Provident
blog

Így teheted még kényelmesebbé a teraszodat és a kertedet

A melegebb hónapokban szívesen „menekülsz” ki te is az erkélyedre, teraszodra, kertedbe, de még nem teljesen vagy megelégedve a berendezéssel? Jöjjenek hát a puffok, párnák, napágyak, kerti bútorok, minden, ami a kényelmes kerti pihenéshez szükséges! Összegyűjtöttünk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes beszerezned ahhoz, hogy teljes kényelemben lazíthass az otthonodban!

 

Öltöztesd új köntösbe a teraszod!

Nem kell feltétlenül több százezres beruházásban gondolkodnod, ha látványos változásokkal szeretnéd lakályossá varázsolni a kültéri pihenőhelyeket, hiszen pár ezer forintos dekorációval is hangulatossá és stílusossá teheted kedvenc kis zugaidat.

 

Kötelező balkondekorok

Ha csak egy apró erkély tartozik a lakásodhoz, ahol éppen csak egy kis asztal fér el két székkel, akkor használd ki a függőleges falfelületet és szerelj fel polcokat vagy egy futtatórácsot a növények számára és máris közelebb hoztad a természetet otthonodhoz.

Egy egyszerű hosszú függönnyel nemcsak meghitt hangulatot teremhetsz, de egy kis luxus érzéssel is fűszerezheted a pihenés óráit.

 

Ugyanilyen átütő lehet az eredmény, ha egy jól megválasztott, mintájában és színében passzoló kültéri szőnyeggel dobod fel a hangulatot, amitől a terasz egy kényelmes, kültéri nappali hatását kelti, ahol szívesen ejtőzöl.

Ki mondta, hogy a kültéri falakat nem dekorálhatod kedved szerint? Helyezd el itt kedvenc fotóidat és festményeidet vagy akár egy mutatós makramé fali díszt. A tenger hangulatát is becsempészheted olyan kiegészítőkkel, mint a hajókötél, a kagylók, vagy egy vasmacskás mintájú párnahuzat.

 

Hangulatfényekkel az idillért

Nemcsak karácsony tájékán pompázhat fényfüzérektől a terasz. A nyáresték tücsökciripelése mellé is dukál ez a hangulatos dekoráció, de a nagyobb kaspókat is feldobhatod színes vagy meleg fehér fényű napelemes lámpásokkal. Ne fukarkodj az eltérő nagyságú és színű mécsesekkel és gyertyákkal sem, mert ezek is hozzájárulnak a meghitt légkör megteremtéséhez.

 

Legyél a teraszod lakberendezője

A kíváncsi tekintetek kizárására a kertben az élő sövény a legpraktikusabb, de a teraszra is elhelyezhetsz egy-két élő növényt vagy használhatsz nádat, ami természetes, de hatékony belátás elleni védelmet biztosít.

Ha meguntad a régi járólapot, esetleg a szürke betontól szabadulnál, akkor a kőművesmunkát úgy is megúszhatod, ha egymásba pattintható, fából készült kültéri járólapokat helyezel le, amik igazán otthonossá teszik majd a teret.

terasz erkély lakberendezés

Ha kültéri pihenőhelyről van szó, bátran ereszd el a fantáziád: a műfű sem ördögtől való, ha egy kis zöldre vágysz, de ne feledkezz meg a párnák és plédek garmadájáról sem, amiktől igazán csalogató lesz a teraszod.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Bútort, de milyet?

A kültéri lakberendezés örök dilemmája, hogy milyen legyen a bútor, hiszen egyszerre szeretnénk szép, praktikus és kényelmes ülő alkalmatosságokat.

 

Első számú döntő érv a bútor mérete: egy nagyobb teraszra bátran választhatsz akár egy kültéri sarokkanapét is, kisebb balkonra pedig kevesebb helyet foglaló vagy összecsukható bútorokat vegyél.

 

Ha a természetes anyagokat részesíted előnyben és nem bánod, hogy időnként gondoskodni kell a karbantartásukról, akkor a fenyő, az akác vagy a teak fa is remek választás, mert mindegyik időtálló, felújítható darab, ráadásul egyre több helyen lehet FSC tanúsítvánnyal ellátott bútorokat vásárolni, mely a felelős erdőgazdaságból származó faanyag védjegye.

terasz lakberendezés

A rattan bútorokat igazán változatos formában találod meg az üzletekben, a hatalmas foteloktól az üveglapos körasztalokig, míg a polyrattan modern és letisztult formavilágával hódít és kiválóan bírja az UV-sugárzást.

A vas bútorokra a romantikus stílus jellemző és valóban örök darabnak minősülnek, míg a műanyag bútorokkal hamisítatlan retro hangulatot csempészhetsz a térbe és ezek a darabok könnyen tisztíthatók és praktikusan tárolhatók.

Készen állsz rá, hogy még kényelmesebbé tedd a teraszod?