Provident
blog
Így lehelj új életet a teraszodba!

2019-08-12

Csináld magad

Így lehelj új életet a teraszodba!

A nyár kellemes időjárását nem csak a vénasszonyok nyara őrizheti meg számunkra, hanem egy jól kialakított terasz is! Ha te is azon töröd már egy ideje a fejedet, hogyan tudnád úgy átalakítani a teraszodat, hogy abban még több örömödet találd mind te, mind a családod, akkor ez a cikkünk neked szól!

Ötletek a beépítéshez

Ha szeretnénk tovább élvezni a természet és a kertünk látványát, akkor itt az idő a téliesítéshez! A teraszunkat körbe vehetjük üveggel, amik lehetnek beépített, fix falak vagy akár mobil falak is. A mobil falas megoldás sokkal nagyobb szabadságot enged a háztulajdonosoknak is, hiszen az egész terasz kialakítása légies lehet, mivel az összes üvegelem kitolható. Az oldalsó mobil falakat, amik keret nélküliek, egyrétegűek, edzett és élcsiszolt lapokból tevődnek össze, „el is tüntethetjük” különösebb felfordulás nélkül!

Ha nincsen tető a teraszunk felett, és egy teljesen szabad területen húznánk fel üvegezett teraszunkat, akkor válaszhatunk kiegészítő megoldásokat arra az esetre is, ha túlságosan sütne a nap. A tetőszerkezetre szerelhető árnyékolószerkezet megakadályozza, hogy a túlzott napsütés miatt ne tudjunk huzamosabban is a teraszunkon tartózkodni.

Mondhatni könnyebb dolgunk lesz, ha már „van tető a fejünk felett”, hiszen ez a szerkezeti kérdést is letisztázza. Persze egyszerűbben is rendezhetjük a terasz lezárását ebben az esetben, sőt akár igazi kis téli kertet tudunk kialakítani, ha csak egy nagyobb ajtót teszünk fel, a többi oldalt pedig véglegesen lezárjuk.

Függetlenül attól, hogy melyik megoldást választjuk, számítani kell arra, hogy ez egy költségesebb átalakítási projekt lesz. A nyílászárók közül választhatjuk az olcsóbb műanyag, vagy a drágább fa verziót is, de ebben az esetben se számoltunk még a munkaköltséggel, ami jelentősen megdobja a kiadásainkat. Amennyiben pedig a mobilüveges megoldás nyerte el jobban a tetszésünket, akkor fejben is tegyünk többet félre, hiszen ennek várhatóan magasabb költségei is lesznek. Kérjünk be több helyről is ajánlatot, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet!

 

Mivel teheted még otthonosabbá a teraszodat?

A terasz szolgálhat kinti nappaliként vagy konyhaként is, egy olyan oázis, ahol megpihenhetsz és lazíthatsz! Annak érdekében, hogy ez így legyen érdemes kiemelt figyelmet szentelni a berendezésnek és a dekorációnak.

Olyan kiegészítőket és bútorokat javasolt erre a helyre választani, ami ellenáll a környezet hatásainak is, mégis könnyen mozgatható darabokból áll össze.

Népszerű opció a rattan kanapé és fotel, hiszen ezek többnyire több darabból állnak össze, ezért is mobilisak, csak a kedvünk, a rendelkezésünkre álló tér és az igényeink szabnak határt.

Válasszunk hozzá egy kisebb kerti asztalt is, amire nem csak pakolhatunk, de akár dekorációs tárgyakat is elhelyezhetünk.  A kültéri bútorok között a fa is népszerű alapanyag és, ha fedett helyen tartjuk, akkor attól se kell tartanunk, hogy az időjárás szeszélyei kihatnak rá.

Természetesen egy nagyobb étkező asztal is elengedhetetlen kelléke a teraszunknak, a közös családi és baráti étkezéseknek, eseményeknek is méltó helyszíneként szolgálhat. Ebből is választhatunk fából készült verziót is, ami hangulatos, mediterrán vonalat csempészhet a kertünkbe.

A rattan kerti bútor szetteket már 60-70 ezer forinttól is vásárolhatunk, de persze attól függően, hogy hány darabból áll az összeállítás és mekkora a mérete, úgy növekszik az ára is. Egy fa kültéri étkezőasztal ára is hasonló árról indul, mint a rattan bútor, de könnyen át is lépheti a 100 ezer forintos határt, ha nagyobb, összecsukható, több székkel rendelkező szettet választunk.

 

Készen állsz a teraszod átalakítására?