Provident
blog
Így használd gazdaságosan az autót nyaralás közben

2019-07-24

Szabadon

Így használd gazdaságosan az autót nyaralás közben

Egy család számára az autó nélkülözhetetlen eszköz a mindennapokon, de egy belföldi utazás vagy egy külföldi nyaralás is lényegesen kényelmesebb és kötetlenebb, ha kocsival vágunk neki.

Az egyre növekő üzemanyagárak mellett minden tipp jól jön a sofőröknek, amivel spórolhatnak a tankolás költségein. A gazdaságos vezetés bárki által elsajátítható és nemcsak segít takarékoskodni a benzinnel, de az autó élettartamát is pozitívan befolyásolja.

 

Okostelefonok a spórolás szolgálatában

A mobilokat ma már navigálásra is remekül használhatjuk, az előre bepötyögött útvonal könnyen követhető lesz: kiválaszthatjuk a legrövidebb vagy a leggyorsabb opciót is az igényeinknek megfelelően. Az erre készült alkalmazásokkal elkerülhetjük a dugókat és torlódásokat, amivel szintén sokat spórolhatunk az üzemanyag számlán és az utazási időn is.

A tájékoztató jellegű weboldalak naponta frissülő ár-összehasonlítást végeznek az egyes kutak között, amivel szintén érdemes tervezni, hiszen akár 40-80 forintos literenkénti árkülönbséggel is számolhatunk. Ha autópályán visz az utad, javasolt még városon belül megtölteni a tankot, hiszen a sztárdák melletti benzinkutak mindig jóval magasabb árréssel dolgoznak.

 

Óvatosan a gázpedállal

Egy kellemes, állandó tempó leginkább közúton valósítható meg, de a városban is trükközhetünk az alacsonyabb fogyasztásért.

A titok a fokozatos gyorsulásban és a motor fordulatszámában rejlik: igyekezzünk minél alacsonyabb fordulatszámon autózni, de még addig, amíg a kocsinak is jólesik, tehát nem kezd el rángatni, remegni. Ha emelkedő előtt felgyorsítunk, lejtőnél pedig elengedjük a gázpedált, szintén értékes energiát takaríthatunk meg.

 

A sportos vezetési stílus nem igazán költséghatékony, mivel akár 5-6 literrel is növelheti a fogyasztásunkat 100 km-enként, hasonlóan a nagy sebességhez, hiszen 130 km/h-s tempónál már 8 liter plusszal is számolhatunk átlagos fogyasztásunkhoz képest.

 

Fékezés okosan

A követési távolság betartása nemcsak  biztonsági szempontból javasolt, melynek révén elkerülhetjük a hirtelen fékezést, így a motorfékkel kivitelezett lassítás sokkal energiatakarékosabb. Ilyenkor az autót sebességben hagyjuk és elvesszük lábunkat a gázpedálról, ezzel a módszerrel a modern motorok nem fogyasztanak üzemanyagot, ráadásul a fékbetéteket se kell olyan sűrűn cserélni. Ugyanezt a taktikát alkalmazhatjuk piros lámpa előtt, feltorlódó kocsisornál, kereszteződéseknél vagy zebrák és vasúti átjárók előtt.

 

Le a felesleges terhekkel!

A családi nyaralásokra általában hatalmas, jól megpakolt csomagokkal készülünk fel, hogy biztosan minden kéznél legyen, ha szükség van rá. Érdemes azonban átgondoltan, lista alapján pakolni, így a kisebb súlyú táskákkal szintén javíthatunk az autó fogyasztásán.

Ha kerékpárt szállítunk vagy tetőcsomagtartót cipelünk az jelentős mértékben növeli az autó légellánállását, ami akár 38 százalékos többletfogyasztást is eredményezhet, hasonlóan a lehúzott ablakokhoz, melyek 10 százalékos emlekedést is jelenthetnek.

A klíma használata szintén észszerűséget kíván, hiszen ha indokolatlanul hűvösre állítjuk, az több liter veszteséget is jelenthet 100 km-en.

 

Ügyelj a karbantartásra!

A kocsi műszaki állapota éppen olyan fontos a fogyasztás szempontjából, mint a jó minőségű üzemanyag. Egy 500 km-es adriai utazás előtt érdemes megejteni egy általános átvizsgálást, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. A gumiabroncsok legyenek évszaknak megfelelőek az előírások szerinti guminyomással. Ha külföldre utaztok, előtte mindenképpen ellenőrizd le meglévő biztosításaidat és javasolt egy teljes körű utasbiztosítás megkötése is, hogy a váratlan helyzetek se járjanak pénzügyi kellemetlenséggel.

 

Felkészültél a családi nyaralásra?