Provident
blog
Így lehet tiszta a te medencéd is!

2019-08-06

Tudatos tippek

Így lehet tiszta a te medencéd is!

A nyár slágere minden kétséget kizáróan a hűsítő medence, legyen szó akár a felfújható, a fémvázas vagy a süllyesztett verzióról. A megfelelő medencetípus kiválasztása természetesen függ attól, hogy milyen adottságai vannak a kertünknek, ahol szeretnénk elhelyezni, azzal kapcsolatban azonban, hogyan tartsuk tisztán a medencénket nem érdemes kompromisszumot kötni. Cikkünkben hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálunk minden medence tulajdonosnak.

Fontos a rendszeres karbantartás!

Akár használjuk napi szinten a medencénket, akár nem, bizony rendszeres figyelmet igényel a részünkről. A vízszint figyelemmel kísérése mellett a víz tisztaságát, ph értékét, valamint a klór mennyiségét is érdemes kordában tartani. A víz tisztítására természetesen többféle mód is létezik, így az általunk használt anyagok hatékonyságát kell megvizsgálni.

 

Pontos vegyszerezés

Bármilyen eszközt is használunk arra, hogy a medencénk vizét tisztán tartsuk és megelőzzük az algásodást, fontos, hogy pontosan tegyük meg! Mielőtt bármihez is kezdenénk egy kézi tesztelő segítségével mérjünk értékeket, ami alapján ki tudjuk következtetni, hogy melyik megoldás tenne jót a víznek. Ha a vizet kisgyermekek és/ vagy érzékenybőrűek is használják, akkor megfontolandó alternatív megoldások keresése, amivel részben vagy egészben elkerülhető a vegyszerek használata, úgy, mint pl. az UV lámpa.

 

Megfelelő eszközök használata

Sok szennyeződés a víz felszínén lebeg, így a faleveleket, bogarakat, virágszirmot vagy bármi olyasmit, amit belefújhatott a szél a medencénkbe, könnyen eltávolíthatjuk egy háló segítségével. Ez az eszköz nélkülözhetetlen kelléke minden medencetulajnak!

A medence aljának takarításához egy speciális porszívót kell beszereznünk, amivel a leülepedett homokot, port, kavicsokat, leveleket tudjuk összeszedni. Ez is az alapfelszereltség része, amit nem érdemes elhagyni, legfeljebb, ha automata medence porszívó robotot használunk, ami több százezer forintba kerül.

A két termék akár szettben is megvásárolható, az ára pedig egészen elenyésző a medence teljes költségéhez viszonyítva, kb. 13 – 15 ezer forintért kaphatóak.

 

Takard le, ha huzamosabb ideig nem használod!

Egyre népszerűbb megoldás a medencetulajok körében, hogy valamilyen módon lefedik a medencét, ha az időjárási viszonyok vagy egy hosszabb távollét azt követeli meg. Ezek lehetnek előre telepített medencefedők, amik lehetnek akár felemelhetők, üvegházszerűek vagy sínre helyezett megoldások. Ezek a lehetőségek természetesen költségesebbek is, bár így a fürdési szezon is meghosszabbítható és a téliesítés is könnyebben kivitelezhető, ráadásul kulccsal zárhatóak. Az árakról egyedileg kell egyeztetni, hiszen függ a lefedni kívánt terület nagyságától, a kivitelezéstől és egyéb szempontoktól is.

Olcsóbb megoldás a medencetakaró fólia, ami már párezer forintért beszerezhető, ugyanakkor hátránya, hogy sztenderd méretekre készült, így egy ásott medencéhez már nehezebben találunk alkalmas darabot.

 

Fürdésre fel!