Provident
blog

Így jégtelenítsd hatékonyan az autód!

Bár az utóbbi években egyre kevesebb havat hoz a tél, az éjszakai fagy azért okozhat bosszúságot, amikor reggel sietve munkába indulunk. Ilyenkor minden perc számít és hacsak nem garázsban parkolunk, akkor bizony meggyűlhet a bajunk az autó szélvédőjének jégtelenítésével. Csípősebb hajnalokon az is előfordulhat, hogy még a zár, sőt az ajtók is befagynak, de pánik helyett adunk pár hasznos tippet, hogyan is érdemes az ilyen helyzeteket megoldani.

Legyél felkészült!

A téli időszakban érdemes egy kis rekeszt elkülöníteni a táskánkban, ahol egy jégkaparó és egy jégoldó spray elférhet, mert ha azzal a helyzettel szembesülünk, hogy a zárak is megmakacsolják magukat, akkor hiába az autóban tartott készlet.

A jégtelenítés folyamatát a zárakkal és az ajtókkal kezdd, majd következhet az első és hátsó szélvédő kapargatása. Ha már bejutottál a kocsiba, felgyorsíthatod a folyamatot, ha elindítod a fűtést és a szélvédőre irányítva hagyod, hogy a meleg levegő tegye a dolgát.

 

Mi a leghatékonyabb?

Egyes interneten fellelhető tanácsok között a leghatékonyabbnak az alábbi kombináció minősült: a fűtést maximálisra állítva a légkondit is bekapcsoljuk, majd a belső keringetést kikapcsolva az ablakokat is leengedjük résnyire, így egycsapásra megszabadulhatunk attól a problémától is, hogy a szélvédő bepárásodjon a leheletünktől, mikor beülünk.

Ne feledkezzünk meg a tükrökről és a kocsi tetejét borító jég- és hórétegről se, mert előbbi a megfelelő tájékozódásunkat biztosítja, utóbbi pedig balesetveszélyes, ha menet közben, nagy sebességnél hirtelen egy másik autós elé zúdul.

Ha csak egy vékony réteg jegesedést kell megszűntetni a téli szélvédőmosó folyadékkal is rásegíthetünk, illetve ez meg is gátolja, hogy a hó vagy az eső ráfagyjon menet közben a szélvédőre, akadályozva ezzel a kilátásunkat.

autó jégtelenítés

Amit ne tegyél!

Már néhány száz forintért vásárolhatsz a jég eltávolítására kialakított eszközt, mely lehet kefével ellátott, gumi lamellás és bundás kesztyűbe bújtatott, a lényeg, hogy ellássa a feladatát. Ne próbálj mindenféle, a kezed ügyébe kerülő tárggyal – bankkártyával, CD-tokkal – nekilátni a feladatnak, mert ezek könnyen összekarcolhatják az üveget, ami napfényes idő esetén meglehetősen zavaró jelenség.

Bár sokan esküsznek rá, hogy a leggyorsabb módszer a forró vizes öblítés, nem ajánlott így jégteleníteni a szélvédőt, mert a hőmérséklet-különbség hatására akár meg is repedhet az üveg, főleg akkor, ha már van rajta egy kis kavicsfelverődés vagy sérülés.

Bár nagy lehet a kísértés, hogy az ablaktörlő lapátokat is bevessük, csak a felolvadt, kásás jég eltávolítására alkalmasak, ellenkező esetben az erőltetés hatására sérülhetnek a gumilamellák vagy akár az egész lapát letörhet.

Ha csak a fűtést használjuk a jégtelenítésre, és megspórolnánk a kapargatás fáradságos feladatát, akkor sokkal lassabb lesz a folyamat, ráadásul feleslegesen pazaroljuk az üzemanyagot is.

 

A megelőzés módszere

Ha nincs garázsod, mégsem szeretnél a mínuszokban fagyoskodva jeget kapargatni, a legjobb módszer, ha egyszerűen megakadályozod, hogy lefagyjon a szélvédő. Erre a célra egy kiszuperált pokrócot is használhatsz, de vásárolhatsz fagyálló takarót vagy egy egyszerű, nagyméretű szemeteszsákot. A karton sajnos nem jó ötlet, mert a hőmérséklet változások hatására hozzáfagyhat a szélvédőhöz, ami sokkal bosszantóbb, mintha csak a fagyott vizet kellene lekaparnod.

 

Plusz egy tipp!

Ha szívesen költenél arra, hogy télen mindig meleg, jégmentes autó fogadjon induláskor, akkor beszereltethetsz úgynevezett állófűtést is. Ezzel az eszközzel előre beprogramozhatod, mikor kezdje az autó az olvasztást, neked pedig már csak annyi dolgod lesz, hogy beülj és elindulj.

 

Készen állsz az autó jégtelenítésére?