Provident
blog

Így vásárolj biztonságosan az interneten!

Manapság már egyre kevesebb készpénzt használunk, hiszen a bankkártyás fizetés gyors és kényelmes, és ugyanez jellemző az internetes vásárlásokra is. Ennek azonban nemcsak az előnyeit, de a hátrányait is megélheted néha, ha egy óvatlan pillanatban ellopják az adataidat vagy éppen egy rossz oldalról vásárolnál. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy biztonságban tudd a pénzedet!

Hogyan vásárolj online biztonságosan?

Ha Mastercard vagy Maestro bankkártyával fizetsz online, majd automatikusan átkerülsz a bank biztonságos fizetési oldalára és megadod a kártyaadatokat, győződj meg róla, hogy valóban a bank oldalán jársz, és ellenőrizd a végösszeg helyességét is. Ezt követően a visszaigazolásnak kell érkeznie az e-mail fiókodba, majd a tranzakció keretében megtörténik az összeg zárolása.

Néha az is előfordulhat, hogy sikertelen tranzakcióval szembesülsz, ebben az esetben ellenőrizd, nem került-e mégis levonásra az összeg és a webáruházat is értesítsd a problémáról. Amennyiben visszaélés gyanúja merül fel, a zárolt összeget a bank segítségével visszahívhatod a számládra.

Ha szereted biztonságban tudni pénzügyeidet, akkor fontold meg egy társkártya vagy egy virtuális kártya igénylését, amik azért praktikusak, mert csak annyi pénzt teszel rájuk, amennyit elköltesz, így garantálható a biztonságos fizetés.

Ha külföldi oldalról vásárolsz, és más valutával kell fizetned, akkor az átváltásnál kell ébernek lenned. Ezeket az utalásokat PayPal-on vagy Masterpasson keresztül intézheted, melyek szintén megbízható felületek.

 

Élj a jogaiddal!

A bankok szigorú intézkedéseket tesznek meg azért, hogy a pénzed biztonságban legyen a bankkártya használata közben is, de megesik, hogy a megvásárolt termék nem felel meg az elvárásaidnak. Ebben az esetben élhetsz a 14 napos elállás lehetőségével és visszaküldheted a kézhez kapott terméket a vételár megtérítésének fejében. Fontos, hogy panaszodnak írásos nyoma is legyen, hiszen csak így bizonyítható, hogy határidőn belül történt az elállás.

online vásárlás

Trükkök, amikre figyelj!

Érdemes a bankoktól sms-értesítést kérni a tranzakciókról, mert az is előfordul, hogy teljesen észrevétlenül jutnak az adataidhoz és ilyenkor csak annyit észlelsz az egészből, hogy egy távoli országból fogyasztják a bankszámládat.

A legfontosabb örökérvényű szabály: a bankok soha nem kérnek kártyához tartozó PIN-kódot, így ezt semmilyen körülmények között ne add meg senkinek se telefonon, se e-mailben.

Készen állsz rá, hogy online is biztonságosan vásárolj?