Provident
blog

Hasznos tippek az autó téliesítéséhez

Bár az utóbbi időben egyre ritkábbak a havas telek, azért a fagyok nem kímélnek bennünket és komoly bosszúságot okozhatnak azoknak az autósoknak, akik nem készítik fel megfelelően járgányaikat a jeges időszakra. Hacsak nem garázsban parkolunk, értékes időt veszíthetünk azzal, ha például a kocsi szélvédőjének jégtelenítésével kell bajlódnunk, vagy befagynak a zárak. Ráadásul téli óvintézkedések híján balesetveszélyes helyzetekbe is kerülhetünk. Cikkünkben most tippeket adunk, hogy hogyan tehető biztonságossá a téli autózás. 

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Burleszkbe illő jelenetek, ha elmarad az autó téliesítése

Nincs is annál kellemetlenebb helyzet, mint amikor a reggeli rohanás során azzal a problémával szembesültünk, hogy az autót jég és hóréteg fedi, de nincs kéznél se hókefe, se jégkaparó, mert tavaly tönkrement és még nem sikerült pótolni.

Különböző burleszkbe illő jeleneteket szülhet, amikor kézzel kezdünk nekiállni lepucolni a szélvédőt. Majd amikor végre útnak indulunk, akkor az autó tetejéről érkezik a lavina, eltakarva a kilátást. Ráadásul az ablaktörlők is felmondják a szolgálatot és kiderül, hogy még a szélvédőmosó folyadék is nyári. 

Amíg csak burleszk , addig jó, de drámaivá is fajulhat a helyzet, ha a rossz látási körülmények miatt például nem állunk meg egy STOP táblánál, vagy épp egy másik autó hátuljában landolunk.

Mindez persze megelőzhető, ha időben felkészülünk a téli autózásra.

Autó téliesítése: mikre figyeljünk?

A gépjárműveket a hideg idő mindig jobban igénybe veszi, mint a melegebb hónapok. Ez vonatkozik a fogyasztásra és korrodálódásra is. Bár sokan a kerékcserét tartják a legfontosabbnak a mínuszok beköszönte előtt, azonban számos más teendőnk is van, ha nyugodt szívvel szeretnénk közlekedni a zimankónban. Lássuk most ezeket!

1. Gumicsere

Az abroncsgyártók 7 Celsius fokos átlaghőmérséklethez kötik a téli kerékcserét, mivel ilyenkor már kialakulhatnak éjszakai fagyok és jelentősen romlik a nyári gumik teljesítménye.

A téli abroncsok felhelyezése előtt fontos meggyőződni arról, hogy a gumik megfelelő állapotban vannak-e. 

  • Ellenőrizni kell, hogy nem kopottak-e a kerekek és megfelelő-e a bordamélység.  Amennyiben nem éri el a 4 mm-t, akkor a balesetek elkerülése érdekében újakat kell vásárolni.
  • A guminyomást célszerű kéthetente mérni és a megfelelő értékre beállítani.

Ahhoz, hogy jó állapotban tarthassuk a gumikat, -5 és +25 fok között ajánlott tárolni őket, és fontos, hogy sose pakoljuk egymásra a kerekeket. Így minimalizálni tudjuk annak esélyét, hogy tárolás közben eldeformálódjanak.

Autó téliesítése: gumicsere

2. Fagyálló hűtőfolyadék

A hűtőfolyadék önmagában megfagy, ezzel szétrepesztheti a hűtőt, ami nem kívánt költségeket okozhat. Könnyedén megelőzhető a baj, ha megfelelő mennyiségű és minőségű fagyállót adagolunk hozzá. Érdemes akár a -25, -30 fok körüli hőmérséklettel is számolni, és ennek függvényében vásárolni fagyállót.

3. Téli szélvédőmosó

Amennyiben nem figyelünk oda a szélvédőmosó folyadék cseréjére, a fagyok szétrepeszthetik a tartályát és tönkretehetik az egész ablakmosó berendezést.  Ezért fontos, hogy fagyálló szélvédőmosót töltsünk bele, és ezután spricceljük is az ablakra többször, hogy a csövekben is cserélődjön a folyadék. 

Az ablakmosó folyadék szintjét rendszeresen ellenőrizzük, hiszen nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor latyak és sár borítja be a szélvédőt, és épp kiürül a tartály.

Téli szélvédőmosó házilag

A fagyálló ablakmosó folyadékok ára egyre borsosabb, azonban jelentős összegeket spórolhatunk, ha otthon készítjük el.  

Mire van szükség hozzá?

