Provident
blog

Így készíts madáretetőt!

A tél közeledtével az itthon telelő madaraknak segíthetünk átvészelni a zord időszakot eleség kihelyezésével. Madáretető a legtöbb barkácsáruházban beszerezhető, de sokkal jobb móka, ha saját kezűleg készítjük el. A DIY – vagyis do it yourself – programba a gyerekeket is bevonhatjuk és csak a fantáziánkon múlik, mit használunk fel hozzá. Egy kiszuperált kávéscsésze, egy papírguriga vagy egy műanyag flakon is megfelelhet a célnak, ráadásul ezzel az újrahasznosító módszerrel még a környezetért is tehetünk, hiszen nem vásárolunk újabb terméket.

 

Mikor és mivel etessük a madarakat?

Akár kertes házban laksz, akár lakásban, a magvak és némi ivóvíz biztosan odacsalogatja majd az éhes szárnyasokat. Ha először szeretnéd kialakítani saját kis madárközösségedet, akkor már szeptember tájékán elkezdheted kölessel, tört dióval és mogyoróval az etetést. Később, a fagyok beköszöntével már a zsírosabb madáreleség lesz a legmegfelelőbb: a fekete héjú napraforgó, a sertészsírba és marhafaggyúba kevert vegyes magvak a mínuszokban a túlélést jelentik a kismadarak számára.

 

A faágakra almát is szurkálhatunk, mely különösen a vonuló madaraknak jelent remek táplálékot útjuk folytatásához.

A kenyér és egyéb pékáruk, valamint a kolbász és a sós szalonna nem megfelelő eledel, sőt, ezekkel sok esetben még árthatunk is.

Az eleség mellett ne feledkezzünk meg az ívóvízről sem, hiszen erre télen is szükség van, különösen akkor, ha kevés a csapadék és nincs a közelben tó vagy kisebb patak, ahova inni járhatnak.

Az etetés általában a fagyok elmúltával, április közepéig tart és ilyenkor semmiképp se etessük őket tovább a szükségesnél, hogy a természetes ösztöneiket megóvjuk, és ne láncoljuk őket magunkhoz.

madáretető

Miből készül a madáretető?

Csak a fantáziánkon múlik, milyen egyedi madáretetővel kedveskedünk a kertünket látogató madaraknak. Szinte bármit felhasználhatunk, a lényeg, hogy biztonságosan kirögzíthető vagy felakasztható legyen és a kihelyezett eleség ne ázzon el.

Az üres flakonokat, palackokat, konzerv- és tejesdobozokat is kedvünk szerint formálhatjuk és díszíthetjük. Csinos etetőt varázsolhatunk egy használaton kívüli csészéből is, melynek alja mutatós esernyőként szolgál. Klasszikus párosítás a PET palack-fakanál, hiszen rendkívül egyszerű és gyors az elkészítése: csupán egy éles késre lesz szükségünk, hogy a palack két oldalát átszúrjuk, amin keresztül a kanalat áthúzhatjuk, hogy a széles részébe önadagolós módon hullhassanak a magok.

Akár a konyhai papírtörlő gurigáját is fehasználhatjuk, egyszerűen csak forgassuk bele a kissé megolvasztott zsiradékba, a magok ezután könnyedén rátapadnak majd a felületére és már mehet is a kertbe. Ha saját készítésű eledellel kedveskednénk kertünk madarainak, akkor a lágy faggyú és magkeverékből álló masszát szilikonos sütőformákba is tölthetjük, megdermedés után pedig egy zsinórral kiakaszthatjuk az így készült ínyencséget.

Az etető készülhet teljesen környezetbarát anyagból is: ha egy fél narancs héját fellógatjuk, máris megtölthetjük eleséggel, de akár egy fenyőtoboz is megfelelő lehet arra, hogy a faggyús keveréket belenyomkodjuk.

 

Hova helyezzük?

Alapvető szabály, hogy olyan magasságba helyezzük az etetőt, hogy a kíváncsi háziállatainktól védve legyen.

Ha megoldható, helyezzünk a földre is egy kis eleséget, hiszen a rigók és a vörösbegy inkább a talajon szeretnek táplálkozni, míg például az őszapó az ágak sűrűjében érzi magát biztonságban.

Legyen az hatalmas kert, egy panellakás párkánya vagy egy társasház erkélye, a madarak egy egyszerű virágalátétbe kirakott eleséget is értékelni fogják, csak ne feledkezzünk meg utántölteni, ha fogyóban van…

Készen állsz a madáretető elkészítésére?