Provident
blog

Fűtéskorszerűsítés: a legfontosabb tudnivalók lakásfelújításnál

A lakásfelújítás kissé bonyolult, de annál fontosabb része a fűtéskorszerűsítés. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

Fűtés típusok – előnyeik és hátrányaik

Alapvetően két típusú fűtési rendszert különböztetünk meg, egyedi, illetve központi fűtést. Ebből az utóbbinak a lényege, hogy a fűtéshez szükséges hő máshol kerül előállításra, mint felhasználásra. Központi fűtés jellemzően lehet társasházaknál, nagyobb családi házaknál vagy több szintes épületeknél szokott előfordulni. Ezzel szemben az egyedi fűtés során a hőt egyedi fűtőberendezések biztosítják az egyes szobákban. Előnye, hogy a helyiségeket külön-külön lehet befűteni, hátránya viszont, hogy nehezebb melegednek fel és így nagyobb ráfordítást igényel a felfűtése.

Az egyedi fűtési megoldások között Magyarországon a legnépszerűbb fűtési rendszerek közé tartozik a gáz-, a szilárd tüzelésű és a hőszivattyús fűtés (elektromos kazán lakossági felhasználásban nem létezik). Az, hogy ezek közül melyik a legkedvezőbb, számos tényezőn múlik, de első sorban az épület típusától, a kivitelezés költségeitől és az elérhető előnyöktől. A következő fejezetekben ezeket részletesen is bemutatjuk a választás megkönnyítése érdekében.

Egyfajta alapszabályként azonban megállapítható, hogy a legjobb választás az, amellyel az éves fűtési költségek, illetve a rendszeres karbantartás a legkevesebbe kerül.

Provident tipp: Belevágnál a felújításba? Ne várj tovább! Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Fűtéskorszerűsítési tippek

 

Gázkazán és gázcirkó

A gázcirkó működési elve, hogy a hőt egy központi kazán termeli, amely kiegészül egy keringető rendszerrel. Ebben használati meleg vizet forgat körbe-körbe (cirkulál) a berendezés, így a kazánban felvett hőmennyiséget a folyadék más helyen adja le. Ezen fűtési rendszer esetén fontos, hogy megfelelően méretezett kazánt és radiátorokat érdemes hozzá társítani az alacsony fogyasztás eléréséhez.

Fontos: „a gázzal történő fűtés kiépítése engedélyekhez kötött, és a kondenzációs kazánhoz mindenképp ki kell alakítani a dupla csövű kéményt, mely a magasságától függően jelentős költséggel járhat” – írja az E.ON szakértői blogja.

Éppen emiatt egy nagyobb és komplexebb gázzal működő fűtési rendszer kiépítési megközelítheti akár a 2 millió forintot is. Előnye azonban, hogy egy ilyen központi rendszer akár 30-50%-kal hatékonyabb, mint minden helyiséget külön fűteni.

 

Szilárd tüzelésű kazán

A szilárd tüzelésű gázkazánok leginkább azoknak ideális választás, akik hozzá tudnak férni különféle szilárd tüzelőanyagokhoz – mint például fa, szén vagy brikk –, vagy azoknak, akik olyan helyen laknak, ahol nem érhető el gázhálózat. Ezen típusoknak egy modern változata a faelgázosító kazán.

Előnyük, hogy megújuló fűtőanyaggal működnek, egyszerűen kezelhetők és kevesebbe kerül kiépítésük – bár a végösszeg így is megközelíti az 1 millió forintot. Hátrányuk azonban, hogy a tüzelőanyagot tárolni kell, illetve rendkívül figyelem- és munkaigényesek, jóformán nem lehet ott hagyni egy óránál tovább magában, hiszen újra kell rakni a megfelelő hatékonyság érdekében.

Fűtéskorszerűsítés otthon

 

Hőszivattyús fűtési rendszerek

Többféle típusú hőszivattyúval ellátott fűtési rendszer létezik, mint levegő, víz, geotermikus és a többi, a lényegük azonban ugyanaz: a természetben begyűjtött hőt juttatják be az otthonunkba. Speciális gázzal működnek, amelyet összenyomnak, majd elpárologtatnak a hőfelvételért-, illetve leadásért.

Legnagyobb előnyük, hogy kifejezetten környezetbarát megoldások, hiszen nincsen káros kibocsátott anyag, azonban nagy összegbe kerül a beruházás. Akár 3, 4 de még 5 millió forintba i kerülhet egy ilyen rendszer telepítése. Jó hír azonban, hogy számos támogatás és fűtéskorszerűsítés pályázat érhető el ezen felújítási célhoz, mint például a 2020 októberében bevezetett lakásfelújítási támogatás, az Otthon Melege Program vagy a 2021-es fűtéskorszerűsítés támogatás, de a Provident havi kölcsöne is segíthet álmaid megvalósításában!

Készen állsz a fűtéskorszerűsítésre és a felújításokra?