  • 1 üres flakon
  • 225 g 99%-os izopropil-alkohol
  • víz
  • 30 g folyékony kasztil szappan

Elkészítése: 

  1. Az izopropil-alkoholt az üres flakonba töltjük, majd felöntjük vízzel addig, hogy még a szappan is beleférjen.
  2. Ezután hozzáadjuk a kasztil szappant.
  3. A flakont megforgatjuk, hogy el tudjanak keveredni az alapanyagok.

TIPP: A boltok polcain többnyire kék színű ablakmosókkal találkozhatunk. A szélvédő jégtelenítő folyadékot otthon is megszínezhetjük néhány csepp ételfestékkel, de nem feltétlenül szükséges.

4. Ablaktörlő lapát csere

Télen gyakran szembesülünk rossz látási viszonyokkal. Eshet a hó, eső és gyakori a köd is, ráadásul hamar sötétedik. Ne rontsuk a helyzetet azzal, hogy a szélvédőn nem látunk ki megfelelően. Ez megelőzhető, ha jó állapotú ablaktörlő lapátokkal vágunk bele a télbe. A csíkos, maszatos, hiányos törlés csak veszélyezteti a tájékozódást.

A lapátok épsége érdekében figyelj arra, hogy a szélvédőre fagyott jeget soha ne az ablaktörlővel próbáld eltüntetni, hanem használd az ablakfűtést.  A jégkaparó, jégoldó is remek megoldás, továbbá téli szélvédőmosóból is önthetünk egy keveset az ablakra, hogy meggyorsítsuk a kaparás folyamatát.

Provident tipp: autó téliesítése: ablaktörlő

5. Akkumulátor ellenőrzése

Fagypont alatt az akkumulátorok teljesítménye romlik. Ezt akár a mobiltelefonjainkon is megtapasztalhattuk. Az autók esetében sincs ez másképp. Emiatt fontos, hogy mindig tökéletes állapotban használd, és ez télen hatványozottan igaz. 

Célszerű megtisztítani az akkumulátort a korróziótól, esetleg kontaktspray-vel befújni, vagy zsírral, glicerinnel megkenni a sarukat. Három évnél idősebb aksi esetén ajánlott elvinni egy műszeres akkutesztre, ahol rögtön kiderüljön, ha esetleg cserére van szükség.

6. Fényszórók, lámpák karbantartása

A téli hónapokban a legrövidebbek a nappalok. Fontos, hogy lámpáink, izzóink és jelzőfényeink állapota kifogástalan állapotban legyen, hogy tökéletesen láthassunk vezetés közben, és minket is lássanak az úton lévők. Ha hibát észlelnél, vagy szeretnéd beállíttatni a fényszórókat, mindenképp látogass el egy szerelőhöz.

Provident téli tipp: fényszórok karbantartása

7. Fékek ellenőrzése

A fékek megfelelő állapota egész évben kulcsfontosságú, azonban télen különösen nagy jelentőségük van, hiszen a csúszós úton megállni, amúgy is kihívást jelenthet. Ezért ha biztosra akarunk menni, ajánlott ellenőriztetni a  fékbetéteket, megnézetni a féktárcsa, a fékdob állapotát, és azt is, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje.

8. Zárak és gumitömítések felkészítése

A zárakat nem árt az első fagyok előtt jégoldó spray-vel átfújni. 

A hideg bizony alaposan próbára teszi a gumitömítéseket is, így ezeket hasznos glicerinnel, vagy speciális ápolószerrel áttörölgetni. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy töredezzenek, valamint könnyebben le tudják pergetni a vizet, így nem kell attól tartani, hogy a tömítések összefagynak és nem tudjuk kinyitni az ajtókat. Ha ez mégis megtörténne, figyeljünk oda, hogy ne rángassuk az ajtókat, mert  a gumi sérülhet és a cseréje nem olcsó mulatság. 

9. Érdemes gumiszőnyeget választani

A havas, latyakos időben nem árt az autókárpit védelmére is gondolni. A gumiszőnyeg megakadályozza ugyanis annak átázását, és ezzel megóvhatjuk az alatta található lemezeket is, amelyek könnyen korrodálódhatnak. 

10. Téli mentőcsomag összeállítása

A teljes biztonság érdekében hasznos lehet egy mentőcsomagot is összeállítani, ami a kötelező autófelszerelés mellett mindig legyen az autóban. Így a lefulladás, elakadás, lerobbanás a hideg időben se foghat ki rajtunk. 

