Provident
blog

Hétköznapi spórolási tippek – Így csináld mesterfokon!

Éppen a legrosszabbkor értékelik le a régen áhított bőrtáskát? Megint elromlott a mosógép és persze a gyerkőcöknek is új cipőt kellene venni? Ugye, ismerős? Ha a családi kasszában mindig van megtakarítás, akkor nem érhet váratlan kiadás és kedved szerint lecsaphatsz a legjobb akciókra. Lássuk, hogyan tehetnél félre még többet minden hónapban, profi spórolási tippek segítségével.

Hazánkban átlagosan az emberek mindössze 30 százaléka rendelkezik rendszeres megtakarítással, pedig egy kis odafigyeléssel és persze némi matekozással havi szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatsz. A kulcs a tervezésben és az önfegyelemben rejlik: a bevételek és kiadások pontos vezetésével nyilvánvaló lesz, mi az az egy-két dolog, amiről még lemondhatsz a tartalék javára.

 

Hogyan kezdj hozzá?

Már egészen kis összegekkel – 500-1000 forinttal – is elkezdheted gazdagítani a malacperselyed, hidd el: a sok kicsi valóban sokra megy. Haladj apró lépésekkel, nehogy a kezdeti nehézségek a kedvedet szegjék. Először készíts heti tervet és, ha sikerül teljesíteni, akkor terjeszd ki egész hónapra, ha nem, akkor gondold át, min kell még változtatnod.

A kiadástervezést már nagyanyáink idejében is bevett módszerként használták annak érdekében, hogy a szűkös keretek ellenére is mindig legyen egy kis vésztartalék. Már egy kockás füzet is megteszi, a lényeg, hogy aprólékosan vezesd benne:

  • Milyen havi bevételeid vannak?
  • Mik a fix kiadásaid?
  • Mennyit szeretnél félretenni, mennyit költenél szórakozásra, van-e az adott hónapban születésnap vagy valami extra kiadás?

Készíts olyan előzetes tervezetet, amit be is tudsz tartani. Legyél kreatív és vesd be azokat a praktikákat, melyek a spórolás és a környezetvédelem szempontjából is előnyösek.

Egyszerű és hatékony módszerek

Minden háztartásban a rezsi és az étkezés együttese jelenti a kiadások nagyobb hányadát, ezért a vásárlás átgondolt megtervezésével foghatod vissza leginkább a felesleges költekezést. Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig jóllakottan, listával a kezedben indulj bevásárolni, mert így kevesebb eséllyel engedsz majd a finomságoktól roskadozó polcok csábításának. Hasonlítsd össze a különböző márkák termékeit, hiszen nem mindig a drágább a jobb.

Ha otthon főzöl, akkor érdemes már a hétvégén megtervezni a heti menüt, így elkerülheted, hogy a friss zöldségek és pékáruk a kukában kössenek ki. Ha több napra készítesz ételt, akkor egy részét le is fagyaszthatod későbbre.

A kert ugyan gondozást igényel, cserébe viszont remek lehetőséget biztosít arra, hogy az őszi-téli időszakra bespájzolj saját készítésű lekvárokból, befőttekből és savanyúságokból, így ezeket nyugodtan kis is húzhatod majd a listádról.

 

Rejtett “bevételek” a lakásban

Nem is gondolnád, mennyi megtakarítást szedhetsz össze, ha figyelsz olyan apróságokra is, hogy energiatakarékos LED-es fényforrásokat használj és csak ott kapcsold fel a villanyt, ahol éppen tartózkodsz.

A fagyasztót is érdemes megszabadítanod rendszeresen a jegesedéstől, amit nemcsak a gép, de a villanyszámlád is meghálál majd. A takarításhoz használt drága tisztítószerek helyett olcsó alapanyagokból – ecetből, szódabikarbónából és mosódióból – te magad is elkészítheted a környezetbarát szereket.

Hatékony mosással vizet és áramot is spórolhatsz: várj össze akkora adagot, ami már megtölti a mosógépet és csak akkor indítsd el a programot.

Téli időszakban a fűtés jelentősen megterhelheti a családi kasszát, ám ezen a téren is alkalmazhatsz néhány jól bevált praktikát. Gyors szellőztetéssel elegendő oxigén jut a szobába, mégsem hűl ki, ráadásul párásítással is javíthatod a hőérzeted. Tekerd a termosztátot csupán 1 fokkal lejjebb, és éves szinten akár 5 százalék megtakarítást nyerhetsz.

 

spórolás

Még egy kis plusz

Ha ruhavásárlásra kerül a sor, vedd számításba a second hand boltokat és a nagy népszerűségnek örvendő gardróbvásárokat, ahol olcsón bukkanhatsz igazi kincsekre, de saját, megunt darabjaidat is értékesítheted.

A séta nemcsak remek testedzés, de megspórolhatod vele a benzint is. Ha teheted, járj biciklivel vagy tömegközlekedéssel munkába, de ha mindenképpen autóba kell ülnöd, akkor olvasd el, milyen módszerekkel takarékoskodhasz vezetés közben.

 

Váltsd valóra a vágyaidat!

Ne feledd: a spórolás nem egyenlő a nélkülözéssel. Nyugodtan írd össze a vágyaidat, hiszen ez is remek ösztönző lehet arra, hogy félrerakj és gyűjts rá. Nagyobb összegek elköltése előtt adj magadnak akár egy hét gondolkodási időt is, hogy valóban arra a termékre van-e szükséged, vagy megteszi egy kevésbé drágább is. A cél, hogy jól érezd magad, miközben a malacperselyed is szépen gyarapszik.

Készen állsz a spórolási trükkök bevetésére?