Fedezd fel Európát! – Az északi fővárosok

Északi fővárosok

Tagadhatatlan hibája a magyar könnyűzenének, hogy csak a déli úticélokat énekelte meg… Pedig északon is rengeteg a látnivaló! Koppenhágából senki se szeretne hazajönni, Stockholm valódi ékszerdoboz, a természeti jelenségek pedig egész Skandináviában fantasztikusak.

Helsinki

Nyelvrokonaink otthona büszkén birtokolja az „Európa legészakibb fővárosa” címet. Már önmagában érdekes – de majd látni fogjuk, a régióban egyáltalán nem ritka jelenség –, hogy a város öblök, szigetek és félszigetek elegye a Balti-tenger partján.  A szauna és a vodka szerelmesei biztos nem fognak unatkozni, de a világ egyik legélhetőbb városa a sztereotípiákon túl is izgalmas programokat kínál! A klasszikus turisztikai látványosságok mellett, mint a Parlament vagy a Suomenlinna erődítmény, a kisebbekkel elmehetünk a Korkeasaari állatkertbe vagy a Linnanmäki vidámparkba, míg a nagyobbak elmerülhetnek a kortárs kultúra szépségeiben a Kiasma vagy a Design Múzeum falai között. Szomorú tény, hogy közvetlen fapados járat viszont nem indul Helsinkibe Budapestről.

Stockholm

Mondtuk, hogy Helsinki esete nem teljesen egyedi: 53 híd köti össze „észak Velencéjének” 14 szigetét. Az alkotmányos monarchia kiváló szemléltetőjeként itt található a Stockholmi Királyi Palota és a királyi család magánrezidenciája, a Dottninghol Palota, valamint a svéd országház, a Riksdag is. Nyüzsgő kikötők, fejlett infrastruktúra és hosszú, nyugodt sétákra tervezett parkok jellemzik a várost. Kulturális nyitottsága a szabad- és köztéri kiállítóterekben is megnyilvánul: a Skansen a világ legrégebbi szabadtéri néprajzi múzeuma, de még a metró állomásait díszítő dekoráció és művészet számba megy. Akit érdekel a tudomány (és kit ne érdekelne), semmikép se hagyja ki a Nobel Múzeum állandó és időszakos kiállításait! Külön előny, hogy Budapestről már fapados járattal is eljuthatunk a svéd fővárosba.

 

Provident tipp

Mielőtt nekivágunk észak meghódításának, ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról! Az UNION biztosítóval közös termékünk, az union24-Retúr megkötése esetén munkatársaink megszervezik a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást, betegszállítást, jogvédelmet és a kötvényekben feltüntetett további szolgáltatásokat, a költségeket pedig a biztosítási feltételek szerint kiegyenlítik.

 

Oslo

Az eddig versenyzők se voltak kispályások földrajzi elhelyezkedés tekintetében, de a norvég főváros tovább emeli a tétet: egy fjordon fekszik! Télen időnként még jávorszarvasokkal is találkozhatunk a parkokkal teli, zöld Osloban. A történelem és a kalandok rajongói valószínűleg jelentős időt töltenek majd a Bygdøy-félsziget hajómúzeumjainál, ahol megcsodálhatók a vikingek legendás bárkái. Akit inkább a festészet csábít, és annak sötétebb oldalától sem riad vissza, annak a Munch Múzeum nyújt tartalmas szórakozást, bemutatva az expresszionista mester remekműveit. A Királyi kastély megtekintését is szívből ajánljuk, de itt jegyeznénk meg, hogy sajnos a költségeink is „fejedelmiek” lesznek: Oslo a világ egyik ledrágább városa, és fapados járat se indul ide közvetlenül Budapestről.

Koppenhága

Kevés izgalmasabb úti cél állhat előttünk, mint a Dán főváros. Skandinávia legnépesebb városát folyamatos fejlődés és gazdaság jellemzi, miközben gondosan ügyel a környezetvédelemre is: rengeteg parkja mellett a világ „legkerékpárbarátabb” közlekedésével bír. Elsőszámú turisztikai látványossága az Anderesen meséből ismert kis hableány szobra, ami a város szimbólumává vált. Természetesen itt is érdemes megcsodálni a királyi családi egykori és jelenlegi rezidenciáit, például az Amalienborg palotát vagy a Rosenborg kastélyt. Aki azonban valami különlegesre vágyik, és némi kurázsi is szorult belé, annak irány Christiania: az autonóm kerület igazi „hippinegyed”, ahol nincs rendfenntartó hatóság, így például mindennapos a könnyű drogok használata. Ez rengeteg jogi anomáliát, és még annál is több izgalmas művészeti és szociális kezdeményezést szül. A dán út előtt is szükséges némi spórolás, mert Koppenhága szintén drága város, és ide sem indul közvetlen fapados járat Magyarországról.

 

Ti is szívesen kalandoznátok Skandináviában?

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. / A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.