Provident
blog

Évszakváltás az otthonodban – Mit érdemes átalakítanod?

Az évszakok változásához az otthonodnak is alkalmazkodnia kell annak érdekében, hogy mindig komfortosan érezhesd magad benne. Összegyűjtöttük azokat a teendőket, amiket a hidegebb hónapok beköszönte előtt érdemes megtenned.

Az otthon melege

Az évszakváltás egyik sarkalatos pontja a fűtés korszerűsítés. Ehhez a lépéshez javasolt energetikai szakember véleményét kikérned, aki a lakás egyéni adottságaihoz mérten javasol fűtéstípust és felméri, milyen átalakításokat szükséges elvégezni.

Ilyen lehet például a tető szigetelése vagy a nyílászárók cseréje, hiszen ezeken keresztül is rengeteg hő távozik, ami szó szerint ablakon kidobott pénz. Ha nem szeretnéd az egész ablakot kicserélni, olyan megoldás is szóba jöhet mint az ablakszigetelő fólia vagy az ablaktömítő szalag, amikkel a keret és az üveg közötti réseket orvosolhatod. A szigetelés egy esztétikus módja a termikus függöny, mely nemcsak hőszigetelő tulajdonságairól ismert, de az utcáról beszűrődő, zavaró zajokat és fényeket is tompítja.

Tető szigetelése

A fűtési szezon megkezdése előtt egy kéményseprőt is ajánlatos kihívnod, aki átnézi a rendszert és eltávolítja a lerakódásokat a kéményből, hogy a megfelelő szellőzés biztosítva legyen, ami nemcsak környezetkímélő, de a biztonság szempontjából sem elhanyagolható lépés.

Őszi takarítás

Ahogy tavasszal, úgy az őszi időszak előtt is jól esik egy kis frissítés a háznak. Ilyenkor egy nagytakarítással a lelkedben lévő zűrzavart is rendezheted. Az ablakpucolás, a hűtő kitisztítása, a szekrények és az ágyak alatti por feltakarítása a lakás levegőjének minőségén is javítani fog, ami különösen a fűtési szezonban fontos, amikor kevesebbet szellőztetünk.

Ha már úgyis kéznél van a létra, kapd le a függönyöket és a többit bízd a mosógépre. A lámpabúrákat is megszabadíthatod a portól és, ha már a díszpárnák huzatját is őszi színekre cserélted, a szőnyegnek is kijár egy kis tisztítás a szokásos porszívózáson túl.

Kinti teendők

Ha házban élsz, ne feledkezz meg az ereszcsatorna kitakarításáról, mivel az itt felgyűlt levelek és kosz akadályt jelenthet a téli csapadékvíz eltávozásában. Ezzel a lépéssel megkímélheted a fémet, hogy a rothadás és a befagyott jég kárt tegyen benne.

Ereszcsatorna kitakarítása

A kerti csapok, a vízakna és az öntözőrendszer téliesítése is ilyenkor történik és, ha hordóba gyűjtöd a csapadékvizet, akkor az első fagyok előtt ezt is érdemes kiürítened és fagymentes helyen tárolni tavaszig.

A fűnyíró és a kerti szerszámok karbantartására is most kell sort kerítened, szabadítsd meg őket a szennyeződésektől és tedd őket száraz helyre. A hólapátot pedig helyezd elérhető közelségbe, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Gondoskodj a hangulatról!

Mivel ilyenkor korábban sötétedik, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy rossz a hangulatunk.

Cseréld le a lakásban uralkodó színeket meleg, megnyugtató árnyalatokra és szerezz be néhány hangulatfényt az előszobába, a nappaliba és a hálószobába is. Az erkélyt vagy a teraszt napelemes égősorral dobhatod fel, így ha a forró teát kortyolgatva kinézel az ablakon, szívmelengető látványban lesz részed.

Télen illatokból is kevesebb jut, de kompenzálhatod finom illóolajok párologtatásával és illatgyertyákkal, amik a meghittségről is gondoskodnak pislákoló fényükkel.

Készen állsz az évszakváltásra az otthonodban?