Provident
blog
Fenntartható vásárlás – Könnyebbség a környezetnek és a pénztárcádnak is

2019-09-30

Tudatos tippek

Fenntartható vásárlás – Könnyebbség a környezetnek és a pénztárcádnak is

A műanyagmentes július után gyorsan jött az újabb kezdeményezés, szeptemberre „Secondhand septembert” hirdettek, vagyis arra ösztönözték az embereket, hogy 30 napon át mondjanak nemet az új ruha vásárlásra. Cikkünkben összegyűjtöttünk olyan tippeket, amik segíthetnek neked is a pénztárcád és a környezet megóvásában is azáltal, hogy odafigyelsz, milyen ruhadarabokat vásárolsz!

Miért nem kellene „fast fashionből” öltözködnünk?

A fast fashion márkákra jellemző, hogy egy évben többször is kijönnek egy újabb kollekcióval, ezeket pedig jellemzően nem csak gyorsan gyártják le, de sebtében próbálják értékesíteni is. Annak ellenére, hogy mára már a fast fashion láncok is észrevették, hogy elérkezett a „fenntartható divat forradalma”,azok a változtatások, amiket megtesznek a tudatosság irányában, nem lesznek elegendőek, hiszen az alapvető hiba az üzleti modellükben van. Nemrégiben ugyan az Inditex csoporthoz tartozó Zara adott ki egy közleményt, hogy 2025-ig céljuk, hogy elérjék azt, hogy a ruháik fenntartható anyagokból készüljenek, de más tevékenységüket is igyekeznek majd optimalizálni a tudatosság jegyében.

 

Ha újat nem is veszel, a használtat még mindig választhatod!

Ahogyan a „Secondhand september” is mondja, új helyett vásárolj használtat! Ma már kifejezetten jó minőségű darabokra bukkanhatunk a népszerű használtruha boltokban, sőt már az is lehetséges, hogy kényelmesen egy webshopról válogassunk, mint ahogyan az a Háda esetében lehetséges. A „kincskeresés” során izgalmas darabokra lelhetünk, amiket újonnan sokkal drágábban vásárolhattunk volna csak meg. A használtruhákat kínáló boltokba gondos előválogatást követően kerülnek a vállfákra a ruhadarabok és kiegészítők, így nem kell attól tartanunk, hogy esetleg rossz minőségű, használhatatlan termékekből kell vég nélkül válogatnunk. Ráadásul találunk olyan használtruha boltokat is, amik kifejezetten gyerekholmikra specializálódtak. Mivel az első pár hónapban a babák gyorsan váltogatják a méreteket szinte lehetőségük sincs arra, hogy elhasználják a ruhácskákat, így mi is jó minőségben és olcsón juthatunk hozzájuk!

 

Vásárolj okosan, ne „gyorsan”!

Az új ruhákról se kell persze lemondanunk, érdemes azonban okosan vásárolnunk és megválogatni, hogy mit és honnan választunk ki a gardróbunkba. Egy időtálló, minőségi darab lehet, hogy sokkal drágább, viszont a tartósságát tekintve többet is várhatunk tőle. Nem ezek fognak majd egy szezon után kikopni, elhasználódni vagy éppen kimenni a divatból. Sok ruhadarabra amúgy sincs szükségünk, hiszen egy okosan összeállított kapszulagardróbbal tudatosak, praktikusak és nem utolsó sorban stílusosak is lehetünk.

 

Mennyi is az annyi?

Egy ruhadarab előállításához rengeteg vizet használnak fel, 1 kg pamuthoz akár 20.000 liter víz is szükséges lehet, de ezen kívül is még 8000 különböző vegyi anyagot használnak fel hozzá.

Már egyetlen fehér pólóhoz is 2700 liter víz szükséges, ami egy átlagos felnőtt napi 2 literes folyadékfogyasztását tekintve nagyjából 3 és fél évre fedezné az illető vízszükségletét.

Ezek után pláne érdemes megfontolni minden újonnan vásárolt darab szükségességét, ha az nem fenntartható és etikus forrásból származik.

 

Ti mit tesztek a környezettudatos jövőért?