Provident
blog

DIY karácsonyi díszek régi izzókból

A fenyőfára kerülő karácsonyi díszek az újrahasznosítás gondolatával is készülhetnek: használjuk fel az otthon lévő nem használt tárgyakat, alkossunk belőlük szép új díszeket. A régi izzók felhasználása okos megoldás, mert mutatós és egyedi karácsonyfadísz készülhet egy-egy izzóból, és pénztárcánkat is megkímélhetjük így az újabb kiadásoktól.

Ha a karácsonyi dekoráción gondolkodunk, esetleg az ajándékokat is saját kezűleg szeretnénk elkészíteni, akkor nézzünk körül otthon az elfekvő kacatok között. Mindannyian, még azok is, akik nem gyűjtögető típusok, elteszünk olyan dolgokat, amikre nincs szükségünk, de még jól jöhetnek egyszer. A karácsonyi dekoráció megtervezésénél és elkészítésénél pont felhasználhatjuk az ilyen félretett gyöngyöket, szalagokat, maradék festékeket. Így nemcsak új díszeket teremtünk a nem használt dolgokból, hanem rendszerezünk is egyszerre. Szuper karácsonyi ötlet például, ha a régi izzókból készítünk díszeket.

Hogyan készítsd el?

Akrilfestékkel befesthetjük az izzókat hóembert, angyalt, Mikulást, rénszarvast, pingvint és egyéb kedves figurákat megalkotva. Szemet, szájat, szárnyat – attól függően, hogy melyik forma mit kíván – vágjunk ki filcből vagy papírból és ragasszuk rá a már lefestett égőkre.

Rajzoljunk a lefestett égőre alkoholos filccel téli mintákat! Ha az izzó teljes felületét, vagy egy formát kitalálva ragasztózzuk be, akkor beszórhatjuk csillámporral, apró gyöngyökkel is – csillogó színfoltjai lesznek karácsonyfánknak az így elkészült új díszek.

A tönkrement karácsonyfaégő is lehet kreatív ötletekkel felújítva újra a fenyőfánk dísze. Az égősor zsinórját betekerhetjük piros, arany- vagy ezüstszínű szalaggal, lefújhatjuk festékszóró spray-vel – válasszunk olyan színt, ami a többi karácsonyfadíszünkkel harmonizál –, az izzókat pedig bekenhetjük festékkel, gyöngyöket ragaszthatunk rájuk.

Ezekkel a módszerekkel egészen új és egyedi füzért, karácsonyi díszeket készíthetünk szinte fillérekből az idei karácsonyfánkra.