Provident
blog

Energiaspórolás a konyhában

Pár egyszerű trükkel környezetbaráttá tehetjük konyhánkat, így sok energiát spórolhatunk meg. Energiatakarékos háztartási gépek, jó fogyasztású mosogatógép, energiatakarékos izzó – ezeket szerezzük be otthonra, ha azt szeretnénk, hogy a villanyszámlánk alacsonyabb legyen!

Ne égjen feleslegesen egy lámpa se! Kapcsoljuk le a villanyt azokban a helyiségekben, ahol éppen nem tartózkodunk, így nincs is rá szükség, hogy feleslegesen fogyasszuk az áramot a konyhában, ha épp nem vagyunk ott. A használaton kívüli készülékek kikapcsolása is olyan trükk, amivel sokat foghatunk energiahasználatunkon. Húzzuk is ki, kapcsoljuk le azt, amit nem használunk!

Hogyan spóroljunk a konyhában. 4 tipp és tanácsKonyhai készülékeinket érdemes korszerűre cserélnünk. Bizony lehet, hogy a nagyitól örökölt hűtőszekrény még mindig remekül működik, ám a fogyasztása ezeknek az ósdi műszaki cikkeknek az egekben van a mai, modern háztartási gépekhez képest. Ugyan egyszerre nagyobb kiadást jelent beszereznünk például egy új mosogatógépet, de az évek során biztosan visszahozza az árát, ami a villany- és vízszámlánkon látszódik majd meg.

 

Mosogatógépet és mosógépet csak teljesen megtöltve indítsunk el, ne mossunk fél adagot ugyanolyan energiafelhasználással. Ha olyan készülékünk van, amin lehet energiatakarékos, rövid programot választani, akkor használjuk ki ezt a lehetőséget is.

Amire mindenképp érdemes odafigyelnünk, az a hőmérsékletszabályozás. Feleslegesen ne fűtsük a konyhát, a szobákat: ha napközben nem vagyunk otthon, kapcsoljuk alapállásra a fűtőtesteket, így nem pazarlunk energiát, és mégis kellemes melegre érhetünk haza. Ha pedig fázunk, feltekerhetjük.

Főzés közben használjunk edényfedőket: az ételek is hamarabb készülnek el így, és ezzel az apró trükkel nemcsak időt, de sok energiát is megspórolunk egy-egy étel készítése során. A sütő melegét a hidegebb évszakokban használhatjuk a konyha felmelegítésére is. Ha elkészült az ételünk, a lekapcsolt sütő ajtaját hagyjuk nyitva, így a bent lévő meleg nem elillan, hanem a konyhánkat tölti meg kellemesen.

Érdemes ezekre odafigyelnünk, mert pár apró trükkel és egy kis odafigyeléssel, konyhánkban sokat spórolhatunk az energiahasználaton.