Provident
blog

Garázsvásár: így szervezheted meg hatékonyan és szabályosan

Egy garázsvásár kézenfekvő megoldás lehet arra, hogy az évek során feleslegessé vált, de nem kidobandó holmiktól némi bevételért cserébe megszabadulhass. Mutatjuk, hogy csináld!

 

Előkészületek egy garázsvásár rendezéséhez

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjk, első lépésként a szelektálással és lomtalanítással érdemes kezdened. Gyűjtsd össze azokat a holmikat, amelyektől megszabadulnál, viszont nincsenek rossz állapotban, így vétek lenne kidobni őket. Ilyen lehet például könyv, kinőtt vagy megunt ruha és cipő, régi játékok, soha nem használt díszdobozok, egyéb ingó vagyontárgyak, és még sorolhatnánk.

Ezt követően fontos készíteni egy listát az összes eladható tárgyról, és előre beáraznod őket! Fog egy papírt és egy ceruzát, írd fel, mi mindentől szeretnél megszabadulni, és nézz utánuk, hogy kb. mennyibe kerül egy ezekhez hasonló darab most a piacon. Persze ne add eredeti áron azt, ami ütöttebb-kopottabb, vagy amin látszik, hogy sokat használt, de ne becsüld alá az értékes darabokat!

Ha mindezzel megvagy, érdemes lehet ezeket félreraknod egy-egy megjelölt dobozba – lehetőleg tematikusan, mint ruhák, könyvek, régi elektromos eszközök stb. –, nehogy kidobásra kerüljenek véletlen a „nagy nap” előtt.

Rendezz otthonodban garázsvásárt!

 

Esemény létrehozása és hirdetése

Mindenek előtt beszéljétek át otthon, mikor lenne mindenki számára a legalkalmasabb egy garázsvásár szervezése, és jelöljetek ki egy napot a naptárban. Érdemes lehet egyébként esőnappal is készülni, amennyiben rosszra fordulna az idő az eredetileg tervezett dátumon.

Ha meg van az időpont, mindenképp megfontolandó, hogy hirdesd az eseményt, ne csak a barátoknak, családnak és a közeli szomszédoknak szólj róla. Jó ötlet lehet például egy Facebook eseményt is létrehozni, sőt, ha van rá valamennyi összeged, hirdetheted is! Nem kell rá túl sokat szánni, már 10.000 Ft-tal is nagy elérést tudsz generálni, ha jól állítod be a paramétereket.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Általános tapasztalat, hogy egy Facebook esemény létrehozásán kívül néhány, a környéken kiragasztott garázsvásár plakát, illetve a szórólapozás is nagyon hatékonyan tud működni. Szintén nem egy hatalmas összeg kinyomtattatni a helyi kis nyomdában 100-200 db A5-ös méretű szórólapot, ezeket pedig utána be tudod dobni a környékbeliek postaládájába.

 

További szervezési feladatok és pakolás

Végezetül pedig fontos előre megtervezned, pontosan hol, hogyan és milyen bútorokra fogod kipakolni az eladandó holmikat. Ha nem az ebédlőasztalt szeretnéd kicipelni a házból, akár kölcsönözhetsz is ismerőseidtől kerti műanyag asztalokat. Ha pedig egyébként is régóta fontolgatod, hogy beszerezz egyet a hátsó kerti teraszra, itt az ideje beruháznod egy jó kis strapabíró kerti asztalra!

Garázsvásár otthon? Lehetséges!

 

A garázsvásár szabályai

A fent leírtak mind szuperül hangzanak, azonban bizonyos szabályoknak meg kell felelned egy garázsvásár szervezése során. Összeszedtük a legfontosabb információkat, amelyeket tudnod kell, mielőtt elbíznád magad és ezen tevékenységből szeretnél jó kis vagyonra szert tenni:

  • Saját udvarodon, portádon vagy garázsodban rendezhetsz engedély nélkül vásárt.
  • Egy garázsvásár nem lehet üzletszerű tevékenység, így például teljesen új dolgokat nem értékesíthetsz, mert az már felveti a kereskedelmi tevékenység gyanúját.
  • Ugyanezen okok miatt nem árulhatsz saját magad által/kézzel készített dolgokat sem.
  • A garázsvásárokból beáramló éves összbevétel nem haladhatja meg a 600.000 Ft-ot, illetve a költségek levonásával számított jövedelem nem haladhatja meg a 200.000 Ft-ot. Ez esetben nem áll fenn adófizetési kötelezettség.
  • Magánszemélyek közötti adásvétel esetén is érvényesek a Polgári Törvénykönyvben rögzített kellékszavatossági szabályok. Mindez azt jelenti, hogy a vásárlástól számított egy éven belül felelősséget kell vállalnod az általad eladott termékért.
  • Abban az esetben, ha nem eseti jelleggel szeretnétek „garázsvásározni”, adószámot kell kiváltanotok, és így vagy adószámos magánszemélyként, vagy használtcikk kereskedőként a hatályos adótörvények (pl. SZJA törvény) szerint kell adózni.

Készen állsz egy garázsvásár rendezésére?