozni, akkor mindenképpen olyan meglepetésekben gondolkodj, amelyek:

  • nem pazarlók
  • műanyagmentesek
  • újrafelhasználhatók

Nézzünk meg most néhány inspiráló ötletet!

1. ötlet: Hangoskönyv

A hangoskönyv itthon is egyre népszerűbb, így egy remek ajándék lehet azoknak, akik imádnak olvasni, tanulni, fejlődni, ugyanakkor nem ragaszkodnak a papír alapú kiadványokhoz. Teljesen hulladékmentesek, nem kell csomagolni őket, elküldheted egy szép e-képeslap társaságában. Garantáltan nagy örömöt szerzel új tulajdonosának.

2. ötlet: Csomagolásmentes szappanok, habfürdők, fürdősók

Szépségápolási készítményekkel gyakorlatilag nem tudsz mellélőni. Mindenki szereti az olyan meglepetéseket, amelyek jó illatúak, kényeztetők, ráadásul egyre több ilyen terméket találsz a csomagolásmentes boltokban. Vásárolj minőségi összetevőkkel készült bio termékeket, melyek nem tartalmaznak az egészségre és a környezetre ártalmas adalékanyagokat. Belerejtheted őket egy kis bambusz kosárba, amellyel meg van oldva a csomagolás, és egyben a fürdőszoba új büszkesége lehet.

3. ötlet: Fadobozos teaválogatás

A többség szeret teázni, különösen a hideg téli napokon. Válassz szeretteidnek illatos, kényeztető tea különlegességeket. A fadobozos verzió egy csodaszép és igazán egyedi ajándék. A későbbiekben is jól használható például ékszerek vagy apróbb dolgok tárolására, és a csomagolást is meg van oldva.

4. ötlet: Pamut textíliák a lakásba

Az emberek imádják az olyan textíliákat, amelyek még hangulatosabbá varázsolják otthonunkat. Így jó ajándékötlet lehet a pamut díszpárnahuzat, terítő, függöny vagy konyharuha. Lényeg, hogy felejtsd el a műszálat! Ha esetleg nem találsz olyan kész terméket, amely igazán stílusos és van némi érzéked a varráshoz, akkor vegyél anyagot és készítsd el magad a meglepetést. A csomagoláson sem kell nagyon gondolkodni, csak tekerd össze és kösd át egy szép szalma ajándék szalaggal.

5. ötlet: Fa építőkockák, játékok

Itt az ideje búcsút inteni a gagyi műanyag játékoknak és igényes fa változatokban gondolkodni. Bár ez drágább megoldás lehet, viszont sokkal tartósabb, így nem kell évente új darabokat venni. Ráadásul csomagolóanyagra sem lesz szükséged, mert általában szép fadobozban vásárolhatod meg ezeket a család legkisebb tagjainak, akik azonnal belevetik magukat a játékba, biztosan nem az ajándék csomagolás miatt fognak aggódni.

6. ötlet: Saját készítésű édességek

Ha meglepetésről és édességről van szó, akkor általában a méregdrága bonbonok jutnak eszünkbe először. De mi lenne, ha csomagolásmentesen lepnéd meg szeretteidet mindenféle finomsággal? Süthetsz süteményt, mézeskalácsot, készíthetsz házi csokit, maricpánt, karamellt vagy szaloncukrot, illetve kandírozhatsz például narancshéjat, ami szintén tökéletes karácsonyi ajándék. Jó ötlet lehet az is, ha különféle magvakat csokiba mártogatsz. És hogyan add át? Nos, egy stílusos üvegben vagy ha kekszet készítesz, akkor pléh dobozban nagyon mutatós kis meglepi lesz.

7. ötlet: Tanfolyamok

Ha nem tárgyakban gondolkodsz, hanem olyan ajándékot szánsz, amire szeretteid már régóta vágytak – pl. főző- vagy varró tanfolyam, nyelvkurzus vagy bármilyen egyéb kreatív workshop -, akkor biztosan nem nyúlsz mellé. Online és az offline tanfolyamokkal egyaránt hatalmas örömöt szerezhetsz.

8. ötlet: Élményajándék

Az élmények szintén adhatók csomagolás nélkül és garantáltan megismételhetetlenek és feledhetetlenek. Legyen szó egy kényeztető masszázsról, egy kozmetikai kezelésről, egy borkóstolóról, vagy egy estéről a barátokkal a szabadulószobában. Érdemes akár feszültséglevezető, akár adrenalinnövelő programokban  gondolkodni.

9. ötlet: Állat örökbefogadása

Az állatkertekben lehetőség van az állatok nevelőszüleivé válni és anyagilag támogatni etetésüket, gondozásukat. Sőt, még szülői értekezletet is tartanak a felelős anyukáknak és apukáknak, ami igazán csodálatos élmény. A gyerekek számára tökéletes meglepetés lehet, és egyben gondoskodásra tanítja őket, de a felnőtteknek is ideális, ha valami nemes és főleg hulladékmentes szuvenírt keresel.

10. ötlet: A rászorulók támogatása

A karácsony a szeretet ünnepe, ezért a legjobb időszak arra, hogy felesleges kacatok halmozása helyett olyanoknak segítsünk, akiknek támogatásra van szükségük. Akár beteg gyermekeknek, akár nehéz anyagi helyzetben lévő családoknak, menhelyeknek vagy hajléktalanoknak. A család számára szuper közös élmény lehet például ételt osztani, vagy ha mindenki az ajándékra szánt összeget egy nemes ügy támogatására ajánlja fel. 

Te milyen csomagolásmentes ajándékokkal készülsz a karácsonyra? Írd meg nekünk kommentben!