A szett javasolt tartalma: 

  • indító kábel (bikakábel)
  • vontató kötél
  • szerelőkesztyű
  • hólánc
  • tartalék fagyálló
  • tartalék motorolaj
  • párásodás elleni spray
  • szélvédő takaró
  • szélvédő jégkaparó
  • seprű, kefe
  • zseblámpa
  • takaró
  • víz és nem romlandó harapnivaló 

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét és készítsd fel megfelelően autódat a jeges napokra!

A hibrid autó téliesítésének szabályai

A téli időjárás a hibrid és az elektromos autók számára is kihívást jelenthet. Jöjjön most néhány tanács, hogy mire érdemes odafigyelni ezeknél a modelleknél.

Az akkumulátort akkor töltsük, amikor meleg az autó 

A téli időjárás jelentősen befolyásolja az akkumulátor teljesítményét. Célszerű hidegtől elzárt helyen és még akkor tölteni az autót, amikor meleg a jármű, hiszen jelentősen hatékonyabb lehet így a töltési folyamat.

Érdemes fűtött autóval útnak indulni

Az elektromos alkatrészek számára a 21-22 fok a legideálisabb hőmérséklet.  Ugyanakkor az is cél, hogy a hideg időben ne rövidítsük feleslegesen az akkumulátor időtartamát. Ezért jó megoldás lehet, ha indulás előtt pár perccel bekapcsoljuk a fűtést, míg az autó még töltőn van.

Előmelegítő funkció használata

Parkoláskor, ha töltjük az autót, akkor előnyös lehet az előmelegítési funkciót választani az akkumulátor optimális használata érdekében. Ilyenkor az autó belsőégésű üzemmódban indul, ez pedig rövid időn belül megnöveli a hőmérsékletet, ami pozitív az aksi szempontjából.

A vezetéstechnika is számít

Egész évben, de a hideg időben különösen fontos az autó energiaellátását tekintve, hogy hogyan navigáljuk a járművet. A kíméletes vezetés és fékezés elengedhetetlen az akkumulátor jobb kihasználáséért, továbbá hozzájárul a fogyasztás csökkentéséhez is.

Provident tipp: fontos a megfelelő vezetéchnika alkalmazása

Ezekre is figyelj, ha télen autózol

  • A jégtelenítés folyamatát mindig a zárakkal és az ajtókkal kezdd, majd következhet az első és hátsó szélvédő kaparása. Ha már bejutottál a kocsiba, felgyorsíthatod a folyamatot, ha elindítod a fűtést és a szélvédőre irányítva hagyod, hogy a meleg levegő tegye a dolgát.
  • Ha az autó szélvédő belülről jegesedik a nem kívánt párásodás miatt, akkor  a fűtést maximálisra állítva kapcsold be a légkondit, majd a belső keringetést kikapcsolva engedd le az ablakokat résnyire,  így egycsapásra megszabadulhatsz a problémától.
  • Már néhány száz forintért vásárolhatsz a jég eltávolítására kialakított eszközt, Többféle verzió létezik, például kefével ellátott, gumi lamellás és bundás kesztyűbe bújtatott. Soha ne próbálj az épp a kezed ügyébe kerülő tárgyakkal – bankkártyával, CD-tokkal – nekilátni a feladatnak, mert ezek könnyen összekarcolhatják az üveget, ami napfényes idő esetén meglehetősen zavaró jelenség.
  • Bár sokan esküsznek rá, hogy a leggyorsabb módszer a forró vizes öblítés, nem ajánlott így jégteleníteni a szélvédőt, mert a hőmérséklet különbség hatására akár meg is repedhet az üveg, főleg akkor, ha már van rajta egy kis kavicsfelverődés vagy sérülés.
  • Ha nincs garázsod, mégsem szeretnél a mínuszokban fagyoskodva jeget kapargatni, a legjobb módszer, ha egyszerűen megakadályozod, hogy lefagyjon a szélvédő. Erre a célra egy kiszuperált pokrócot is használhatsz, de vásárolhatsz fagyálló takarót, vagy egy egyszerű, nagyméretű szemeteszsákot. A karton sajnos nem jó ötlet, mert a hőmérséklet változások hatására hozzáfagyhat a szélvédőhöz, ami sokkal bosszantóbb, mintha csak a fagyott vizet kellene lekaparnod.
  • Ha szívesen költenél arra, hogy télen mindig meleg, jégmentes autó fogadjon induláskor, akkor beszereltethetsz úgynevezett állófűtést is. Ezzel az eszközzel előre beprogramozhatod, mikor kezdje az autó az olvasztást, neked pedig már csak annyi dolgod lesz, hogy beülj és elindulj.

Te mikre figyelsz az autó téliesítése során? Írd meg nekünk kommentben!