Provident
blog

Fedezd fel Európa városait! – 1. rész: Lisszabon

Európa tele van remek úti célokkal: nagyvárosoktól a nagy erdőkig mindenki megtalálhatja azt, ami őt vonzza egy nyaralás során. Új sorozatunk első részében nézzük meg, hogy Portugália milyen látnivalókkal szolgál!

Miért pont Lisszabon?

Ha a városlátogatások vonzzanak jobban minket, de nem szeretjük a túlzsúfolt helyeket és a nagy tömeget, akkor Portugália fővárosa szuper választás lesz. Lisszabon az ország legnagyobb városa, mégsem egy hatalmas metropolisz, mint London vagy épp Madrid. Ha csak a legfontosabb látnivalókat szeretnénk megnézni, arra pár nap is elég lesz, kényelmesen végigjárhatjuk a történelmi érdekességekkel teli várost.

 

Találjuk ki a napi programokat!

Készítsünk listát a látnivalókkal, amin Lisszabon nevezetességei szerepelnek és állítsunk fel magunknak napi terveket, útvonalakat a városon belül.

Kezdjünk akár a Szent Jeromos-kolostorral vagy a Fado Múzeummal – mely a portugál zenei műfajnak állít emléket – mindenképp jó élményben lesz részünk. A híres lisszaboni bolhapiacot, a Feira da Ladra-t se hagyjuk ki, ahova minden kedden és szombaton reggeltől estig látogathatunk el.

Az Alfama Lisszabon legidősebb negyede, a fado zene is innen ered – szűk utcákra, sikátorokra, különleges hangulatra készüljünk.

A Belém a Tejo folyó partján fekvő negyed, ahonnan az olyan nagy felfedezők, mint Vasco da Gama indultak útra a nagyvilágba. Az itt található Belém-torony a 16. századból származó gótikus erődítmény, ami évszázadok óta őrzi Lisszabon kikötőjét.

 

Provident tipp

Amikor sorra vesszük, hogy miket szeretnénk meglátogatni, akkor mindenképp nézzünk utána a nyitvatartási időknek is, hiszen Magyarországhoz hasonlóan Európa más városaiban is szünnap a hétfő a legtöbb kulturális intézménynél.

 

Spóroljunk a költségeken!

Ha napközbenre készítünk a helyi finomságokból szendvicseket, nagyobb boltban veszünk magunknak vizet, akkor az étkezéseken sokan spórolhatunk. Szállásfoglalásnál érdemes odafigyelni arra is, hogy lehetőleg legyen egy kis konyharészünk, így az ételeket, italokat behűthetjük, reggelente pedig megfőzhetjük magunknak a kávét.

A belépőjegyeken is spórolhatunk: érdemes utánanézni, hogy hova mehetünk be Lisszabon kártyával, illetve hogy melyik intézményben vannak ingyenes napok, kedvezményes időszakok.

Ha az akciós utazások hívei vagyunk, akkor választhatunk olyan utazási csomagot, amiben már egy-két belépőjegy és a helyi közlekedésre szóló pár napos bérlet is szerepel. Az akciós repülőjegyek mellé gyakran kapunk szállásajánlatot is, amit érdemes összevetnünk az általunk felkeresett szállásadó oldalak áraival.

 

Utazzunk okosan, tervezzük meg előre a napokat! Nektek is van tippetek, hogy mit érdemes megnézni Lisszabonban? Írjátok meg kommentben!