Provident
blog
Hozd ki a lehető legtöbbet az albérletedből!

2020-01-08

Tudatos tippek

Hozd ki a lehető legtöbbet az albérletedből!

Egy albérlet kettős érzést válthat ki belőlünk, hiszen egyfelől az otthonunknak mondhatjuk, de mégsem a mi tulajdonunk. Alakítgathatjuk ugyan, de teljesen mégsem formálhatjuk az ízlésünk szerint. Nem szabad azonban ilyenkor se elkeserednünk, összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, amik segítségével költséghatékonyan tehetjük még lakályosabbá az albérletünket.

1. Mérd fel a terepet!

Elsősorban nem csak arra kell tekintettel lenned, hogy költségvetést, ötleteket sorakoztass fel, inspirációkat gyűjts különféle oldalakról, de mégsem a mi tulajdonunk, hogy milyen, de mégsem a mi tulajdonunk az általad bérelt lakásban. Erről lehet, hogy rendelkeztetek is a bérleti szerződésben, de az a legbiztosabb, ha egyeztetsz a tulajdonossal, főbérlővel. Már egy egyszerű festés csodákat művelhet a lakás atmoszférájával és hangulatával, de amíg az egyik helyen egy szöget se lehet a falba verni, addig máshol teljesen nyitottak az átalakítás iránt.

 

2. Használj különféle anyagokat!

Amennyiben nem jöhetnek szóba valamilyen oknál fogva azok a lehetőségek, amik szögelést, festést, tapétázást vagy bármilyen „drasztikusabb” módszert vennének igénybe, akkor kezdjünk el gondolkodni más alternatívákon, például különböző anyagok felhasználásán. A textíliák egyik legjobb tulajdonságai közé tartozik, hogy gond nélkül variálhatjuk, módosíthatjuk őket, később tovább vihetjük magunkkal egy költözés során is.

A nagyobb lakberendezési áruházakban temérdek opció közül válogathatunk, bármelyik helységről is legyen szó. Az egyszerűbb függönyöket már 3-4 ezer forintért megvásárolhatjuk, de egy kicsit komolyabb anyagi ráfordítással már minőségibb, különlegesebb mintájú sötétítő függönyöket is fellógathatunk a karnisunkra.

Persze nem csak ilyen téren lehetünk igazán kreatívak. Az ágyunkat, a kanapénkat, a fotelünket és a székeinket is mutatós párnákkal dobhatjuk fel. Ezeket ráadásul nem csak „egyben” vásárolhatjuk, mert a díszpárnahuzat és a belső általában külön kapható, ami ugyan elsőre macerásnak tűnhet, de ha belegondolunk, ezeket később könnyebben variálhatjuk, ráadásul a tisztításuk is egyszerűbb. A kettő együtt már 3000 forint körül megvásárolható, ugyanakkor érdemes arra törekedni, hogy következetesek legyünk, hiszen könnyen megszaladhat a kezünk, és mire észbe kapunk már féltucat párnáért egy kisebb vagyont hagytunk ott.

A méterárukkal akár spórolhatunk is, ha van egy kis tehetségünk e téren, és magunk vásároljuk meg az anyagot, majd varrjuk meg a párnának való huzatot. Ebben az esetben érdemes alapos felderítő munkát végezni, hiszen így tényleg az egyéniségünkhöz szabhatjuk a textílből készült dekort is.

 

3. Érdemes bútorra költeni?

Ha beköltözünk egy új helyre, könnyen lehet, hogy néhány bútor már adott, és az is, hogy ezek között nem csak a harmónia nincs meg, de a praktikusságukat is hiába kereshetjük. A káoszt könnyedén orvosolhatjuk, ha a meglévő bútorokat egy kicsit formáljuk, persze csak annyira, hogy semmilyen maradandó változás ne érje. Kiegészítjük olyan bútorokkal, amiket könnyedén alakíthatunk, így később is jók lesznek, de számolhatunk persze azzal is, hogy egy esetleges költözés után majd túladunk rajtuk.

A saját bútorainkat ráadásul egyszerűen matricákkal, festékkel a lakáshoz igazíthatjuk és növelhetjük ezzel is az összhangot és az egységes képet, ami garantáltan jó érzéssel tölt majd el. Ugyanez jelentheti a költségesebb verziót, mégis ezzel tudjuk a legjobban személyre szabni az albérletünket!

 

Készen állsz az albérleted átalakítására?