Provident
blog
Így készül a hangulatos kerti grill

2019-05-27

Csináld magad

Így készül a hangulatos kerti grill

Ahogy a hőmérő higanyszála felfelé kúszik, úgy nő bennünk a természetes igény, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. A hétvégi ebéd is jobban ízlik, ha a kültéri grill körül a család apraja-nagyja együtt lehet a jó levegőn, miközben sül a finom kolbász, a zamatos steak és készül az ínycsiklandó házi hamburger.

 

Legyen saját grilleződ!

A kertészeti áruházak kerti grill sütők gazdag választékát kínálják a vásárlóknak. Akad közöttük elektromos, gázzal, faszénnel és fával működő változat, de megtaláljuk a robusztus kőgrilleket is, melyek garantáltan magukra vonják a figyelmet. Ha nem szeretnél sokat áldozni rá, már 10 ezer forint körüli összegért is beszerezhetsz egyet, de ha gyakran összegyűlik a család és a barátok, akkor egy nagyobb társaságot is kiszolgáló eszköz 100-800 ezer forint összegre is rúghat.

Csináld magad!

Akkor sem kell lemondanod a saját beépített kerti grill nyújtotta élményekről, ha csak kevés pénzt szánnál rá, hiszen egy kis utánajárással és leleményességgel már egy hétvége alatt elkészíthetitek.

A grillező megtervezésének első fázisa a hely kiválasztása.

Válassz egy nyugalmas részt a kertben, figyelembe véve a telek tájolását és az uralkodó szélirányt, hogy a füsttel ne zavard a szomszédokat.

A grillező körül legyen legalább másfél méternyi hely távolság a kerítéstől, a növényektől és a ház ablakaitól.

Miből készüljön?

A kültéri grill természetesen tűzálló anyagból épül, melyhez használhatunk követ, betont vagy bontott téglát is, mely nemcsak olcsó, de egyben rusztikus végeredményt is garantál.

Egy egyszintes, vaslapos grillsütő nem igényel bonyolult tervezést, magassága általában 40-60 cm között mozog.

Mire figyelj a tervezésnél?

A többszintes grillek már egy kicsit nagyobb munkával járnak, de megéri a fáradságot. Kezdd a tervezést papíron vagy számítógépen, határozd meg a méreteket és a megépítéshez szükséges alapanyagok mennyiségét. Egy 90 cm magas pulton már kényelmesen dolgozhatsz és jut hely a grill kiegészítők számára is.

Az építményünk alapja legyen egy körülbelül 30 cm-es kavicságy, melyre 5-7 cm betonréteg kerül. Következhet a deszkasablon elhelyezése, mely abban segít, hogy a fal derékszögű és egyenes legyen. Érdemes vízszintmérővel is ellenőrizni a pontosságot.

A téglarétegek között elhelyezhetünk vaslapos grillsütő és rács számára készült tartó szerkezetet, mely megkönnyíti a kihúzást a tisztításhoz. Praktikus, ha egy kis tárolószekrényt is kialakítunk, melyben mindig kéznél lehet a grillgyújtó, a digitális grillhőmérő, a faszén, a grillkesztyű, a forgatáshoz szükséges csipeszek, lapátok, a hal és zöldségsütő, na és persze az elmaradhatatlan hamburgerprés is.

A grillezés remek családi program, de soha ne feledkezzünk meg a biztonságról! Ne engedjük a gyerekeket a forró eszközök közelébe és jó, ha mindig karnyújtásnyira van egy vödör víz vagy egy porral oltó készülék.

 

Készen állsz a kerti grill megépítésére?