Provident
blog

Fürdőtavak Magyarországon: az 5+1 kedvenc helyünk

Ha a Balatont már nagyon zsúfoltnak találod, ideje körülnézned hazánk csodálatos fürdőtavai között! Több jobb lehetőség is akad, mint gondolnád.

Orfűi-tó

Az Orfűi-tó egy mesterségesen létrehozott tó, Pécstől néhány kilométerre található. A gátakkal szegélyezett terület igen kedvelt hely a kirándulók körében, a Mecsekrákos és Orfű között elhelyezkedő tavat azonban a horgászat szerelmesei is előszeretettel látogatják. A tó körül több magánstég lett kialakítva, de a szabadstrandokon teljesen ingyenesen lehet fürdőzni. Ha pedig a magyar alter-zene kedvelők közé tartozol, érdemes lehet a Fishing on Orfű zenei fesztivál idejére időzítened orfűi látogatásodat!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Fürdőtavak Magyarországon: Orfűi-tó

Deseda tó

A Deseda Magyarország leghosszabb mesterséges tava, amely Kaposvártól északra található. A tó méltán kedvelt pihenő- és üdülőhely, mivel nyáron strandolóknak és hajókiránduláson résztvevőknek, télen pedig korcsolyázóknak ad otthont. A 8 km-es hosszával a vízi sportok szerelmeseinek is elegendő teret biztosít, a Deseda csónakháza temérdek kajakot tárol, pár éve pedig wakeboard pálya is nyílt a tó déli végében. A Deseda bőséges halállománya kivívta a horgászok elismerését, így közkedvelt horgászhelyszínné is vált. A Deseda-tó és a Toponári Szabadstrand is ingyenesen látogatható, így bátorítunk, hogy keresd fel idén nyáron!

Arlói-tó

Az Arlói-tó sajnos egy kevésbé ismert magyar fürdőtavak egyike, pedig hazán egyik legszebb és legkülönlegesebb természetes tava. Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén található, a Hódos-patak völgyében. Fő nevezetessége, hogy egy földcsuszamlás révén keletkezett – ráadásul Európában összesen két ilyen tó van, az Arlói-tó és az erdélyi Gyilkos-tó. Az Arlói-tónál fürdeni a Suvadás Ligetben található strandon lehet, ahol az árnyékot lombos fák, valamint a part mentén sorakozó – mediterrán hangulatot is idéző – nádtetős napernyők biztosítják.

Szelidi-tó

A Szelidi-tó Bács-Kiskun megye egyik leghíresebb turisztikai célpontja, így méltán helyettesítheti idén nyáron a Balatont, amikor fürdőzési helyszínt keresel. A Szelidi-tó Magyarország 5. legnagyobb természetes tava, a maga 5 km-es hosszával bőven ad teret az úszni vágyóknak. A Szelidi Strandfürdő a homokos víztalajával, füves partszakaszával a legszebb Balatonparti strandokat idézi, és olyan további szórakozási módokat is nyújt a gyerekek számára, mint a csúszdázás, vizibiciklizés, valamint a kialakított játszótér. A Szelidi Strandfürdő használata nem ingyenes, a felnőtt belépőjegy 1000 Ft/nap míg a gyermek (diák) belépőjegy 600 Ft/nap. Azonban délutános jegyeket is árulnak, amik 16:00-tól kezdődnek, valamint bérletek váltására is van lehetőség.

Hévízi tófürdő

A Hévízi-tó a Hévízi-gyógyító Természetvédelmi Terület legismertebb látványossága, amely 4,44 ha területnyi kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. A nyári hónapokban a tó vizének hőmérséklete 33-35°C között mozog, de elérheti akár a 38°C-ot is, ősszel és télen pedig 24-26°C magasságában ingadozik. A meleg vízhőmérséklet a látogatókra nyugtatólag, pihentetően hat, mivel az emberi hőháztartás szempontjából semlegesnek számít. A Hévízi tavon három gyógyfürdő is található, a Tófürdő és a Festecsics Fürdőház, amelyek egy belépővel látogathatók, valamint a Fedett Fürdő, amely külön belépőjegyes. Mindhárom fürdőhely változatos belépőjegy-konstrukciókat kínál, de már 2800 Ft-tól is élvezhetjük a Hévízi-tó adottságait.

Fürdőtavak Magyarországon: Hévízi-tó

Bánki-tó

A Bánki-tó és környéke fekvésének köszönhetően szintén egy remek üdülőhely mind a horgászni vágyók, mind a fürdőzők számára egyaránt egy népszerű úti cél. Könnyen megközelíthető, Budapestről kicsivel több mint egy óra alatt gyorsan le lehet érni. A tó strandja azonban itt nem ingyenes, a felnőtt belépőjegy 750 Ft, a kedvezményes jegyek pedig 450 Ft-ba kerülnek. Mindemellett – Orfűhöz hasonlóan – a tó és a strand mellett Bánkra nagy tömegeket vonz még a nyári Bánkitó Fesztivál is.

Ha kíváncsi vagy további potenciális magyar szabad tavas fürdési lehetőségre, olvasd el korábbi cikkünket a többi tiszta vizű, különleges fürdőtavakról!

Ismerd meg Te is Magyarország fürdőtavait!