Provident
blog

Impulzusvásárlás helyett okos döntések, az ünnepekkor is

Karácsony, felesleges kiadások nélkül

Az év legszebb időszakában vásároljuk a legtöbbet. Ha már te is teljes karácsonyi lázban égsz, akkor olvasd el ezt a néhány tippet arról, hogy hogyan vásárolj annyit, amennyire tényleg szükséged van. Az ünnepek közeledtével hajlamosak vagyunk sokkal több felesleges dolgot venni, például: túl sok ételt, ajándékot, dekorációt, csomagolóanyagot. Ennek elkerüléséhez csak egy kis odafigyelésre van szükséged és tudatosságra.

Pénzmentő tippek

Íme 6 tipp, hogy az ünnep meghitt és pénztárcabarát legyen:

1.Írj listát!

Azért, hogy ne ess kísértésbe, érdemes listát írni, így nem csábulsz el felesleges dolgok felé, a boltokban sem fognak befolyásolni az ízlésesen kirakott, sokkal drágább ajándékötletek, amiket igazából nem is szeretnél megvenni.

 

2. Határozz meg egy összeget!

Ha meghúzol egy határt a költéseidnek, akkor könnyebben meglátod, hogy néhány ár nagyon elszáll a boltokban az ünnepekkor, és jobban átgondolod azt, hogy mire is adsz ki pénzt. Ha van egy büdzséd és tartod is, akkor csak azt veszed meg, amire tényleg szükség van és amit szerettél volna.

 

3. Nézelődj online!

Ennél a pontnál felhívnám a figyelmedet a múltkori cikkünkre, ahol az online webáruházak veszélyeire hívtuk fel a figyelmet, és arra, hogy mire is kell igazán figyelni, ha az interneten vásárolsz. Nagyon sok akciót, ajánlatot és leértékelést találhatsz online, de arra mindenképpen figyelj oda, hogy megérkezik-e időben, hiszen ilyenkor a posta és az áruházak is különösen le vannak terhelve. Online akcióknál érdemes házhozszállítás helyett személyes átvételt választani, hogy biztosra menj. Én a múltkor úgy jártam, hogy külföldről rendeltem ajándékot, és csak két és fél hónap után szállították ki, így karácsonyra semmi sem érkezett meg.

 

4. Készítsd te!

Nincs is annál személyesebb és kedvesebb ajándék, mint, amit te készítesz, hiszen a belefektetett idő, energia és törődés bármit felértékel. Egy kötött pulcsi, festett bögre, saját készítésű sütemény néha sokkal többet ér, mint egy bolti ajándék.

Nem tudsz se kötni, se festeni se sütni? Meglepődnél, hogy mikre vagy képes! Érdemes megpróbálni, és akár új képességeidre is bukkanhatsz!

 

5. Vegyél tartósat!

Ha úgy érzed, hogy a favásárlás egy kín minden évben és hatalmas pénzkidobás, akkor vegyél egy szép műfenyőt, így nem kell évről-évre újat venni. Manapság már nagyon igényes műfákat lehet venni, amik szinte teljesen olyanok, mint az igazi.

 

6. Kerüld a bevásárlóközpontokat!

A bevásárlóközpontokban minden úgy van kitalálva, hogy minél többet költs. A színek, szagok, elrendezés, anyagok: ezek mind megpróbálnak úgy befolyásolni, hogy ellenállhatatlanok legyenek és úgy érezd, hogy mindent meg kell venned. Ha ezekre odafigyelsz, vagy elkerülöd a nagyobb helyeket, akkor stressz és felesleges költekezésmentes lehet a karácsonyi vásárlás. Másrészt, a kiskereskedőket is támogatod azzal, hogyha nem franchise üzletekben vásárolsz.

 

Ünnepi pénzspórolás

Ha a fenti pontokat betartod, akkor idén kevesebbet költhetsz, viszont hasznosabb dolgokat vásárolhatsz. Ha pedig kell egy kis segítség, hogy a vásárlás pihentető legyen és mindenre jusson, akkor válaszd a Provident Relax kölcsönét, ami biztosítja a hátteret az ünnepeknek.