Provident
blog
Gyümölcstermesztés a lakásban

2018-06-06

Szabadon

Gyümölcstermesztés a lakásban

Szereted a természetet, imádod a gyümölcsöket, viszont lakásban laksz és úgy érzed, ezért le kell mondanod a termesztésükről? Van egy jó hírünk: ez egyáltalán nincs így! Most adunk pár tippet ahhoz, hogyan varázsolhatsz gyümölcsöst a teraszból.

Megannyi lehetőség

A zöldségek és gyümölcsök lakásban való termesztése nem is olyan komplikált dolog, mint elsőre gondolnánk. Az elsődleges helyük persze a kertben van, ezt jól tudjuk, de kis tervezéssel és odafigyeléssel nem lehetetlen a lakásban szüretelni és több mint egy tucat olyan gyümölcs van, amik megférnek akár egy panelban is.

 

Beltér

A beltéri termesztésnek az a kulcs mozzanata, hogy a kiválasztott fajták a cserép körében tudjanak maradni a szüretelést megelőző állapotukra, vagy azt csak minimális mértékben nőhessék túl, illetve könnyű is legyen visszavágni őket, ha arról van szó. Ilyen gyümölcs lehet a füge (főleg a Brown Turkey típusa), a különböző citrom- és citrusfélék, az olíva, az avokádó, de léteznek olyan banánfajták is, amik kis méretük mellett önmagukat porozzák be és ehető termést adnak ki szoba körülmények között is.

 

Provident tipp

 

A lakásfelújításnak a legfontosabb része, hogy az ember valóra válthassa az otthonával kapcsolatos régóta dédelgetett álmait. Ha ezekbe beletartozik a gyümölcstermesztés is, kalkuláld bele az ahhoz szükséges elemeket is a Provident személyi kölcsönébe!

 

Terasz

A terasz új perspektívákat nyit az otthoni gyümölcs termesztésben a megváltozott levegő- és fényviszonyok miatt. Itt már szóba jöhet több tradícionális kerti gyümölcs is, mint amilyen az alma, a szilva, vagy éppen a barack. Fontos viszont, hogy mindegyik esetben olyan típust válassz, ami szintén a cserép sugarában tud maradni. Az almáknál a Ballerina és a Minaretta jó választás lehet, a szilváknál a pirosas-sárgás gyümölcsű Victoria, az őszibaracknál pedig a St. Julian tud ilyen lenni. Közös mindegyikükben, hogy a napos, meleg falakon, felületeken tudnak a legzamatosabban teremni, így jobb esélyekkel indulnak, ha felsőbb emeleti lakások erkélyein, teraszain kezded el termeszteni őket.

 

Sok lehetséges úton lehet tehát elindulni, ha az otthon termesztett gyümölcseidet szeretnéd elfogyasztani. A lényeg, hogy nem kell lemondanod a saját termésről csak azért, mert nincs kerted!