Más-más prioritásokkal éljük az életünket, de két dolog biztos mindannyiunknál benne van a Top 5 kategóriában: az utazás és a gasztronómia. A kettő kombinálását éppen ezért vétek lenne kihagyni: tandoori csirke, pekingi kacsa, frankfurti leves… Na jó, az utolsó csak vicc, de minden más a saját hazájában az igazi. Eláruljuk, szerintünk mik a kihagyhatatlan fogások!
Muszaka (Görögország)
Lehetne egyszerűen rántott padlizsánnak nevezni, de a bárányhús és a besamelmártás gondoskodik arról, hogy az olümposzi istenekhez méltó, fejedelmi lakomaként emlegessük a muszakát. Ennek megfelelően nem árt némi önmérsékletet tanúsítani a mennyiség terén, különben a laktató, picikét zsíros fogással könnyen elcsaphatjuk a gyomrunkat. Sok hasonló fogással találkozhatunk a balkán területén, sőt, még arab megfelelője is akad, de a görög változat a leghíresebb.
Churros (Spanyolország)
Hispán fánk? Latino palacsinta? Nem szükséges dönteni, az is elég, ha egyszerűen csak élvezzük ezt az ellenállhatatlan desszertet. Frissen sütve önmagában és porcukorral is fogyasztható, ám a mi kedvencünk a chilis forró csokiba mártogatott, valamint a fahájas változat. Andalúziában pedig az egyenes változat helyett karikaként, pálcikákra tűzve árulják. Igazi csemege!
Tandoori csirke (India)
A mesés India nem véletlenül híres a fűszereiről… A joghurtos pácban többek között chili, kurkuma, fokhagyma, paprika, koriander, paradicsom, fahéj, bors és szerecsendió is található. Ebben aztán – ideális esetben – egy egész éjszakán keresztül pihen a csirke, hogy aztán omlósan és illatosan kerüljön a tányérunkra. Főételként fogyasztva hagyományosan a kívül ropogós, belül pihepuha indiai kenyér, a naan kíséretében szolgálják fel.
Provident tipp
Az ínycsiklandó falatok mellett az utasbiztosításról se feledkezzünk meg! Az UNION biztosítóval közös termékünk, az union24-Retúr megkötése esetén munkatársaink megszervezik a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást, betegszállítást, jogvédelmet és a kötvényekben feltüntetett további szolgáltatásokat, a költségeket pedig a biztosítási feltételek szerint kiegyenlítik.
Cannoli (Olaszország)
A milánói makarónival inkább ne is próbálkozzunk, de még a pizzánál is találunk izgalmasabb fogásokat az itáliai konyhaművészetben. Tökéltes példa erre a szicíliai desszert, a cannoli. Természetesen ez is tésztalapú, és édes töltelékében a legtöbbször megtalálható az olaszok egyik kedvenc tejterméke, a ricotta is. Két-három tekercs gond nélkül lecsúszik még egy kiadós vacsora után is!
Pekingi kacsa (Kína)
A császárok eledele nem véletlenül lett a hatalmas ország nemzeti étele. A ropogós bőrben tálalt, fűszeres kacsahúst az asztalunknál szeletelik fel a pincérek, ám elkészítése már napokkal előbb elkezdődik. Három szakaszban tálalják: külön a cukorba és fokhagymaszószba mártott bőrt, palacsintával és szójaszósszal a húst, végül a maradékot levesként vagy megpirítva. Nem szabad elszalasztani a lehetőséget, ha már ilyen messzire jutottunk!
Nektek melyik a kedvenc külföldi ételetek?