Provident
blog

DIY tippek az erkélyedre

Tavasszal remek dolog kiülni az erkélyre, kinyújtani a lábadat és meginni egy finom szörpöt vagy egy pohár bort egy hosszú munkanap után. Ilyenkor jut idő arra is, hogy szétnézz az erkélyen, és sorra vedd, mennyi mindent ki lehetne még hozni ebből a térből: virágok, kerti bútor, égősor, napernyő – minden jöhet, amivel feldobod az erkélyedet!

Használd ki okosan a teret!

A lakberendezés nem kell, hogy véget érjen a lakásban, az erkély olyan hasznos élettér, amit érdemes kihasználnod. Csinosítsd ki a balkonodat, és tedd kényelmessé saját készítésű vagy felújított bútorokkal! Bármilyen kicsi is az erkély alapterülete, ügyesen kihasználhatod kisméretű bútorokkal. Készíts a balkon méretére szabott bútort raklapokból, így nemcsak egyedi lesz a berendezésed, hanem a költségek is alacsonyak lesznek.

Igazi balkon hangulat

A terasz ötletek közül a hangulatfényekkel is érdemes foglalkoznod: fúrj kis kampókat a falba, amikre lampionsort akasztasz remek hangulatot adva az erkélyednek ezzel. Ha önmagukban is színesek a lampionok, akkor napközben is látványosak lesznek a falon, sötétedés után pedig a fényük adja meg a hangulatot a kinti ücsörgéshez.

 

Termelj az erkélyen!

Saját zöldséget, gyümölcsöt termelhetsz az erkélyeden, ráadásul egy virágos, zöldellő erkély csodaszép tud lenni. Egy balkonládába igazán sok olyan dolgot ültethetsz, ami illatos és ehető is: szerezz be fűszernövényeket: zsálya, kakukkfű, lestyán, bazsalikom, rozmaring, snidling és szinte bármilyen fűszer mehet a ládába, vagy termelj koktélparadicsomot, folytontermő epret és bármit, ami csak eszedbe jut.

Provident tipp

Figyelj oda a növények kiválasztásánál arra, hogy milyen adottságai vannak az erkélyednek: ha napos, akkor jöhetnek a szárazságtűrő növények, ha árnyékos és hűvösebb, akkor árnyéktűrő dolgokat szerezz be a piacon vagy kertészetben.

Ha azt gondolod, hogy a te erkélyeden nincs elég hely balkonládáknak, akkor készíts emeletes ládákat, vagy szerezz be egy állványt, így egymás fölé pakolhatod a cserepeket, növényeket. Az így elrendezett kiskert alig foglal majd helyet, mégis jó néhány növény elfér az erkélyeden. Az állványt állítsd falhoz, fesd le színesre, vagy épp hagyd meg natúr fa színűnek, hogy a növények jobban érvényesüljenek mellettük.

Van még tipped az erkély dekoráláshoz? Írd meg nekünk kommentben az ötleteidet!