Provident
blog

Citromfű szörp és elkészítése

Egy finom hűsítő szörp az év bármely szakaszában jólesik, és akkor a legfinomabb, ha mi magunk készítjük el. Ebben a cikkünkben bemutatjuk a legjobb citromfű szörp recepteket.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Citromfű szörp recept

Bár a citromfű a gyógynövények csoportjába tartozik, nem kell attól tartanunk, hogy erős gyógynövény íze lesz. Citrusos aromája kellemesen feldobja az ételeket és az italokat egyaránt.

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Citromfű szörp hozzávalók

A citromfű szörp receptjében a kettes szám dominál, így nem lesz nehéz megjegyezni a mennyiségeket.

Lássuk is a hozzávalókat:

  • 1-2 csokor citromfű (ízlés és intenzitás szerint)
  • 2 kg cukor
  • 2 db citrom
  • 2 evőkanál citromsav
  • 2 liter víz
citromfű szörp receptek a Providentnél

Citromfű szörp elkészítése

  1. A citromfű leveleit mossuk meg, majd tegyük egy lábasba és öntsük fel hideg vízzel. Tegyük mellé a felkarikázott citromokat és hagyjuk állni a keveréket 1 napig, sötét helyen.
  2. Másnap adjuk hozzá a citromsavat, illetve a cukrot és forraljuk fel a citromfüves vizünket.
  3. Az így kapott szörpöt szűrjük le, töltsük üvegekbe, alaposan zárjuk le és állítsuk őket fejre egy pillanatra. Ezek után helyezzük őket takarók alá, száraz dunsztba és hagyjuk kihűlni.

Citromfű szörp cukor nélkül, édesítőszerrel

Előfordulhat, hogy valaki nem szereti vagy nem fogyaszthat cukrot, így a cukormentes citromfű szörp kedvelői számára is hoztunk egy receptet.

Sőt bónusz, hogy nincs szükség semmilyen tartósítószerre sem hozzá!

Hozzávalók

  • 1-2 csokornyi citromfű (ízlés és intenzitás szerint)
  • 2 db citrom
  • 3 liter víz
  • Édesítőszer (ízlés szerint)

Citromfű szörp cukor nélkül és az elkészítése

  1. A citromfüvet mossuk meg, tegyük egy lábasba, öntsük fel hideg vízzel és a felkarikázott citromokat tegyük mellé. Hagyjuk állni a keveréket 1 éjszakán keresztül.
  2. Másnap tegyük mellé az édesítőszert és forraljuk fel a citromos-citromfüves vizet.
  3. Forralás után töltsük üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Citromfű menta szörp receptje

Ha valaki szereti a különlegesebb ízeket, akkor a mentával megbolondított citromfű szörp biztosan leveszi majd a lábáról!
Szerencsére, csak úgy, mint az előző receptekben, a citromfű menta szörp elkészítése itt sem lesz bonyolult feladat.

Hozzávalók:

  • 2 liter víz
  • 500 gramm cukor
  • 1 nagy csokor menta
  • 1 nagy csokor citromfű
  • 1-2 citrom leve

Citromfű menta szörp elkészítése

  1. Mossuk meg és vágjuk apróra a mentát és a citromfüvet.
  2. Eközben forraljuk fel a vizet, keverjük el benne a cukrot és citromok levét.
  3. Ezután adjuk hozzá a forró keverékhez a mentát és a citromfüvet, majd hagyjuk lefedve 24 órát ázni.
  4. Másnap szűrjük le a kész szörpöt és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.
mentás citromfű szörp recept

Bodza citromfű szörp recept

A bodzaszörp mindenki kedvence, hiszen visszaidézi a gyermekkor ízeit, a citromfű kellemes citrusossága pedig kicsit megbolondítja ezt a nosztalgikus ízvilágot.

Hozzávalók

  • 15 db friss bodzavirág
  • 1 kg cukor
  • 4,5 l víz
  • 1 bögre citromfű levél
  • 2 db karikára vágott citrom
  • 1 doboz citrompótló vagy citromsav

Bodza citromfű szörp elkészítése

  1. Minden hozzávalót mossunk meg és tegyük őket egy nagy edénybe.
  2. Öntsük fel vízzel és jó alaposan forraljuk fel őket.
  3. Ezután pihentessük a keveréket kb. 2 napig.
  4. Pihentetés után szűrjük le és öntsük őket üvegekbe.
bodzás citromfű szörp elkészítése

Citromfű szörp tartósítószer nélkül

Ha egy ennyire természetes ízvilágú italt főzünk, akkor fontos, hogy természetes eljárással is csináljuk. Tartósítószer nélkül sokkal egészségesebben tudjuk elkészíteni a szörpünket, és mégis ugyanolyan finom lesz, ha nem finomabb.

Hozzávalók

  • 2 kg cukor
  • 1 csokor citromfű
  • 4 db citrom
  • 2 l víz

Így készítsd el tartósítószer nélkül

  1. Keverjük el cukrot a vízzel és főzzünk belőle egy szirupot.
  2. Adjuk hozzá az elkészült sziruphoz a citromfüvet a citrom levével együtt és hagyjuk ázni 1 napig.
  3. Másnap forraljuk fel az egész keveréket.
  4. A forralást követően szűrjük le a szörpöt, még forrón, majd merjük steril üvegekbe.
  5. Hagyjuk kihűlni száraz dunsztban.
ezek a citromfű jótékony hatásai - a Provident segít!

Citromfű hatásai

A citromfű az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb gyógynövény stresszoldásra. Jótékony hatása megoldást jelenthet alvászavarokra, szívpanaszokra, illetve akár gyomoridegességre is, sőt puffadásgátló hatással is rendelkezik.

Serkenti és szabályozza a máj- és a pajzsmirigy egészséges működését.
Hatással van a hangulatra, hisz a depresszió oldásában és feszültség ellen is bevethető.

A citromfű a gyulladáscsökkentésben is nagy szerepet vállal, ugyanis cseranyagai antibakteriális hatásúak.
A bőrápolásban is segíthet, a pattanásos bőr szárítására is alkalmas lehet, mert kivonata miatt a pattanások is gyorsabban gyógyulnak majd.

Fentebb említettük a stresszt és a feszültséget, itt fontos megemlíteni, hogy az idegrendszeri alapon kialakuló fejfájás esetén is segítséget nyújthat ez a gyógynövény.

Egészségére mindenkinek!