Provident
blog

Túrázásra fel! Izgalmas őszi kirándulóhelyek

Akinek nyáron a Balaton a Riviéra, az ősszel a Mátrában is megtalálja a maga Csomolungmáját. Végre ideális az idő: adunk pár tippet, hogy semmi se állhasson a családi túra útjába!

Szelíd szépség – A Zirci Ciszterci Arborétum

400 méterrel a tengerszint felett, 18 hektáron terül el a szerzetesek által alapított bakonyi park, amit a Cuha-patak is átszel. 2012-ben újították fel a mesés szépségű „angolkertet”, amit jó szívvel ajánlunk kisebb gyerekekkel is, illetve azoknak, akik a hegymászás kalandjai helyett inkább a csendes, nyugodt sétákat választanák. Természeti csodákból itt sem lesz hiány, gondosan ügyeltek arra, hogy hitelesen mutassák be a Bakony és a Balatonfelvidék élővilágát.

Kihívás a Duna-kanyarban – Prédikálószék

Már a Vadálló-kövekhez is meredek kaptatón keresztül lehet csak eljutni, pedig ott még csak megpihenünk! A látvány azonban mindenért kárpótol: a 639 méter magas csúcsról lélegzetelállító kilátás nyílik a Duna-kanyarra. A túra pedig a Rám szakadék érintésével teljesedik ki, ami nem véletlenül az egyik legnépszerűbb magyar kiránduló hely; kár lenne kihagyni, ha már a környéken járunk.

Nem kell mindig a csúcsra törni – Galyatető

Mindenki tudja, hogy a Kékes Magyarország legmagasabb pontja, de 964 méteres csúcsával Galyatető is megérdemli a figyelmet. Még vonzóbb végcélja lett a túraútvonalaknak, mióta 2015-ben átadták a díjnyertes Galya-kilátót, aminek wi-fivel ellátott „bivak” szállásai igazi kalanddá varázsolják a családi kirándulást (a kényelmesebbeknek azért fenntartanak néhány apartmanházat is a környéken).

Provident tipp

Messzebbre menne a család? Ha az utazáshoz szükséged lenne kölcsönre, fordulj hozzánk bizalommal!

Holdbéli táj a Földön – Bél-kő

Aki a különleges tájak kedvéért egy hosszabb túrára is rávehető, annak kihagyhatatlan élmény a Bükkben található sziklasor. Bányaként üzemelt, ám a mészkő fejtését 2002-ben leállították, 2008 óta pedig védettnek számít 550 méter feletti „sapkája”. Csodálatos kilátás nyílik a tanösvény bizonyos pontjairól a Mártára, magára a Bükkre, de szép időben még a Tiszára és a Tátrára is… Mint ha a sziklák vakító fehérsége önmagában nem lenne elég lenyűgöző!

Határaink meghódítása – Karancs

Ismét egy veszélyesen meredek túraútvonal, ismét olyan látványosságokkal, amitől megfeledkezünk a fáradtságról. A Börzsöny „palóc Olümposza” (729 méter) a Karancs-kilátóval már önmagában is impozáns, de a közelben található Krúdy-forrás, a fantasztikus Bazaltorgona és a Somoskői vár szinte kihagyhatatlanná teszi a túrát. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy elmerészkedjünk a szlovák határig!

Nektek melyik a kedvenc túraútvonalatok?