Provident
blog

Hozz skandináv melegséget az otthonodba

Nem túl sok, nem is kevés, hanem éppen elég

A skandináv otthonok a minimalizmus, egyszerűség és funkcionalitás jegyeit hordozzák. Ez a trend már az 1950-es évek óta jelen van, mégis a mai napig fennmaradt a belsőépítészetben. Biztos neked sem ismeretlen a skandináv életérzést hordozó lakberendezés, mellyel még szebbé és komfortosabbá varázsolhatod otthonodat. Ha érdeklődsz a téma iránt, akkor kövesd az alábbiakban összegyűjtött tippjeinket, hogy feldobd a mindennapjaidat!

 

A boldogság receptje a lagom és a hygge

A lagom és a hygge egy egyedi lakberendezési stílus, ami a skandinávok törekvéseit tükrözi afelé, hogy a hosszan tartó téli, komor hidegben is pozitívak és életvidámak tudjanak maradni. A lakberendezés trendjeit már régóta uralja a skandináv stílus. 2016 óta a hygge nagy népszerűségnek örvend, ami mellé a lagom is becsatlakozott. Ez a két dizájn sokszor a „Svéd elégedettség kulcsa” -ként van emlegetve, de vajon miért, és minek köszönheti a népszerűségét?

A lagom és a hygge messze túlmutat a lakberendezésen, de szorosan kötődik a skandináv életfelfogáshoz. A tudatosságot és a funkcionalitást jelképezi ez a két szó, ami nem csak a berendezésről és a kinézetről szól, hanem a gondolkodásról is. A lagom tulajdonképpen azt jelenti, nem túl sok, nem is kevés, hanem éppen elég. Magába foglalja a nagyobb egységhez való tartozást, és a tudatos és fenttartható, funkcionális élettér kialakítását.  Ebben a tudatban vágj neki a skandináv megjelenésű otthonod kialakításához, és biztosan boldogabban fog telni a lakás berendezése!

Ha ház-vagy lakásalakítást terveznél, és nem vagy benne biztos, hogy hogyan hozd be otthonodba a skandináv küllemet, akkor cikkünk jó kiindulópont lehet. A legtöbb Skandináv országban nagyon hideg van, ezért használnak meleg érzést sugárzó textíliákat. Ezek lehetnek szőnyegek, ágytakarók, falvédők, párnák, pokrócok, amik gyapjúból, vagy bőrből készülnek. Ezek az anyagok jó kiegészítők lehetnek, hogyha egy meleg és barátságos teret szeretnél megteremteni, különösen télen.

A skandináv építészet fő jellemzői a natúr kiegészítők használata, mint például a fa, a széna, kender és a bőr, valamint a tárgyak funkcionalitása keveredik a modernizmus jegyeivel. A stílust befolyásolja még a természet, ami naturális és absztrakt formák egyvelegében teljesül ki.

A skandináv lakberendezés az egyszerűségre építkezik, így, ha belekezdesz lakásod díszítésébe, akkor olyan dekor elemeket válassz, amiken kevés a nagy, feltűnő, színes minta. Próbálj meg a pasztell, bézs, fekete, szürke színek közül válogatni, hogy az összehatás is jól mutasson.

skandináv otthon


Provident tipp:

Egy elegáns kerámiaváza, vagy egy szép tál a dohányzóasztalon kifinomult stílust kölcsönözhet a szobának.

 

Ha a színes kiegészítőket sem hanyagolnád el, akkor az is remekül beilleszthető a lagom és a hygge párosába. Néhány feltűnő párnával dobd fel az ágyat, vagy a kanapét, így jól elvegyül a homogén színek között, és életet visz a szobába. A geometriai mintás, de akár egyszínű tárgyak, kiegészítők pedig remekül passzolnak ehhez a kinézethez.

 

Új berendezés, új életérzés

Ezeket a tippeket felhasználva egy olyan teret alakíthatsz ki magadnak, ami kombinálja az egyszerűséget, szépséget, funkcionalitást, amit a skandináv belsőépítészet nyújt. Vidd bele az egyéniségedet, hogy a te személyiségedet is tükrözze az élettered, és maximálisan jó érzést nyújtson hazaérni az felfrissült otthonodba!