Provident
blog
Így állj neki a lakásfelújításnak!

2018-07-11

Csináld magad

Így állj neki a lakásfelújításnak!

Valljuk be magunknak nyugodtan: imádjuk élvezni a lakásfelújítás eredményeit, a munkálatok elkezdéséhez viszont jóval kevesebb kedvünk van. Most megosztunk veled 4 tippet, melyekkel jobb tempóban indíthatod el az otthonod átszabását és berendezését!

Gondold át jól, hogy mit miért!

Jobbnál jobb termékekkel várnak minket a lakberendezési áruházak, mind a valóéletben, mind az online térben. Annyi jó cucc és dizájn van, hogy nehéz nem pár percenként beleszeretni valamibe és impulzus vásárlóvá válni. A jó lakásfelújítás titka viszont az, hogy nem csak szépek az elemek, de össze is állnak, sőt még praktikusak is – lévén sokáig fogod majd használni őket. Mielőtt belemerülsz a tervezésbe, érdemes hátralépni és feltenni magadnak a következő kérdéseket: Mi nem működik a lakásban? Mi az, ami pontosan zavar benne? Mit változtatnál a helyiségekben, ha nem számítana a pénz? A felújítás főbb csapás irányai ki fognak rajzolódni a válaszok mentén.

Priorizáld az igényeidet!

Hiába érdemes aszerint is végiggondolni egy felújítást, hogy milyen lenne, ha nem számítana a pénz, a valóságban azonban rögtön az első kanyarban megjelennek az anyagiak és a tény, hogy nem fogod tudni valóra váltani az összes ötletedet és kipipálni az összes igényedet. Ez utóbbiakat érdemes priorizálni, mivel hozzájuk már elég egzakt kiadási tételeket lehet aztán párosítani. Határozz meg legalább 5-6 olyan igényt, aminek a kielégítése reális tud lenni a jelenlegi helyzetedben, mivel ha ezeket többé-kevésbé teljesíteni tudod a felújítás során, akkor úgy fogod érezni, tényleg az otthonodba térhetsz haza esténként.

Provident-tipp

A lakásfelújítás még a legokosabb tervezés mellett is költséges sport, viszont, mivel az otthonodról van szó, nem érdemes minimális forrással nekivágni. Ilyenkor segítenek neked a Provident személyi kölcsönei!

Határozd meg a költségvetést, és tartsd is be azt!

Akkor érdemes elővenni a számológépet, amikor megvannak a lakásfelújítás miértjei, valamint a belső igényeiddel is tisztában vagy. Ezek mentén már tudsz képezni egy minimum és egy maximum keretet a felújításhoz, amin belül elkezdheted számszerűsíteni a felmerülő termékeket és szolgáltatásokat. Számold át azokat a feladatokat is jól, amiket egyedül, szakember nélkül tervezel elvégezni, mivel ezeknek (például a szobafestésnek) is lesznek költségei, méghozzá nem is kevés. Ide kapcsolódik az utolsó tippünk is.

Ki végezze a munkát?

Vonzónak tűnik a gondolat, hogy a saját kezeiddel, vagy legfeljebb ismerősi segítséggel újítsd fel a lakást, de ez nem ilyen egyszerű. Hiába vannak szép emlékeid az édesapáddal elvégzett gyerekkori tapétázásról, ez közel sem azt jelenti, hogy meg tudsz ugrani egy 2018-as lakásfelújítást puszta kézügyességgel és szorgalommal. Vannak olyan részek a lakásban – így elsősorban a fürdőszoba és a konyha – amit erősen ajánlott szakemberre bízni. Nem véletlenül létezik a “drágább az olcsóbb” mondás, egy rossz hőszigetelés vagy egy rosszul felrakott csempe újra húzásával könnyen át tudod lépni a maximum keretet is.

Segített ez a néhány tipp a lakásfelújítás elején? Ha igen, ne habozz az elkezdéssel: hidd el, imádni fogod a végeredményt!