Provident
blog
Fedezd fel Európát! – Az északi fővárosok

2017-10-24

Szabadon

Fedezd fel Európát! – Az északi fővárosok

Tagadhatatlan hibája a magyar könnyűzenének, hogy csak a déli úticélokat énekelte meg… Pedig északon is rengeteg a látnivaló! Koppenhágából senki se szeretne hazajönni, Stockholm valódi ékszerdoboz, a természeti jelenségek pedig egész Skandináviában fantasztikusak.

Helsinki

Nyelvrokonaink otthona büszkén birtokolja az „Európa legészakibb fővárosa” címet. Már önmagában érdekes – de majd látni fogjuk, a régióban egyáltalán nem ritka jelenség –, hogy a város öblök, szigetek és félszigetek elegye a Balti-tenger partján.  A szauna és a vodka szerelmesei biztos nem fognak unatkozni, de a világ egyik legélhetőbb városa a sztereotípiákon túl is izgalmas programokat kínál! A klasszikus turisztikai látványosságok mellett, mint a Parlament vagy a Suomenlinna erődítmény, a kisebbekkel elmehetünk a Korkeasaari állatkertbe vagy a Linnanmäki vidámparkba, míg a nagyobbak elmerülhetnek a kortárs kultúra szépségeiben a Kiasma vagy a Design Múzeum falai között. Szomorú tény, hogy közvetlen fapados járat viszont nem indul Helsinkibe Budapestről.

Stockholm

Mondtuk, hogy Helsinki esete nem teljesen egyedi: 53 híd köti össze „észak Velencéjének” 14 szigetét. Az alkotmányos monarchia kiváló szemléltetőjeként itt található a Stockholmi Királyi Palota és a királyi család magánrezidenciája, a Dottninghol Palota, valamint a svéd országház, a Riksdag is. Nyüzsgő kikötők, fejlett infrastruktúra és hosszú, nyugodt sétákra tervezett parkok jellemzik a várost. Kulturális nyitottsága a szabad- és köztéri kiállítóterekben is megnyilvánul: a Skansen a világ legrégebbi szabadtéri néprajzi múzeuma, de még a metró állomásait díszítő dekoráció és művészet számba megy. Akit érdekel a tudomány (és kit ne érdekelne), semmikép se hagyja ki a Nobel Múzeum állandó és időszakos kiállításait! Külön előny, hogy Budapestről már fapados járattal is eljuthatunk a svéd fővárosba.

 

Provident tipp

Mielőtt nekivágunk észak meghódításának, ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról! Az UNION biztosítóval közös termékünk, az union24-Retúr megkötése esetén munkatársaink megszervezik a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást, betegszállítást, jogvédelmet és a kötvényekben feltüntetett további szolgáltatásokat, a költségeket pedig a biztosítási feltételek szerint kiegyenlítik.

 

Oslo

Az eddig versenyzők se voltak kispályások földrajzi elhelyezkedés tekintetében, de a norvég főváros tovább emeli a tétet: egy fjordon fekszik! Télen időnként még jávorszarvasokkal is találkozhatunk a parkokkal teli, zöld Osloban. A történelem és a kalandok rajongói valószínűleg jelentős időt töltenek majd a Bygdøy-félsziget hajómúzeumjainál, ahol megcsodálhatók a vikingek legendás bárkái. Akit inkább a festészet csábít, és annak sötétebb oldalától sem riad vissza, annak a Munch Múzeum nyújt tartalmas szórakozást, bemutatva az expresszionista mester remekműveit. A Királyi kastély megtekintését is szívből ajánljuk, de itt jegyeznénk meg, hogy sajnos a költségeink is „fejedelmiek” lesznek: Oslo a világ egyik ledrágább városa, és fapados járat se indul ide közvetlenül Budapestről.

Koppenhága

Kevés izgalmasabb úti cél állhat előttünk, mint a Dán főváros. Skandinávia legnépesebb városát folyamatos fejlődés és gazdaság jellemzi, miközben gondosan ügyel a környezetvédelemre is: rengeteg parkja mellett a világ „legkerékpárbarátabb” közlekedésével bír. Elsőszámú turisztikai látványossága az Anderesen meséből ismert kis hableány szobra, ami a város szimbólumává vált. Természetesen itt is érdemes megcsodálni a királyi családi egykori és jelenlegi rezidenciáit, például az Amalienborg palotát vagy a Rosenborg kastélyt. Aki azonban valami különlegesre vágyik, és némi kurázsi is szorult belé, annak irány Christiania: az autonóm kerület igazi „hippinegyed”, ahol nincs rendfenntartó hatóság, így például mindennapos a könnyű drogok használata. Ez rengeteg jogi anomáliát, és még annál is több izgalmas művészeti és szociális kezdeményezést szül. A dán út előtt is szükséges némi spórolás, mert Koppenhága szintén drága város, és ide sem indul közvetlen fapados járat Magyarországról.

 

Ti is szívesen kalandoznátok Skandináviában?