Provident
blog

Újítsd fel pincédet vagy garázsodat – így csináld!

A nyár tökéletes időszak a pince vagy a garázs felújítására! Előkészületek, pakolás, felújítás – mutatjuk, hogyan csináld!

 

Első lépések: lomtalanítás

Bármilyen felújítás legelső lépése a felújításra váró tér alapos átnézése, így pontosan tudhatod, mivel is állsz szemben. Ez ideális alkalom a berendezések és mindenféle eszközök, holmik, vagy akár lim-lomok átpörgetésére és szelektálására – hiszen olyan dolgokat elpakolni, amire igazából nincs is szükséged, csak felesleges idő és energia. Egy lomtalanítás során jelentős hely szabadítható fel a szükségtelen tárgyak kidobásával, ami megkönnyíti a felújítás következő lépéseit!

A szelektálás után a számodra szükségtelen tárgyakat a kidobás helyett eladományozhatod, de akár egy garázsvásár során el is adhatod. Egy ilyen garázsvásárra meghívhatod szomszédjaidat, barátaidat és ismerőseidet, de ha bátrabb vagy és nagyobb vásárt is rendeznél, akár meg is hirdetheted. Ez esetben azonban nagyon vigyázz, nehogy előnyt faragjanak nyitottságodból és rossz kezekbe kerüljön lakhelyed címe!

Garázs felújítás

 

Jöhet a nagytakarítás

Rend a lelke mindennek – tartja a szólás, és ehhez a rendhez természetesen a makulátlan tisztaság is hozzátartozik. Már pedig most, hogy belevágtál a nagy rendezkedésbe, nem érdemes félmunkát végezned – elő a tisztítószerekkel, a felmosókkal, porszívókkal és akár speciális eszközökkel, slagold fel a pincét és ragyogjon az a padló!

 

A terek átalakítása

Még mielőtt újra berendezkednél, fontos előre eltervezned és megbeszélnetek, hogy mit szeretnétek kezdeni a felszabadult hellyel. Csak egy rendezettebb pincét és/vagy garázst szeretnétek? Vagy új szobára vágytok? Netalán a kicsinek szeretnétek kialakítani egy gyermekkuckót? Számos lehetőségetek van, egy tiniknek való dühöngőtől a házi hangstúdión át akár otthoni konditerem is kialakítható – neked mire lenne szükséged?

Abban az esetben, ha nagyobb tér áll a rendelkezésedre és új félfalakkal szeretnéd átalakítani a szoba elrendezését, szeretnénk a figyelmedbe ajánlani a gipszkartonos megoldást, hiszen egyszerű, hatékony, nem feltétlen kell hozzá szakember segítsége és olcsó.

Provident tipp: Belevágnál a felújításba? Ne várj tovább! Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Egészségügyi festés

Ha már állnak az új falak és minden tiszta, következhet az egészségügyi festés! A garázsban egyszerűbb lesz a dolgod, csak a szokásos lépéseket kell követned, sőt, akár tapétát is használhatsz a felújítás során. Korábbi cikkünkben bemutatjuk lépésről lépésre, hogyan tapétázz házilag.

A pincék esetében azonban valamivel nehezebb lesz a dolgod, hiszen itt festésre vagy egészségügyi faltisztításra leginkább akkor van szükség, ha penész képződik a falakon (leginkább a nedvesség miatt). A pince falaira emiatt beltéri hőszigetelő bevonatot érdemes felhúznod, amely az egyszerű felhasználáson kívül azért is előnyös, mert a habosított hőszigetelésekkel ellentétben nem képződik penész a hőszigetelő anyag és a fal között, mégis tartós penészmentes megoldást kínál.

Pince felújítás

 

Utolsó lépések: berendezés

Ha végeztél a felújítási munkákkal és elkészült az új üres garázs és/vagy pince, akkor itt az idő, hogy beszerezz olyan bútorokat, amik segítenek a hatékony és átlátható tárolásban. Például már az IKEA-ból is könnyedén beszerezhetsz stramm, átlátszó műanyag dobozokat kb. 2000 Ft/db áron, amelyek tökéletes tárolóeszközökként szolgálhatnak, és nem lesz kupis az új helység.

Ezeket a legjobb, ha a falra szerelt egyszerű polcokon tároljuk, amit már egész olcsón megvásárolhatunk, a legegyszerűbb polc lap kb. 700 Ft/db, míg a konzol, amivel a falra rögzíthetjük kb. 1000 Ft/db. További hasznos tárolási tippekért olvasd el korábbi cikkünket a praktikus garázsokról.

Tipp: írd fel a dobozok oldalára és tetejére, hogy mit tárolsz benne, így nem kell majd végig túrnod az összes dobozt, amikor éppen a karácsonyi díszeket vagy a tavaszi szabadtéri játékokat keresed a következő alkalommal!

Készen állsz garázsod és/vagy pincéd felújítására?