Provident
blog

5 trükk, amit bevethetsz a következő grill-partidon!

A nyár nem lehetne teljes néhány frenetikus grill-parti nélkül, így nem árt alaposan fel is készülni rá! Ha eddig nem te voltál a grill mestere, akkor itt az ideje, hogy az legyél, hiszen szuper tippjeinkkel és trükkjeinkkel mindenkit elvarázsolhatsz a következő grillezés során!

1. Legyenek megfelelő eszközeid!

Mielőtt bármibe is belekezdenél, nézz körül otthon, hogy felmérd pontosan milyen eszközök állnak rendelkezésedre. Hiszen a megfelelő alapanyag nem elegendő a teljes sikerhez, kell egy jó grill, valamint a megfelelő kiegészítők is a menü elkészítéséhez.

Grillünk többféle is lehet, függően, hogy milyen preferenciánk vannak működésének jellegét illetően, valamint, hogy mennyit szándékozunk rákölteni. A leggyakoribbak a faszenes grillek, amik már 10.000 forint környékén megvásárolhatóak, e felett vannak kategóriában a gázzal működő grillek, amiknek az ára ennél azért egy kicsit borsósabbak. Ha viszont saját magad állnál neki egy kerti grillező építésének akkor is találhatsz nálunk néhány igazán hasznos tippet, amit egy korábbi cikkünkben gyűjtöttünk össze!

grillezés

A grillezéshez pedig természetesen szükség van olyan „kiegészítőkre”, amiknek lehetőség szerint minél hosszabb a nyelük, ezekből is egy spatula, egy húsvilla, valamint egy csipesz lesz a leghasznosabb társad a sütögetésben. Ezen kívül a grillezéshez kifejezetten praktikus viselet egy kötény, aminek lehetőleg zsebei is vannak!

 

2. Melegítsd fel időben a grillt!

A grillezés titka az időzítésben rejlik! Annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érhesd el, időben gondolnunk kell arra, hogy begyújtsd, hiszen a megfelelő hőmérséklet a jól megsütött húsokhoz és zöldségekhez elengedhetetlen.

Ha szeretnéd igazán profi módon intézni a faszenes grilled begyújtását, akkor szerezz be egy grillgyújtó kéményt kb. 3-4000 forintért, ami rendkívül praktikus társad lehet a grillezések során. A hőmérsékletet pedig a folyamat közben is nyomon követheted egy húshőmérő segítségével, ami lehetővé teszi, hogy pont jókor vedd le a hússzeleteket a rácsról.

 

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

3. Legyél profi a húsok előkészítésében!

Az már fél siker, ha megfelelő eszközökkel és hőmérséklettel dolgozol, azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a húsokat elő is kell készíteni! A megfelelő pác elengedhetetlen a grillezett húsok esetében, szerencsére azonban számtalan fajtáját találhatod meg, ha egy kicsit is keresed. Fontos azonban, hogy nem mindegy melyik húsfajtához milyen pácot avagy marinádot válaszd, így erre mindig legyünk tekintettel, hiszen sok múlhat rajta! Ahogyan a hőfoknál, úgy itt is érdemes minél előrébb gondolkodni, és legalább fél nappal a grill-parti előtt kezelésbe venni a húsokat.

 

4. Készítsd el a megfelelő köretet is a húsok mellé!

Nem minden a hús, mondhatnánk, ami annyiban igaz is, hogy érdemes mellé egy – két olyan köretet is elkészíteni, amik nem nyomják el a grillételeket, hanem kiemelik az ízvilágukat méltó párjukként. Népszerű választásnak bizonyulhatnak a különféle salátavariációk, különösen a nyári hónapokban, de a grillezett zöldségek, esetleg a héjában sült burgonya is telitalálat lehet.

grillezés

5. Gondolj a következő alkalomra is! Mindent a grilltakarításról!

A grill-partinak – sajnos – soha nem akkor van vége, amikor a grillrácsról lekerül az utolsó hússzelet is, hanem csak akkor, amikor már alaposan letisztítottad és elpakoltad mindazt, amit aznap használtál a főzés során. Különösen nehéz esetnek bizonyulhat takarítás szempontjából a grill maga, így nem árt beszerezni egy grillrács tisztítót, ami a lerakódott zsír és ételmaradványokat oldja fel. De már előre is gondolkodhatsz és a grillezést megelőzően egy tapadásgátló spray-t is alkalmazhatsz, így a sütögetés végén garantáltan egyszerűbb dolgod lesz.

 

Te is készen állsz már a grillezésre?