Provident
blog

Ezek a fenntartható divat alapjai

Ha környezettudatosan szeretnél élni, akkor ezt a ruháid és a kiegészítőid kiválasztásánál is szem előtt kell tartanod. Az olcsóbb, gyorsan elhasználódó darabok helyett válaszd a minőséget, hiszen így hosszú távon te is tehetsz a fenntartható divatért anélkül, hogy a csinos külsőről lemondanál.

A slow fashion mozgalom éppen ezt az eszmét támogatja és arra buzdít, hogy tudatosan vásároljunk. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a ruha környezetbarát eljárással készült újrahasznosított anyagból, hanem azt is, hogy éppen ezért értéket képvisel.

slow fashion

Hogyan tehetsz döntéseiddel a fenntarthatóságért?

  • Legyen saját, egyedi stílusod ahelyett, hogy az aktuális trendeket követed.
  • Hasznosítsd újra régi ruháidat egy kis kreativitással.
  • Ne félj second hand holmikat vásárolni.
  • Támogasd a helyi és a hazai tervezőket egy-egy minőségi, dizájner darab megvásárlásával.
  • Kövesd a kevesebb több aranyszabályát: mielőtt vásárolsz, mérlegelj, hogy valóban szükséged van-e arra a cipőre vagy táskára…

A minőség ismérvei

A legfontosabb kritérium az alapanyag, hiszen ez határozza meg, hogy az adott ruha mennyire lesz hosszú életű. Az olcsóbb darabok néhány mosás után deformálódhatnak, az anyaguk bolyhosodik és kifakul, így hamar a mellőzött ruháid közé kerülnek. Ezzel szemben egy kiváló minőségű textilből készült ruhadarab hosszú időn át hűséges társad lesz, megőrizve újszerű külsejét.

Hogy mindig szívesen viseld, lényeges, hogy az alakodra illő fazont válassz és az sem utolsó szempont, hogy meglévő ruháiddal jól kombinálható legyen mind színben, mind stílusban.

Lehet, hogy egy drágább csizma vagy táska árcímkéje elsőre riasztólag hat rád, de ha belegondolsz, hogy azért az árért milyen sokáig viselheted majd – ellentétben az olcsóbb, silányabb társával – máris új megvilágításba kerül a minőség és az ár aránya.

Mit csinálj a megunt darabokkal?

Legyen szó ruháról, háztartási kisgépről, játékról, könyvről vagy lakberendezési tárgyról, a megunt, de még használható tárgyaid sem kell, hogy a szeméttelepen kössenek ki. Ezeket is áruba bocsáthatod az online piactéren, garázsvásárokon vagy bababörzéken, de ha szívesen támogatnád a hátrányos helyzetben élőket, akkor el is adományozhatod őket a helyi önkormányzat segítségével vagy egy erre szakosodott adománybolt számára.

Second hand

Bizsuk helyett viselj valódi értéket!

A bizsuktól csillogó kirakatok látványa rendkívül csábító tud lenni, ha kiegészítőkre vadászol, ám semmi sem fogható egy minőségi ékszer eleganciájához.

Akár sportos, akár romantikus vagy retro stílusban érzed jól magad, egy arany ékszer mindenhez passzol, így megéri kicsit spórolni rá. Ezek a darabok nemcsak univerzálisan viselhetők, de értékállóak, míg egy bizsu kiegészítőnél óhatatlan, hogy egy idő után kissé viseltessé válik és villámgyorsan ki is megy a divatból.

Válaszd a minőséget, mondj le a fast fashion olcsó tömegtermékeiről és cserébe nemcsak olyan ruhatárad lesz, amire büszke lehetsz, de még a környezetvédelem támogatása is jó érzéssel fog eltölteni.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Készen állsz a fenntartható divat követésére?