Provident
blog
Favár otthonra? Váltsd valóra a gyerekek álmát!

2019-07-29

Csináld magad

Favár otthonra? Váltsd valóra a gyerekek álmát!

Nincs olyan gyerek, aki ne ábrándozna egy saját kis kuckóról, mely a kert legjobb pontján helyezkedik el, ahol te is szemmel tarthatod és ahol kedvére játszhat testvéreivel, barátaival. A játszótér felszabadító élményét most a saját kertedbe is beköltöztetheted, hogy a nyár valóban felhőtlen élményeket hozzon az örökmozgó kicsiknek.

 

Miből készüljön?

A kültéri játékok között ma már rengeteg műanyag és fémből készült változat is elérhető a piacon, azonban aki valóban időtálló és klasszikus, természetbe illeszkedő játszóteret szeretne otthonra, az a fa mellett teszi le a voksát. Ezek a játékok nemcsak szebbek és biztonságosabbak, de bármilyen méret és forma kialakítható fából, míg a műanyag könnyen törik és reped, a fém pedig merevségéből adódóan balesetveszélyesebb.

 

A fából készült kerti játékok – gondos felületkezelés mellett – strapabíróak, hosszú időn át megőrzik szépségüket és funkciójukat. Az évek során persze előfordulhat, hogy egyes elemek cserére szorulnak vagy meglazulnak a rögzítő csavarok, ezért minden szezon előtt végezzünk egy kis karbantartást, hogy a gyerkőcök mindig biztonságban játsszhassanak kedvenc kerti lakjukban.

 

Miért a legjobb választás a favár?

Tagadhatatlanul a kerti favárak viszik a prímet a gyerekek körében, hiszen ez a komplex építmény számtalan funkciót tölthet be. A toronyból remek kilátás nyíilik a kertre, melyet megközelíthetnek létrán vagy akár mászófalon és kötélen is, tesztelhetik ügyességüket a mászóhálóval vagy lehuppanhatnak a homokozóba a mókás csúszdán. A vár terasza a legjobb hely egy kis rajzolgatásra vagy meseolvasásra, ahonnan láblógatva nézhetjük, hogyan játszanak a többiek a hintánál.

 

Egy favár egyedül, csapatban és a szülőkkel együtt is remek szórakozási lehetőséget kínál, ráadásul nemcsak lefárasztja a nap végére a gyerekeket, de fejleszti a mozgáskoordinációjukat, az egyensúlyérzéküket és a kreativitásukat is.

 

Hogyan készítsük el?

Ha a család ügyeskezű férfi tagjai vállalkoznak rá, akkor akár maradék anyagokból is mutatós kuckót varázsolhatunk közös erővel. Ehhez azonban megfelelő szerszámokra, sok szabadidőre, türelemre és némi szakértelemre is szükség lesz, melynek híján inkább bízzuk magunkat a profi kivitelezőkre.

A kész elemek összeállításával már sokkal könnyebb dolgunk lesz: nézzük át, minden alkatrész megvan-e, ha szükséges csiszoljuk és fessük le az alapanyagokat, majd az összeszerelési útmutató alapján, a megfelelő szerszámok segítségével illeszük össze az építményt.

A legtöbb cég és vállalkozó már megkíméli vásárlóit a szerelés fáradalmaitól és készen is kiszállítják a megrendelt terméket, így az ügyfélnek csupán annyi dolga van, hogy kiválassza, hova is kerüljön a kültéri játszóvár.

 

Mennyibe kerül?

Már néhány tízezer forintból is kihozható egy egyszerűbb kerti kuckó, főként, ha a “do it yourself” módszert választjuk. Az képgyűjtő oldalakon is érdemes körülnézni, mert számtalan jobbnál jobb ötletet és kivitelezési tanácsot találhatunk.

Egyes weboldalakon nemcsak vásárolhatunk, de tippeket is kaphatunk arra vonatkozólag, mire figyeljünk az építés során.

Egy kerti homokozó például szinte fillérekből kihozható, míg egy Impregnált, borovi fenyőből készült hintát nagyjából 29 ezer forintért vásárolhatunk meg. Az ajtóval és ablakokkal is ellátott kis kerti kuckók körülbelül 60-100 ezer forintért szerezhetők be, a határ pedig a csillagos ég, hiszen minél bonyolultabb és minél többfunkciós az építmény, annál mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni.

Ha egyedi igényeinket szeretnénk megvalósítani, mindenképpen kérjünk részletes árajánlatot a gyártótól az alapanyagokra és a szállításra vonatkozóan.

 

Készen állsz a favár építésére?