Provident
blog

10 tipp a lakásod felújításához

Mindenki, aki legalább már egy konyhabútor felújításon túl van, pontosan tudja, vagy legalábbis el tudja képzelni, hogy egy teljes lakás felújítást megszervezni és végigcsinálni, nem gyerekjáték.

Még, ha meg is vagyunk róla győződve, hogy minden részletre odafigyeltünk, ha utána is olvastunk minden trükknek / praktikus megoldásnak, és számtalanszor átbeszéltük a méretek, színeket, arányokat, nos, még akkor is biztosan akad egy-két baki, ami becsúszott, és, amire csak akkor derül fény, ha már az utolsó fehér porszemcséket sikáljuk a csempéről.  Ilyenkor szoktunk a homlokunkra csapni, hogy „Jajj, hogy erre miért nem gondoltunk?” Hogy a lehető legkevesebbre redukáljuk ezeknek a bosszantó, „homlokracsapós” pillanatoknak a számát, íme, még néhány tipp és trükk már tapasztalt felújítás túlélőktől, és profik lakberendezőktől.

  1. „Bár ne a boltban választottam volna ki a színeket!” – A festékboltok neon fénye sajnos elég csalóka lehet, így szobafestés előtt inkább kérjünk színmintát, vigyük haza, és otthoni fényben, abban a környezetben válasszunk, ahol valóban használni fogjuk az adott színt.
  2. „Bárcsak előbb leadtam volna a rendelést” – Egy-egy különlegesebb anyag, vagy burkolat van, hogy csak hosszú hetek múlva érkezik meg. A várakozással egy 3 hetes fürdőszoba felújítás például könnyedén 1-2 hónapos projektté nyúlhat. Mindig számoljunk rá a megadott szállítási időre, és inkább 1-2 héttel előbb rendeljük be a rizikós tételeket.
  3. „Bárcsak többet beszélgettünk volna előtte egymás ízléséről!” – Mielőtt belevágunk egy lakásfelújításba mindenképp szánjunk rá néhány ebédet, vagy vacsorát, hogy átnézzünk a párunkkal közösen néhány magazint, és találjunk legalább 5 olyan dolgot, ami mindkettőnknek tetszik.
  4. „Bárcsak pontosabban elmagyaráztam volna, hogy melyik illesztést, hova szeretném!” – Ne gondoljuk, hogy a kivitelező brigádból bárki is gondolatolvasó lenne. Ha nem mutatjuk meg nekik pontosan, hogy hogyan fektessék egymás mellé a járólapokat, vagy hol legyen a tapéta illesztése, akkor bizony, úgy oldják meg, ahogy ők gondolják.
  5. „Bár környezettudatosabb lettem volna!” – Szép, szép, ha a lakásunkat „zölden” szeretnénk üzemeltetni és berendezni, de ez mindenképp előzetes tervezést igényel. A LED világítás beszerelése például lehet, hogy teljesen más procedúrát igényel, mint egy sima villany bekötés.
  6. „Bár nyomon követtem volna minden apró változtatást!” – Zajlik a lakásfelújítás, de időközben elfogyott a választott csempe. Nem gond, rendeljünk másikat. Egy ilyen változtatás apróságnak tűnik, mégis alaposan megnövelheti a költségeket.
  7. „Bár azelőtt kitaláltam volna, hogy mit hova szeretnék lógatni, mielőtt felhúzták a falakat!” – Azok a falak, ahova polcot, fogast, képeket szeretnénk akasztani, másfajta megerősítést igényelnek, mint a sima tartófalak.
  8. „Bár ügyeltem volna az utolsó apró részletekre is!” – A felújítás vége felé már csak azt várja az ember, hogy végre vége legyen, pedig még ilyenkor is akad néhány olyan apróság, aminek elhanyagolása később nagy bosszúságot okozhat. Ilyen például a falszegély.
  9. „Bárcsak félretettem volna egy kicsivel többet!” – Sajnos arra fel kell készülni, hogy valószínűleg a lakásfelújítás többe kerül majd, mint az első körös költségvetés. Inkább legyen tartalékban egy kicsivel több.
  10. „Bárcsak elfogadtam volna néhány tanácsot!” – Mivel annyi mindennek utána olvastunk, hajlamosak vagyunk már valóságos lakásfelújítás gurunak képzelni magunkat.  Egy valós szakértői tanácsot azonban igenis megéri megfogadni.